Digitaal leiderschap: cruciaal voor digitale transformatie

We leven in een digitale wereld. Als cultuurinstelling kun je niet meer achterblijven in de digitale transformatie. Digitale transformatie vraagt een fundamentele verandering van je businessmodel, gedreven en ondersteund door de inzet van digitale middelen. Om soepel door deze digitale transformatie te gaan, is digitaal leiderschap cruciaal.

4 min. lezen

Waarom digitaal leiderschap?

Het digitale landschap verandert voortdurend, daarom is het belangrijk om de digitale transformatie aan te gaan. Digitale transformatie kan overal beginnen, bijvoorbeeld bij de educator, collectiebeheerder, archivaris, programmeur, marketeer, etc. 

Iedereen kan de agent of change zijn, maar uiteindelijk is er steun van een directeur/manager nodig - oftewel, een digitale leider - om de digitale transformatie naar het volgende niveau te brengen. Want alleen zij hebben invloed op hoe de budgetten en mensen worden ingezet. En digitale transformatie vraagt nu eenmaal om een andere inzet van mensen en middelen.

De 4 kenmerken van digitaal leiderschap

Als digitaal leider ben je op de hoogte van de veranderingen en innovaties die op het internet plaatsvinden en weet je hoe je verschillende digitale middelen in kan zetten. Zo verloopt de digitale transformatie sneller en soepeler.

Om een beeld te geven van de topics die belangrijk zijn bij digitaal leiderschap hebben we vier onderwerpen die van belang zijn voor je op een rij gezet:

 1. Een heldere visie op digitale transformatie

  Wat houdt de digitale transformatie in en wat zijn de laatste ontwikkelingen?

 2. Innovatie is noodzakelijk

  Hoe kan jouw organisatie inspelen op ontwikkelingen? 

 3. Publiek staat centraal

  Hoe kan jouw publiek profiteren van de doorgevoerde innovaties op de digitale transformatie?

 4. Het verwerken van de transformatie in de businessmodellen

  Digitale transformatie beïnvloedt jouw businessmodel. Hoe zorg je dat jouw organisatie langdurig kan profiteren van de doorgevoerde innovaties?

Digitaal leiderschap bevordert niet alleen de digitale transformatie, maar zorgt er ook voor dat medewerkers gesteund worden in hun digitale en innovatieve ambities. Sterk leiderschap stimuleert het ophalen van kennis, zowel binnen als buiten de sector, en bevordert netwerksamenwerking. Dit draagt bij aan het innovatievermogen binnen de organisatie.

Hoe toekomstklaar is jouw organisatie?

Welke onderdelen bevat digitale transformatie? En hoe neem je die mee als digitaal leider in een organisatie? Een digitale strategie is cruciaal voor een toekomstgerichte visie en goed leiderschap in de digitale wereld. 

Met de Digitale Transformatie Scan kom je erachter in welke fase van digitale transformatie jouw organisatie op dit moment staat. Je krijgt advies over welke vervolgstappen je kunt nemen om het maximale uit jouw digitale strategie te halen.

Om jouw publiek te bereiken is het belangrijk dat de digitale transformatie van jouw organisatie impact maakt en blijft maken. Tijdens de DEN masterclass digitaal leiderschap leer je in vier dagen hoe je effectief digitaal leider wordt binnen jouw organisatie en hoe je de wendbaarheid van jouw organisatie vergroot.

Maak impact met jouw digitaal leiderschap

Ons unieke leiderschapsprogramma brengt managers en directeuren uit de hele sector samen. Hierdoor kun je op strategisch niveau kennis uitwisselen en beantwoord je gezamenlijk soortgelijke vraagstukken.

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector