Green IT: 10 acties voor culturele organisaties

Digitale transformatie komt, ook in de cultuursector, onvermijdelijk met een ecologische voetafdruk. Naast gebouwbeheer, culturele producties en mobiliteit hebben ook digitale middelen en IT hun weerslag op het milieu. Leer hoe jij in 10 stappen je organisatie digitaal verduurzaamt door na te denken over Green IT!

6 min. lezen

Duurzaamheid en IT: Waarom digitaal verduurzamen?

Klimaatverandering is een feit, en ook IT is niet meer weg te denken uit organisaties. Toch kunnen we nog steeds stappen zetten voor een groenere toekomst, ook digitaal. De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door verhoogde uitstoot van broeikasgassen. Wist je dat ICT een grotere uitstoot heeft dan de luchtvaartindustrie? Het verduurzamen van onze Informatie Technologie is dus een belangrijke stap naar een duurzame wereld.

4,2% van de CO2 uitstoot in Europa wordt veroorzaakt door IT. Het elektriciteitsverbruik van IT is 9,3% van het totale verbruik in Europa.

greenit.fr

Publiek wil digitaal én duurzaam

Duurzaamheid is belangrijk, niet alleen voor onze eigen toekomst, maar ook voor jouw publiek. Het huidige en toekomstige cultuurpubliek hecht veel belang aan toegang tot digitaal cultureel aanbod én aan duurzaamheid. Deze doelgroepen verwachten van organisaties dat zij zich inspannen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Aan de andere kant zijn zij ook steeds digitaler en gewend aan online aanbod en interactie. Hoe ga je hiermee om? 

De groene en de digitale transitie zijn samen de 'twin'-transitie. Ze kunnen elkaar versterken, maar zijn niet automatisch op elkaar afgestemd.

Wees je bewust van je digitale impact

De onzichtbaarheid van ‘de cloud’ is een probleem bij het bewustzijn van milieu-impact. Veel mensen zijn zich nog niet bewust van de voetafdruk die hun activiteiten online hebben. Dat er dag en nacht servers staan te draaien, met hun mails, opslag van fotoarchieven en social media. Maak van duurzaamheid een project om het binnen je organisatie op de kaart te zetten.

“Ruim mails op, minimaliseer je cloud, zet je camera uit, schakel over op een lagere resolutie en deel alleen wat belangrijk is, met degenen voor wie het belangrijk is.”

Lija Groenewoud van Vliet en Leanne Wijnsma

10 acties voor duurzamere IT 

Hieronder vind je 10 tips om je organisatie te verduurzamen. 5 voor jezelf en 5 voor je hele organisatie.

Met deze vijf stappen kun je vandaag al beginnen!

 1. Check of de website van jouw organisatie groen gehost wordt

  Voer de link in in een CO2-calculator en bekijk hoe duurzaam jouw website is in vergelijking met andere sites. Niet duurzaam? Maak een project van de verduurzaming.

 2. Ruim je mailbox op

  Mails die ongebruikt op een server staan opgeslagen, kosten energie. Weinig tijd? Sorteer je mails op grootte en verwijder de zwaarste mails met bijlage. Gebruik de tool Hoe duurzaam is jouw digitale levensstijl voor meer inzicht in je eigen voetafdruk. 

 3. Minder beeld

  Zet, als dat kan, je camera af en toe uit tijdens het videobellen of een online vergadering: je bespaart tot 94% van je uitstoot. Het streamen van video's in standaardresolutie in plaats van in HD kan tot 86% stroomreductie opleveren.

 4. Recycle apparatuur of geef het door

  E-waste is een van de zwaarste aanslagen op het milieu: 54% van de milieu-impact van IT wordt veroorzaakt door de productiefase van apparatuur. In Nederland worden op jaarbasis 43 miljoen apparaten zoals laptops en mobiele telefoons aangeschaft (zakelijk en privé). Bedenk dus goed of een nieuw apparaat echt nodig is én hoe je omgaat met het recyclen of doorgeven van je oude producten. 84% van oude laptops kan gerecycled worden.

 5. Gebruik een groene zoekmachine

  Kies voor een duurzame zoekmachine, bijvoorbeeld eentje die projecten ondersteunt waarbij bomen geplant worden of plastic afval wordt ingezameld. Zoals Ecosia, Ocean Hero of Zoekgroen.

De volgende acties zijn voor jou én je organisatie

Green IT doe je niet alleen. Betrek je collega's, kaart het onderwerp aan en stort je samen op duurzame projecten.

 1. Stel een green (e-)team samen

  Breng je collega's bij elkaar en zorg samen dat duurzaamheid een vaste waarde wordt bij nieuwe projecten. Bedenk de spelregels en plan bijvoorbeeld een gezamenlijke digitale opschoondag in jullie organisatie.

 2. Check of jouw organisatie een e-waste beleid heeft

  Wat gebeurt er met afgeschreven apparatuur? Zijn er mogelijkheden om de levensduur van devices in je organisatie te verlengen? Is er nagedacht over het recyclen en refurbishen van laptops en smartphones? Inspiratie nodig? Bekijk het beleid van SURF of zoek de samenwerking met een recycle-organisatie in de buurt.

 3. Ontdubbel of verklein het digitale archief

  Hoeveel kopieën van digitale bestanden worden er binnen jouw organisatie gearchiveerd en op welke resolutie? Kan het lichter? Is het ontdubbelen van bestanden wettelijk mogelijk? Kan het archief of de digitale collectie kleiner? Kan een deel van het archief lokaal opgeslagen worden, zodat er geen continue server-activiteit voor nodig is? Laat je inspireren door de Praatplaat opslag & gebruik digitaal erfgoed.

 1. Denk na over databudgetten

  Stel dat er ooit databudgetten worden vastgesteld, die je als werknemer niet mag overschrijden. Waarop zou je dan kunnen bezuinigen? Wat zou jouw eerste actie zijn om binnen je budget te blijven?

 2. Check de IT keten

  Bij het effectief verduurzamen dient de gehele ICT-keten mee te werken. Neem eens contact op met de ontwikkelaars van de digitale diensten in jouw organisatie. Werken zij al groen? Worden de digitale applicaties groen of grijs gehost? Is de softwareontwikkelaar bekend met ‘green coding’? Betrek je partners om duurzame impact te vergroten, leer van elkaar en met elkaar.

Deel dit artikel

Voordelen van groene IT

 • Kostenbesparing door efficiënt gebruik van energie en apparatuur
 • Goede SEO maakt jouw website beter vindbaar én vermindert daardoor de uitstoot
 • Lichtere en kleinere afbeeldingen versnellen de website. Dit is milieuvriendelijker én gebruiksvriendelijker
 • Je bent voorbereid op duurzaamheidseisen die aan culturele organisaties gesteld zullen worden
 • Verduurzaming sluit aan bij de verwachtingen van toekomstig cultuurpubliek

Verder lezen?

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol tips, kennis en inspiratie.