Doolhof gezien van bovenaf. Door het doolhof loopt iemand in een felgele jas.

Datagedreven werken

Deel de inzichten vanuit publieksdata met je team en zet het publiek centraal in jouw organisatie. Datagedreven werken geeft houvast om te bepalen wie jouw bestaande doelgroep is, hoe je deze groep beter kan bedienen en waar nieuwe doelgroepen zich bevinden om mee te verbinden. Lees hier wat datagedreven werken is, waarom het belangrijk is en wat de voordelen zijn. Ook geven we tips om rekening mee te houden en praktijkvoorbeelden ter inspiratie.

Alt text missing

Wat is datagedreven werken?

In plaats van onderbuikgevoel, handelen op basis van feiten en inzichten. Klinkt goed? Mooi, want dat is datagedreven werken. En daarmee weet jij het publiek nog beter centraal te stellen. Datagedreven werken betekent dat je gegevens over je (online) bezoekers verzamelt en analyseert. Op basis hiervan maak je andere keuzes of stuur je bij. Zo kun je door datagedreven te werken bestaand publiek beter bedienen en nieuw publiek bereiken.

Start met datagedreven werken
Render van een soort rots waaruit allemaal kleine onderdelen los springen.

3 voordelen van datagedreven werken

Waarom datagedreven werken? Werken met data biedt veel kansen en voordelen. Je gebruikt data over het verleden voor een strategie naar de toekomst. Data geeft inzicht en stelt je in staat keuzes te maken en te verantwoorden. Hieronder vind je de drie voordelen van datagedreven werken met extra content die jou helpt bij het zetten van de volgende stap. Namelijk, inzicht krijgen in je publiek, afgestemde communicatie naar je doelgroep en efficiënte inzet van middelen. 

Inzicht in je publiek

Bezoekers en gebruikersgegevens helpen je bij het in kaart brengen van je publiek en doelgroepen. Datagedreven werken is het analyseren van demografische kenmerken, bezoekersgedrag en -feedback. Hiermee ontdek je hoe je je bestaande publiek beter betrekt en hoe je nieuw publiek bereikt.

Afgestemde communicatie

Als je weet wie jouw publiek (nog niet) is, kun je ook onderzoeken hoe je hen bereikt. Je kunt je aanbod afstemmen op die doelgroepen en tools inzetten om ze op het juiste moment op de juiste plek aan te spreken.

Efficiënte inzet van middelen

Datagedreven werken helpt jou de koers bepalen. Uit publieksgegevens leer je wat jouw doelgroep verlangt, wat aanslaat en wat juist niet. Dit kan je helpen bepalen hoe je mensen en middelen inzet om je doelen te bereiken. Bekijk het DEN Focusmodel voor een integrale aanpak en ontdek de waarde van een digitale strategie.

Deze DEN experts helpen je verder

Persoon met lang zwart haar stat met de rug naar de camera. De persoon kijkt naar vijf digitale borden waar tekst overheen loopt van boven naar beneden. De tekst is wazig en niet leesbaar.

Datagedreven werken en de AVG, zo zit dat

Als je data wil verzamelen en gebruiken, krijg je ook te maken met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). DEN onderzocht hoe dat zit en wat je ermee moet als je als culturele organisatie wilt werken met publieksdata. Lees het artikel en ontdek welke vragen jij moet stellen als je werkt met data.

Lees meer over AVG-proof werken

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector
Schrijf je in