Datagedreven werken

Deel de inzichten vanuit publieksdata met je team en zet het publiek centraal in jouw organisatie. Datagedreven werken geeft houvast om te bepalen wie jouw bestaande doelgroep is, hoe je deze groep beter kan bedienen en waar nieuwe doelgroepen zich bevinden om mee te verbinden. Lees hier wat datagedreven werken is, waarom het belangrijk is en wat de voordelen zijn. Ook geven we tips om rekening mee te houden en praktijkvoorbeelden ter inspiratie.

Wat is datagedreven werken?

In plaats van onderbuikgevoel, handelen op basis van feiten en inzichten. Klinkt goed? Mooi, want dat is datagedreven werken. En daarmee weet jij het publiek nog beter centraal te stellen. Datagedreven werken betekent dat je gegevens over je (online) bezoekers verzamelt en analyseert. Op basis hiervan maak je andere keuzes of stuur je bij. Zo kun je door datagedreven te werken bestaand publiek beter bedienen en nieuw publiek bereiken.

Voordelen datagedreven werken

Waarom datagedreven werken? Werken met data biedt veel kansen en voordelen. Je gebruikt data over het verleden voor een strategie naar de toekomst. Data geeft inzicht en stelt je in staat keuzes te maken en te verantwoorden. Hieronder vind je de drie voordelen van datagedreven werken met extra content die jou helpt bij het zetten van de volgende stap. Namelijk, inzicht krijgen in je publiek, afgestemde communicatie naar je doelgroep en efficiënte inzet van middelen. 

1. Inzicht in je publiek

Bezoekers en gebruikersgegevens helpen je bij het in kaart brengen van je publiek en doelgroepen. Datagedreven werken is het analyseren van demografische kenmerken, bezoekersgedrag en -feedback. Hiermee ontdek je hoe je je bestaande publiek beter betrekt en hoe je nieuw publiek bereikt.

2. Afgestemde communicatie

Als je weet wie jouw publiek (nog niet) is, kun je ook onderzoeken hoe je hen bereikt. Je kunt je aanbod afstemmen op die doelgroepen en tools inzetten om ze op het juiste moment op de juiste plek aan te spreken.

3. Efficiënte inzet van middelen

Datagedreven werken helpt jou de koers bepalen. Uit publieksgegevens leer je wat jouw doelgroep verlangt, wat aanslaat en wat juist niet. Dit kan je helpen bepalen hoe je mensen en middelen inzet om je doelen te bereiken. Bekijk het DEN Focusmodel voor een integrale aanpak en ontdek de waarde van een digitale strategie.

Data, privacy en ethiek

Datagedreven werken biedt veel kansen, maar vraagt ook om een ethische aanpak. Als je data verzamelt, heb je ook te maken met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). DEN onderzocht hoe dat zit en hoe je als culturele organisatie verantwoord kunt werken met publieksdata. Lees hier over de ethische aspecten van datagebruik.

Deze DEN experts helpen je verder

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector