Kennis & Inspiratie

Nieuwe Instituut zet chatbots in om klant en informatie dichter bij elkaar te brengen


Culturele organisaties herbergen vaak een schat aan informatie, zowel over collecties als over tentoonstellingen en activiteiten. Hoe breng je de juiste informatie op een makkelijke en aantrekkelijke manier bij de gebruiker? Jaap Stronks, digitaal expert bij het Nieuwe Instituut, ziet grote mogelijkheden voor kunstmatige intelligentie. Hij creëerde meerdere chatbots die de klant laten kennismaken met een nieuwe, persoonlijke manier om informatie tot je te nemen en die helpen interne processen te automatiseren.

Een man in de tentoonstellingsruimte '-1' van Nieuwe Instituut die aan een tafel met computer de chatbot van Jaap Stronks gebruikt.

Hoe Graphic Matters en Blind Walls Gallery AI-kunst omarmen

'AI is een gereedschap, net als een kwast of spuitbus'

Artificiële intelligentie is in opkomst – ook in de kunsten. Wat kan AI voor deze sector betekenen? Is het een handig hulpmiddel dat helpt je creativiteit te uiten of worden makers er juist minder kunstzinnig van? En wat vindt het publiek van AI-kunst? Een gesprek met Dennis Elbers, directeur en oprichter van Graphic Matters en Blind Walls Gallery, dat het AI-experiment samen met kunstenaars aangaat.

Ken je AI-rechten: antwoorden en tips

Met alle berichtgeving in de media kan het je niet zijn ontgaan dat er (internationaal) momenteel veel te doen is over AI en auteursrechten. Maar hoe zit de vork nu precies in de steel?

Van monument tot VR: Sint-Eustatius vernieuwt erfgoedbeleving

“Digitalisering is niet alleen goed voor het behoud van ons erfgoed maar maakt het ook toegankelijker”, stelt Raimie Richardson, erfgoedinspecteur op Sint-Eustatius (Statia). We hebben hem geïnterviewd over verschillende digitale projecten op het eiland. Van QR tot VR: zo maakt hij erfgoed en cultuur op Statia future-proof.

5 min. lezen
Digitale transformatiePraktijkvoorbeeld

De subsidiewijzer voor jouw digitale project

Heb je een digitaal project voor ogen, maar ben je nog op zoek naar financiering? Verschillende fondsen dragen daar graag aan bij. DEN zet een aantal belangrijke fondsen op een rijtje en denkt met je mee bij het vinden van de juiste subsidieregeling.

3 min. lezen
Digitale transformatieArtikel

Twin transition: digitale transformatie en duurzaamheidtransitie

De cultuursector maakt een digitale transformatie door. Dit is nodig om mee te bewegen met een veranderde wereld en om het publiek van de toekomst te blijven bereiken. Het is een continu proces dat invloed heeft op interne activiteiten, waardecreatie, publiek, beleving en creatie. Tegelijkertijd zijn culturele organisaties bezig met verduurzaming. Groene transformatie en digitale transformatie zijn twee veranderprocessen die met elkaar samenhangen. En ze kunnen elkaar versterken. Hoe? Dat lees je hier!

4 min. lezen
Digitale transformatieArtikel

8 tips voor een duurzame en inclusieve website

In een tijd waar digitale toegankelijkheid en duurzaamheid van cruciaal belang zijn, is het integreren van deze twee dingen in je websitestrategie een absolute must. Niet alleen voldoe je hiermee aan de verwachtingen van het publiek en aan nieuwe wetgeving, je draagt ook bij aan een inclusievere en milieubewustere, online omgeving.

Digitale transformatieTips

Vijf keer inspirerend, digitaal, binnen- en buitenschools cultuuraanbod

Speel in op de belevingswereld van jongeren en kinderen en verrijk jouw aanbod én hun ervaring met digitale technologie. Hoe je het publiek van de toekomst niet alleen boeit, maar ook creativiteit stimuleert? Dat laten deze vijf voorbeelden zien.

7 min. lezen
Digitale cultuureducatiePraktijkvoorbeeld

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector