5 tips voor waardevolle output met generatieve AI-tools: De kunst van prompting

Generatieve AI-tools kunnen je helpen om bepaalde werkzaamheden efficiënter uit te voeren, je aanbod te verrijken of te personaliseren en een breder en divers publiek aan te spreken. (Lees ook het artikel welke generatieve AI-tools je kunt toepassen). Maar welke opdracht (prompt) geef je aan de AI-tool? En hoe zorg je ervoor dat het resultaat bruikbaar is? In dit artikel helpen we je op weg om waardvolle resultaten te halen uit generatieve AI-tools. We nemen je mee in de wereld van prompting.

Wat is een prompt?

Een prompt is tekstuele input of opdracht voor een generatieve AI-tool waarmee jij het gewenste resultaat (output) kunt bereiken. Om tot een concreet en bruikbaar resultaat te komen, verwerken generatieve AI-tools informatie over bijvoorbeeld het doel, de gewenste stijl, de doelgroep en het type product.

Het belang van een goede prompt

Een goede prompt is specifiek, duidelijk en creatief. Het geeft de AI-tool genoeg informatie om mee te werken, maar laat ook ruimte voor creativiteit. Als je prompt niet genoeg, te veel of onheldere informatie bevat, kan dit leiden tot verkeerde of onvolledige output. Zo is het mogelijk dat de gegenereerde tekst niet past bij de merktoon van jouw instelling, een hele andere doelgroep aanspreekt of zelfs een onvolledig of onjuist resultaat oplevert. Prompts schrijven is dus een kunst op zichzelf.

Voorbeeld:
Creëer een tekst voor een tentoonstelling’ is een voorbeeld van een slechte prompt. Als je dit in ChatGPT 3.5 invoert krijg je de volgende output:

Titel: Verstrengelde Werelden: Een Reis door Tijd en Ruimte

Welkom bij "Verstrengelde Werelden", een tentoonstelling die je meeneemt op een fascinerende reis door tijd en ruimte. Stap binnen en ontdek een grenzeloos universum van verbindingen, contrasten en verrassingen.

Doordat de prompt te algemeen is en er weinig informatie wordt gegeven, vult de generatieve AI-tool de ontbrekende informatie zelf in. Zo mist in de prompt essentiële informatie over de achtergrond van de tentoonstelling, wanneer deze plaatsvindt, wat het doel van de tekst is (bijvoorbeeld een persbericht, social mediapost of online advertentie) en nog veel meer. Er zijn gelukkig verschillende richtlijnen die je kunt volgen om je prompt effectiever te maken.

Tips voor effectieve prompts

1. Gebruik natuurlijke taal

Schrijf prompts alsof je met een persoon praat. Databases van generatieve AI zijn namelijk getraind met data van geschreven taal. De resultaten (output) zijn accurater wanneer je spreek- of schrijftaal gebruikt.

Niet


Wel

Prompt: ‘Post Instagram over tentoonstelling.’
Prompt: ‘Creëer een Instagram-post over een tentoonstelling.’
Output: ‘Als je een tentoonstelling bedoelt die wordt gepromoot op Instagram, zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken…’
Output: ‘Ontdek de betoverende werken van opkomende en gevestigde kunstenaars bij "Tijdloze Expressies". Van levendige schilderijen tot intrigerende beeldhouwwerken, deze tentoonstelling heeft voor elk wat wils.

Kom langs, laat je inspireren! Tag een vriend en deel om anderen uit te nodigen om de magie van "Tijdloze Expressies" te ervaren.

#TijdlozeExpressies #ArtExhibition #Kunst #Galerie #Creativiteit #Inspiratie #Kunstenaars #ArtGalerieXYZ’

In het bovenstaande voorbeeld is in de output terug te zien dat het onduidelijk is wat de opdracht is (een post schrijven). Hierdoor krijg je tips om zelf een post te schrijven. De prompt die wel in natuurlijke taal is geschreven, geeft wel het gewenste resultaat: een voorbeeld van een Instagrampost.

2. Wees specifiek

Geef duidelijke en gedetailleerde instructies. Hiermee vergroot je de kans op passende en bruikbare output. Zo kun je bij het genereren van een tekst voor social media bijvoorbeeld vermelden om welk platform het gaat en wat het doel van de tekst is. Hele complexe taken kun je beter opdelen in stappen of verschillende prompts.

Een goede prompt bevat de volgende informatie:

Voor het creëren of bewerken van tekst

Voor het creëren of bewerken van een afbeelding of video

Rol

Bv: content writer, artistiekleider of conservator      

Bv: marketeer of videokunstenaar

Doel-
groep

Bv. jongeren, jazzliefhebbers of donateurs

Taak

Bv: bedenk, schrijf, samenvatten, structuren, 10 ideeën

Bv:schetsen, tekenen of creëren

Vorm 
van de output

Bv: samenvatting, artikel, beleidsdocument, Instagrampost, headline of tabel

Bv: trailer, afbeelding bij Instagrampost, poster voor evenement, realistische foto

Gewenste stijl

Bv: formeel, overtuigend, verhalend

Bv: zwart-witfoto, bepaalde tijdsperiode (jaren ’30), bepaalde stijl (Art Nouveau), in stijl van een kunstenaar (Mondriaan)

Verdere wensen

Specifieke informatie die je juist wel of juist niet wilt opnemen in de output of verwijzingen naar voorbeelden

Wanneer we de prompt over een tekst voor een tentoonstelling specificeren, krijgen we het volgende resultaat.

Prompt: ‘Creëer een tekst over een tentoonstelling over geometrische vormen in de hedendaagse kunst. Het gaat om een tijdelijke tentoonstelling in maart en april 2024. Het doel is om meer bezoekers aan te trekken. De tekst is voor Instagram en mag maximaal 50 woorden bevatten.’

Output: ‘Ontdek de abstracte schoonheid van geometrische vormen in hedendaagse kunst! Laat je betoveren door kleurrijke composities en strakke lijnen. Deze tijdelijke tentoonstelling, maart en april 2024, is een must-see voor kunstliefhebbers! #GeometrischeKunst2024 #AbstracteSchoonheid’

De extra informatie in deze prompt leidt ertoe dat de tekst inhoudelijk klopt en geschikt is om op Instagram te plaatsen.

3. Laat ruimte voor creativiteit

Vrijwel lijnrecht tegenover ‘specifiek zijn’ staat voldoende ruimte laten aan een interpretatie van de input. Deze ruimte maakt onverwachte, unieke en/of inspirerende creaties mogelijk die verder gaan dan de conventionele grenzen.

Prompt:
Je bent een creatief denker. Creëer een korte creatieve tekst over een tentoonstelling over geometrische vormen in de hedendaagse kunst. Het gaat om een tentoonstelling in maart en april 2024. Het doel is om meer bezoekers aan te trekken. De tekst is voor Instagram.

Output: 
🔶 Betreed de wereld van perfecte symmetrieën en grenzeloze verbeelding! 🎨 Onze tentoonstelling, gehuld in de pracht van geometrische vormen, is een ware ode aan de kunst van het evenwicht. Laat je betoveren door de scherpe lijnen, de boeiende patronen en de harmonieuze composities die de essentie van modernisme belichamen.
🔷 Ontdek de diepere betekenis achter elke hoek en elke curve, terwijl je je laat meevoeren op een reis door de geometrische dimensie van de hedendaagse kunst. Een unieke ervaring, slechts voor een beperkte tijd beschikbaar in maart en april 2024!
🔶 Tag je vrienden en kom samen de magie van geometrische kunst ontdekken. Verlies jezelf in een wereld van pure esthetiek en laat je inspireren door de eindeloze mogelijkheden van vorm en structuur. Mis het niet!
#GeometrischeKunst #Tentoonstelling2024 #Kunstbeleving

Door in bovenstaande prompt het woord ‘creatief’ tweemaal toe te voegen, krijg je een volledig ander resultaat. De tekst is nu ‘abstract kunstzinnig’ te noemen en er verschijnen emoji’s. Het aanpassen van de woordlimiet geeft ruimte voor een eigen interpretatie van een passende tekstlengte.

4. Test verschillende prompts

Het werken met generatieve AI is een kwestie van testen en leren. Door verschillende formuleringen uit te proberen, kun je bepalen wat voor jou de beste resultaten oplevert. Pas je prompts continu aan tot je het gewenste resultaat hebt.

