Verkenning naar de impact van AI op de culturele sector

21 februari 2024

DEN start in februari verkenningsgesprekken over AI voor en met de culturele sector. De bijeenkomsten zijn erg populair en inmiddels volgeboekt. Houd onze site in de gaten en abonneer je op onze nieuwsbrief voor de laatste updates over AI.

Waarom deze verkenning?

Heel lang was Artificial Intelligence (AI) een vage toekomstbelofte uit Silicon Valley. Mede door de lancering van Chat GPT een jaar geleden nam die belofte in korte tijd concrete vormen aan. In allerlei sectoren zijn mensen en organisaties bezig met het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe toepassingen van AI.

Ook in de cultuursector is de belofte van AI groot. Van het indexeren en analyseren van erfgoedcollecties, tot het vergroten van toegankelijkheid van cultuuraanbod en het optimaliseren van de bedrijfsvoering. In alle onderdelen van culturele organisaties heeft AI potentieel toegevoegde waarde. Tegelijkertijd zijn er risico’s en keerzijdes aan het gebruik van AI. Bijvoorbeeld als het gaat over het behouden van creatieve beroepen en de impact van AI op auteursrecht en privacy.

Als aanjager van digitale transformatie in de cultuursector voert DEN de komende periode een verkenning uit naar de impact en betekenis van AI voor de cultuursector. DEN gebruikt de uitkomsten van deze verkenning onder andere om te bepalen welke ondersteuningsbehoefte er in de sector is op het gebied van AI en welke rol DEN daarin kan spelen.

Door en voor de culturele sector: praat mee

De verkenning doen we voor en met de culturele sector. Samen met culturele organisaties, makers, studenten en andere sectororganisaties proberen we antwoord te krijgen op de vraag: wat gaat de impact van AI zijn op de cultuursector en hoe kan DEN de sector het beste ondersteunen? We zijn op zoek naar mensen uit de culturele sector die bij willen dragen aan deze verkenning. Je hoeft hiervoor niet veel kennis of ervaring met AI te hebben, maar enige basiskennis is wel handig. De bijeenkomsten worden begeleid door adviseurs van bureau Wielinq.

Alle bijeenkomsten zijn inmiddels vol, inschrijven is niet meer mogelijk.

Deel dit evenement

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector