De kunst & kansen van digitale samenwerkingen

De digitale weg met succes bewandelen: net zoals elke uitdagende wandeling doe je het beter niet alleen, zonder goede voorbereiding of de juiste kennis op zak. We gingen in gesprek over digitale samenwerkingen met Leon Caren (We Are Public) en Fresco Sam-Sin (Things That Talk). Waarom samenwerkingen zo belangrijk zijn en hoe pak je het succesvol aan? 

5 min. lezen

Bekijk het video-interview en lees daarna verder voor handige tips. 

Do's voor digitale durvers

Als culturele instelling zonder veel technische knowhow kan het een uitdaging zijn om gelijkwaardige samenwerkingen op poten te zetten met technische partners, voor wie de technologische mogelijkheden eindeloos zijn. En waarom zou je alleen op zoek gaan naar digitale oplossingen, als wel meer instellingen met dezelfde dilemma’s kampen en je de krachten kan bundelen? Maar wie betrek je dan en wie hakt vervolgens de knopen door? Hoe organiseer je complexere samenwerkingsverbanden? We zetten de belangrijkste do’s op een rijtje.

“Er zijn zoveel mogelijkheden digitaal, maar je moet je wel blijven afvragen waarom je iets doet en voor wie.”

Fresco Sam-Sin, Things That Talk

  1. Betrek betrokken partners

    Kies digitale partners die intrinsiek geïnteresseerd zijn in je product. Je hebt mensen aan je zijde nodig die met je meedenken en vooruitdenken, in plaats van ontwikkelaars die alleen willen dat de code klopt. Als je wil doorgroeien, kan je al die code immers niet zomaar meenemen naar een andere partner.

    Gelukkig zijn er veel technische partijen die kunst en cultuur een warm hart toedragen en willen bijdragen, zonder de hoofdprijs te vragen. Zoek dus iemand die begrijpt wat je doet. Ook al ga je een zakelijke relatie aan, die inhoudelijke basis is cruciaal voor een toekomstbestendig project.

Onder het motto ‘exploring humanities through the life of objects’ geeft online platform Things That Talk historische objecten een stem. Zo tonen ze hoe mensen, objecten en kennis overal ter wereld verbonden zijn.

We Are Public is een cultuurlidmaatschap dat je voor een maandelijkse bijdrage onbeperkt toegang geeft tot een selectie cultuuraanbod in verschillende steden in Nederland. Het online platform biedt extra verdieping in die selectie.

Haal meer uit je samenwerking en houd hem langdurig succesvol. Lees de tips over duurzaam samenwerken in digitale projecten.

Dit artikel is gebaseerd op de input die we verzamelden tijdens het DEN interview ‘De kunst & kansen van digitale samenwerkingen’ op vrijdag 12 mei 2023 in Amsterdam. De geïnterviewden: Leon Caren (oprichter We Are Public) en Fresco Sam-Sin (oprichter Things That Talk). Veerle Devreese interviewde en Birgit Van Asch schreef de tekst (Cornelis Serveert).

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol tips, kennis en inspiratie.
Schrijf je in!