We illustreren dit door voort te bouwen op het eerdere voorbeeld van een Instagrampost over een nieuwe tentoonstelling. Hieronder staan twee voorbeelden waarin we één zin hebben toegevoegd over de doelgroep. De omschrijving van de doelgroep verschilt.

Prompt:
‘Creëer een tekst over een tentoonstelling over geometrische vormen in de hedendaagse kunst. Het gaat om een tentoonstelling in maart en april 2024. Het doel is om meer bezoekers aan te trekken. De tekst is voor Instagram. De tekst moet voor de jeugd geschreven zijn.

 

Prompt:
Creëer een tekst over een tentoonstelling over geometrische vormen in de hedendaagse kunst. Het gaat om een tentoonstelling in maart en april 2024. Het doel is om meer bezoekers aan te trekken. De tekst is voor Instagram. Schrijf de tekst op een toegankelijke en enthousiasmerende manier.

Output:
‘Duik in de wereld van coole geometrische kunst in Den Haag! Ontdek onze megagave tentoonstelling, happening in maart en april 2024! Laat je mind blown door de te gekke creaties van moderne kunstenaars die spelen met vormen en kleuren. Van funky patronen tot strakke designs, deze expo is een must-see voor alle kunstminnende jongeren! Mis het niet en kom langs voor een dosis inspiratie en creativiteit! 

#GeometrischeKunst #DenHaag #Tentoonstelling2024 #ArtJunkies #YouthArt’

Output:
‘Stap in een wereld vol geometrische pracht in maart en april 2024! Laat je betoveren door de tentoonstelling over hedendaagse kunst met fascinerende geometrische vormen. Van strakke lijnen tot gedurfde patronen, elk kunstwerk vertelt een uniek verhaal dat je verbeelding prikkelt! Dompel jezelf onder in een zee van creativiteit en ontdek de schoonheid van geometrie in de kunst. Tag je vrienden en maak je klaar voor een onvergetelijke ervaring! 

#GeometrischeKunst #Tentoonstelling2024 #KunstBeleven #CreatieveVerkenning’

In dit voorbeeld zie je twee verschillende prompts die gebruikt zijn, elk met een andere insteek. Bij het voorbeeld aan de linkerkant worden jongeren specifiek in de tekst genoemd en is het taalgebruik ‘gemaakt’ of ‘kinderlijk’. De output aan de rechterkant is waarschijnlijk geschikter om jongeren aan te spreken.

5. Bouw voort op de output

Het resultaat van je (eerste) prompt geeft niet altijd het gewenste resultaat. Geef vervolgopdrachten om de output te herschrijven, in te korten, de stijl aan te passen of geef andere instructies om het resultaat beter aan te laten sluiten op jouw wensen. Hiermee wordt niet alleen je output beter, maar leer je ook hoe je dit de volgende keer beter kunt doen.

Het perfectioneren van een tekst, afbeelding of video blijft mensenwerk. Zelfs na meerdere opdrachten creëert een generatieve AI-tool niet altijd het gewenste resultaat. Het toevoegen van de tone of voice of signatuur van jouw organisatie kun je het beste zelf. Generatieve AI-tools ondersteunen vooral bij het snel en gemakkelijk maken van een conceptversie of inspirerend voorbeeld waarmee je vervolgens zelf aan de slag gaat.

Aan de slag!

We hopen dat deze tips je op gang helpen bij het schrijven van je prompts. Het vinden van de juiste balans tussen duidelijke instructies en ruimte voor creativiteit kun je het beste proefondervindelijk leren. Een laatste tip: deel goede prompts met collega’s zodat zij het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden.

Ben jij klaar om je kennis over prompting direct in de praktijk te brengen? In dit artikel delen we de meest gebruikte generatieve AI-tools met je.

Disclaimer

Het gebruik van generatieve AI-tools kent beperkingen, zoals dataveiligheid, privacy en bias. Zo mag je nooit persoonsgegevens of andere privacygevoelige data vermelden in je prompt. Ook is het belangrijk om kritisch te kijken naar de juistheid van de output. DEN wil de cultuursector informeren over de mogelijkheden van generatieve AI-tools en staat niet in voor (onjuiste) toepassing ervan.

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector