Innovatief werken is wendbaar blijven in een veranderende wereld

De wereld om ons heen verandert, maar wij doen nog steeds hetzelfde. Organisaties zijn geneigd om vast te houden aan werkwijzen die allang niet meer werken. Omdat je het al jaren zo doet of omdat je niet weet hoe het anders kan. Innovatief werken helpt je deze patronen te doorbreken, zodat jij flexibel kunt inspelen op nieuwe ontwikkelingen en relevant blijft voor je publiek.

4 min. lezen

Wat is innovatief werken?

Innovatief werken is losbreken uit bestaande patronen. Vaak werken mensen jarenlang volgens dezelfde werkwijze. We blijven vasthouden aan methodes die allang niet meer het gewenste resultaat opleveren. Bijvoorbeeld omdat de wereld om ons heen is veranderd, omdat onze functies zijn verbreed of omdat onze doelen zijn gewijzigd. “Innovatief werken is vooral continu blijven bevragen of je nog wel de juiste dingen doet,” vertelt Maaike Verberk, directeur van DEN. “Daardoor blijf je scherp en kun je meebewegen met verandering.”

Stel je publiek centraal

Onze cultuursector draait op en om publiek. Toch zetten veel instellingen hun publiek nog niet centraal in hun werkprocessen. Innovatief werken is ook je publiek meenemen in het ontwikkelen van je programma. Het daagt je uit om klantgericht te denken, bijvoorbeeld via design thinking.

Design thinking: een effectieve innovatiemethode

Met de design thinking methode stel je de behoeften van je doelgroep centraal en werk je in vijf stappen toe naar een eerste versie van je product of dienst. Innovatie-expert Jon Heemsbergen (Art-up) legt uit: “Door je in te leven in je doelgroep of gebruiker, kun je iets ontwikkelen dat echt aansluit bij hun behoeften. Je test je ideeën in de praktijk en doet snel inzichten op, waarmee je je concept kunt doorontwikkelen. Hierdoor blijft je aanbod in beweging en werk je op basis van échte input in plaats van onderbuikgevoel.” Zo halen innovatieve werkwijzen jouw organisatie uit een tunnelvisie.

Innovatief werken versterkt digitale transformatie

Digitale transformatie: een continue verandering van je gehele organisatie, gedreven en ondersteund door digitale middelen. De sleutel tot transformatie is een verandering van het businessmodel, waarbij je blijft bevragen hoe je waarde levert aan je doelgroep.

Innovatief werken biedt een antwoord op deze uitdaging. De digitale transformatie raakt alle facetten van je organisatie, van cultuur, tot strategie, processen en vaardigheden. Door te investeren in nieuwe werkwijzen kun je deze verandering aangaan.

“Innovatief werken is nodig om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, businessmodellen die aansluiten bij het publiek van de toekomst. Het past in het iteratieve proces van digitale transformatie.”

Maaike Verberk, directeur van DEN

En nu jij!

Iedereen kan de aanjager zijn van verandering. Signaleer jij werkprocessen die beter kunnen? Zet dan de stap en ga innovatief te werk.

Zo doe je dat:

  • Stel de juiste, kritische vragen. Ga bijvoorbeeld na wanneer de laatste keer is dat een proces is geëvalueerd of geüpdatet.
  • Vlieg een project eens anders aan: denk vanuit je doelgroep
  • Benut digitale middelen die je werk makkelijker maken

Hulp nodig? Volg onze workshop Innovatief werken

De digitale transformatie zorgt voor snelle veranderingen in de sector. Innovatieve werkprocessen zorgen ervoor dat jouw organisatie bij blijft. In deze workshop leer je hoe je innovatieve methodes toepast en hoe je een organisatiecultuur ontwikkelt waarin ruimte is voor vernieuwing. Schrijf je samen met een collega in en profiteer van een leuke korting.

Deel dit artikel

Maandelijks de laatste updates over digitale transformatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ze iedere maand in je inbox