Pluk de voordelen van procesinnovatie

De digitale transformatie zorgt voor snelle veranderingen in de cultuursector. Als gewoontedieren zijn we geneigd om bij het oude vertrouwde te blijven, terwijl de wereld om ons heen verandert. Procesinnovatie helpt je deze patronen te verbreken, zodat jij sneller kunt inspelen op de nieuwste ontwikkelingen en strategisch aan de slag kunt gaan.

4 min. lezen

Wat is procesinnovatie?

Bij procesinnovatie wordt er gekeken naar manieren om een werkproces sneller, efficiënter of rendabeler te maken. In een veranderende wereld wordt het steeds belangrijker om snel te kunnen schakelen, voordat je de aandacht van het publiek kwijtraakt. Met het optimaliseren van je werkprocessen neem je de eerste stap richting innovatief werken en het creëren van een adaptieve werkflow. Hiermee kun je inspelen op ontwikkelingen en ben je voorbereid op de toekomst.

Waar begin je met procesinnovatie?

Voor culturele organisaties begint procesinnovatie vaak met het samenstellen van een digitaal archief. Dit betekent niet alleen het ordenen van het huidige digitale archief, maar ook het digitaliseren van het huidige fysieke archief. Een archief waarin AV en marketingmaterialen, productie- en/of tentoonstellingsinformatie, concepten en ontwerpen snel terug te vinden zijn binnen de eigen organisatie. Maar ook een archief dat duurzaam toegankelijk is en blijft voor andere doelgroepen, zoals de onderzoekers, cultuur- en mediamakers en het publiek.

Een georganiseerd digitaal archief:

  • Ondersteunt de werkpraktijk van kunstinstellingen
  • Omvat documentatie van het artistieke productieproces en het digitale aanbod, zoals activiteiten, producties, online manifestaties en publieksinteractie
  • Versterkt efficiënt en integraal werken
  • Registreert gebruiksrechten en afspraken met makers
  • Borgt kennis en verschaft inzicht in de eigen geschiedenis

Benieuwd naar de archieven voor de toekomst? Bekijk onze handleiding of laat je inspireren door Ons Limburgs Museum

Procesinnovatie biedt organisatiebreed voordelen

In onze digitale samenleving werken we steeds meer op afstand samen aan projecten. Door de werkprocessen te verbeteren, creëer je duidelijkheid voor alle medewerkers, ongeacht of zij op afstand werken, zzp’ers zijn of van andere afdelingen komen. Het zorgt er namelijk voor dat voor iedereen de juiste en dezelfde benodigde informatie beschikbaar is.

Het optimaliseren van je processen biedt niet alleen op korte duur verheldering, maar is een langetermijninvestering in jouw organisatie. Het overzichtelijk onderhouden van archieven en processen zorgt ervoor dat toekomstige medewerkers direct aan de slag kunnen zonder lange zoektochten naar oude documenten of materialen.

Procesinnovatie is een langetermijninvestering voor jouw organisatie. Het maakt je toekomstbestendig.

Neem ook je publiek mee in procesoptimalisatie

Procesinnovatie is oplossingsgericht vooruitdenken om een toegankelijk systeem te creëren. Jouw publiek is hierin ook een belangrijk onderdeel. De cultuursector draait op en om publiek. Om ook voor de klant een sneller en efficiënter proces te creëren is het belangrijk dat de customer journey geoptimaliseerd wordt. Zo kunnen zij bijvoorbeeld makkelijker kaartjes kopen voor een voorstelling, of zien waar een tentoonstelling gehouden wordt.

Op zoek naar inspiratie? Holland Festival optimaliseerde hun processen om hun publiek beter te bedienen. 

Pas procesinnovatie toe in jouw organisatie

Tijdens de DEN workshop Innovatief werken leer je hoe je procesinnovatie toepast binnen jouw organisatie. Er wordt gekeken hoe jouw organisatie ervoor staat met behulp van het DEN Focusmodel en hoe je de werkprocessen kunt optimaliseren. In de workshop leer je hoe je om oplossingsgericht en innovatief te werk gaat om vraagstukken op een creatieve manier op te lossen.

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol tips, kennis en inspiratie.