Tools voor digitale transformatie

In de wereld van digitale transformatie is het fijn om een handje geholpen te worden. Daarom ontwikkelt DEN een aantal tools die jou verder helpen. Ben je benieuwd hoe het zit met auteursrechten? Of ga je een samenwerking aan en moet je een contract maken? Hier vind je de tools die je nodig hebt. Daarnaast geven we een inkijkje in de methodieken van onze DEN Academie, het opleidingsaanbod waarmee jij de volgende stap zet. 

Digitale Transformatie Scan

Alles om ons heen wordt steeds digitaler en ook de cultuursector moet mee in die digitale transformatie. Juist door digitaal integraal onderdeel te maken van je strategie, kun je als culturele organisatie de kansen van de toekomst verzilveren. Om een goede start te maken, is het belangrijk om te weten waar je op dit moment staat. DEN ontwikkelde hiervoor een Digitale Transformatie Scan voor  culturele organisaties.

Tool voor het checken van auteursrechten

Als je werken van anderen wil delen of gebruiken voor nieuw materiaal krijg je te maken met auteursrechten. Als er auteursrecht op een werk zit, mag je het niet kopiëren, publiceren of aanpassen zonder toestemming. Hoe weet je of je iets wel of niet mag gebruiken? Sommige makers vermelden het in een Creative Commons licentie. Maar, veel werken van vroeger en van nu hebben niet zo'n licentie. In die gevallen kun je rekenen op onze tool voor auteursrechten. Aan de hand van een aantal vragen ontdek je welke rechten er op een bepaald werk rusten.

Tool om de juiste podiumkunst clausule te vinden

Samen met de NAPK ontwikkelde DEN een aantal modelclausules voor podiumkunstinstellingen bij het digitale hergebruik van bijvoorbeeld audio of beeldmateriaal. Om eenvoudig de juiste clausule te vinden, hebben we deze digitale tool gemaakt. Met deze clausule leg je de rechten voor hergebruik goed vast in de contracten die je afsluit met partners. Bijvoorbeeld makers, uitvoerend kunstenaars, AV-bedrijven, rechtenorganisaties en media.

Tools en methodieken uit de DEN Academie

Om jou te ondersteunen bij het ontwikkelen van je digitale strategie maakt de DEN Academie gebruik van een aantal tools. Hieronder ontdek je vast met welke tools je werkt binnen onze opleidingsprogramma's.

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector