Een digitale strategie ontwikkelen: zo begin je

Digitaal is nodig om het publiek van de toekomst te vinden, binden en te boeien. Door digitaal onderdeel te maken van de strategie van je organisatie ben je weerbaar en wendbaar en sluit je aan bij de richtlijnen die gesteld zijn op beleidsniveau. Digitale innovaties dragen bij aan verschillende ambities, van maatschappelijke waarden - zoals toegankelijkheid - tot gezonde bedrijfsvoering. Hier vind je handvatten hoe je een toekomstbestendige digitale strategie ontwikkelt. Lees over toegankelijkheid, duurzaamheid, innovatief werken en digitale veiligheid. Start met de Digitale Transformatie Scan voor je organisatie om te bekijken in welke fase je organisatie zich momenteel bevindt en wat jouw organisatie de eerstvolgende stappen zijn.

De Digitale Transformatie Scan: start hier!

We kunnen niet meer om de digitale transformatie heen. Alles om ons heen wordt steeds digitaler en ook cultuur moet verder digitaliseren. Juist door digitaal integraal onderdeel te maken van je strategie, kun je als culturele organisatie de kansen van de toekomst verzilveren. Om een goede start te maken, is het belangrijk om te weten waar je op dit moment staat. DEN ontwikkelde hiervoor een zelfscan voor organisaties. De scan doorlopen duurt maar 10 minuten. Ontdek waar je staat en ga vervolgens aan de slag met de kennis en onderwerpen op deze pagina.

Een digitale strategie maken

DEN helpt je verder in het maken van een digitale strategie. Volg de gratis zelfstudie module Hoe schrijf ik een digitale strategie?, verdiep je verder met de DEN Academie en lees waarom een digitale strategie van meerwaarde is binnen je organisatie.

Digitaal toegankelijk en inclusief

Toegankelijkheid en inclusie staan hoog op de agenda. Digitaal biedt fantastische kansen om hier de volgende stap in te zetten. Want digitaal aanbod met aandacht voor inclusie maakt cultuur toegankelijk voor een breder publiek.

Duurzaamheid als onderdeel van digitaal denken

Digitalisering is nodig, maar heeft wel een impact op het milieu. Ga groen de digitale toekomst tegemoet door je digitale activiteiten zo duurzaam mogelijk in te richten. DEN verzamelt kennis en inspiratie over dit thema. Lees hier hoe je je bestaande voetafdruk verkleint en waar je rekening mee moet houden in je digitale strategie.

Innovatie en vaardigheden

Een bloeiende sector vraagt in een digitale wereld om nieuw talent en andere vaardigheden. Dit betekent dat ook je bedrijfsvoering verandert. Lees hieronder over de benodigde vaardigheden, innovatieve werkwijzen en het nut van samenwerken.

Cyber security: noodzaak voor een veilige sector

Digitale transformatie biedt grote kansen voor publieksbereik, nieuwe kunstvormen en mooie ontwikkelingen. Maar, het levert ook een veiligheidsvraagstuk op. Digitalisering leidt tot een steeds grotere hoeveelheid online opgeslagen gegevens. Bijvoorbeeld publieksdata, persoonsgegevens van medewerkers en collectiedata. Hierdoor ontstaat een hoger risico op cybercriminaliteit met ver strekkende gevolgen, zowel financieel als in dienstverlening. DEN doet onderzoek naar cyber security in de culturele sector en vraagt aandacht voor dit thema.

DEN Academie: jouw weg naar digitale transformatie

Een digitale strategie vereist nieuwe vaardigheden, inzichten en werkwijzen. De DEN Academie biedt de handvatten die je nodig hebt om succesvol je weg te vinden in de digitale wereld. We bieden opleidingen op praktisch en strategisch niveau, zodat de hele organisatie mee komt in de digitale transformatie. Laat je prikkelen door inspirerende trainers en leer van de ervaringen van andere deelnemers. 

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol kennis, tips en inspiratie.