Abstracte vorm met heel veel lijnen, roze van kleur.

Tools voor digitale transformatie

In de wereld van digitale transformatie is het fijn om een handje geholpen te worden. Daarom ontwikkelt DEN een aantal tools die jou verder helpen. Ben je benieuwd hoe het zit met auteursrechten? Of ga je een samenwerking aan en moet je een contract maken? Hier vind je de tools die je nodig hebt. Daarnaast geven we een inkijkje in de methodieken van onze DEN Academie, het opleidingsaanbod waarmee jij de volgende stap zet. 

Zelfportret van schilder Judith Leyster uit ongeveer 1630. Je ziet haar nonchalant aan het werk zittend bij een schildersdoek. Ze kijkt de toeschouwer recht aan. Het schilderij waar ze aan werkt is van een man die een viool-achtig instrument bespeelt.

Tool voor het checken van auteursrechten

Als je werken van anderen wil delen of gebruiken voor nieuw materiaal krijg je te maken met auteursrechten. Als er auteursrecht op een werk zit, mag je het niet kopiëren, publiceren of aanpassen zonder toestemming. Hoe weet je of je iets wel of niet mag gebruiken? Sommige makers vermelden het in een Creative Commons licentie. Maar, veel werken van vroeger en van nu hebben niet zo'n licentie. In die gevallen kun je rekenen op onze tool voor auteursrechten. Aan de hand van een aantal vragen ontdek je welke rechten er op een bepaald werk rusten.

Naar de auteursrechtentool

Tools en methodieken uit de DEN Academie

Om jou te ondersteunen bij het ontwikkelen van je digitale strategie maakt de DEN Academie gebruik van een aantal tools. Hieronder ontdek je vast met welke tools je werkt binnen onze opleidingsprogramma's.

Twee vrouwen in beige balletkleding die een gang blokkeren door zichzelf tussen de twee muren te klemmen. Ze leunen tegen de ene muur en hebben allebei één been gestrekt tegen de muur ertegenover.

Tool om de juiste podiumkunst clausule te vinden

Samen met de NAPK ontwikkelde DEN een aantal modelclausules voor podiumkunstinstellingen bij het digitale hergebruik van bijvoorbeeld audio of beeldmateriaal. Om eenvoudig de juiste clausule te vinden, hebben we deze digitale tool gemaakt. Met deze clausule leg je de rechten voor hergebruik goed vast in de contracten die je afsluit met partners. Bijvoorbeeld makers, uitvoerend kunstenaars, AV-bedrijven, rechtenorganisaties en media.

Vind jouw clausule

Werk met onze tools in de DEN Academie

In alle DEN Academie programma's ga je aan de slag met het invullen van deze tools. Leer hoe jouw organisatie ervoor staat en hoe je kansen kan benutten.
Naar de DEN Academie

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector
Schrijf je in