Collage van mogelijk cultuurpubliek: een Gen Z'er, een slechtziende oudere, een gamer en een expat.

Jouw publiek aan het woord: een Gen Z’er, gamer, slechtziende en expat

Publiek bereiken en binden is essentieel. Nieuwe generaties verlangen naar ander aanbod en leven in een hybride wereld. Traditionele cultuurliefhebbers die nu je vaste bezoeker zijn, kunnen over 20 jaar misschien niet meer op locatie komen. Digitale middelen helpen je om je bestaande publiek aangehaakt te houden en om nieuw publiek te bereiken. Maar hoe? DEN vroeg het een gen z’er, een gamer, een slechtziende cultuurliefhebber en een expat. Want zij kunnen jouw publiek van de toekomst worden.

6 min. lezen

Wie is mijn publiek? En hoe verandert dat?

Om aan te spreken en te verbinden, moet je weten voor wie je wat maakt en wat je doelen zijn. Wil je herhaalbezoek stimuleren, nieuwe generaties aanboren of je bestaande publiek langer vasthouden. Al deze doelen vereisen een andere aanpak, maar hebben één ding gemeen: om te slagen, heb je inzicht nodig in de doelgroep die je wil bereiken.

Hieronder vind je vier video’s van doelgroepen die ieder op hun eigen manier in contact komen met cultuur. Ze hebben verschillende voorkeuren, maar zien allemaal waarde in digitaal. Laat je inspireren door een gamer, een expat, een slechtziende cultuurliefhebber en een gen z’er.

Gamer

Cultuur en games hebben veel gemeen: ze vertellen verhalen, bieden ontspanning en zijn een ervaring. Het verschil zit hem in de manier waarop. Games zijn digital born, terwijl cultuur vaak nog fysiek is. Toch zijn er digitale kansen, we zien al cross-overs met het Rijksmuseum in de game Horizon en Lil Nas X die optreedt in Roblox. Maar, wat kan cultuur nog meer leren van gaming? Gamer Colin vertelt waar hij kansen ziet:

Collage met drie beelden van gamer Colin en een DEN logo

Expat

Bereik je nu vooral lokaal publiek? Bedenk dan eens hoe ver online aanbod je kan brengen. Het Festival Playgrounds bereikte met hun online edities publiek van over de hele wereld. Ook het Getty Villa Museum geeft mensen wereldwijd de kans om de oude stad Persepolis te verkennen vanuit huis. Een online ervaring als aanvulling op hun fysieke collectie. Ideaal voor cultuurliefhebbers in het buitenland. Voormalig expat Nicole deelt hoeveel digitaal aanbod kan betekenen voor cultuurliefhebbers op afstand:

Collage met foto's van expat en cultuurliefhebber Nicole met DEN logo.

Slechtziende

Mensen met een beperking hebben veel vaker geen of slechter toegang tot cultureel aanbod. Niet omdat ze niet willen, maar omdat het aanbod niet geschikt is voor hun beperking. Mensen die slecht zien of horen, moeten bijvoorbeeld dicht op de werken staan of vooraan zitten bij een concert. Ouderen kunnen misschien moeilijker reizen of gebouwen slechter betreden. En dan is er nog een grote groep mensen die snel overprikkeld is, zaalteksten niet begrijpt of niet van huis kan. Laat je inspireren door voorbeelden van theater De Kring, de BelevenisTafel en de waarde van digitale inclusie. Of luister naar het verhaal van Guus, een slechtziende cultuurliefhebber:

Collage met drie foto's van slechtziende cultuurliefhebber Guus en het DEN logo.

Gen Z’er

De jongeren van nu zijn het publiek van morgen. Ze groeien op in een digitale wereld met keuzes, hobby’s en vrijetijdsbestedingen te over. Cultuur voelt vaak ver weg en drempels zijn hoog. Hoe betrek je hen in het verhaal van jouw organisatie? Via digitale cultuureducatie kun je het eerste contact leggen, maar wat is er nodig om hen ook daarnaast te raken? Sebastian vertelt hoe hij denkt over musea en wat digitaal voor hem betekent:

Meer over deze generatie? Maak kennis met Gen Z.

Waarom je nieuw publiek digitaal wél bereikt

Digitaal doet niet af aan een fysieke beleving, maar verrijkt deze juist of vult deze aan. Voor generaties die gewend zijn aan een hybride wereld, is online aanbod misschien wel een eerste kennismaking voor een fysiek bezoek. Zo kun je jonge professionals on the go bedienen met een podcast die raakt. En hen vervolgens inspireren tot bezoek. Of een digitale gastles om cultuur door het hele land in de klas te brengen. Je kunt je verhaal via nieuwe kanalen vertellen of collecties beschikbaar maken voor een groter publiek.

Digitaal is een kans om je publiek te bedienen, daar waar het zich bevindt. In ruil geeft online bezoek inzicht in je publiek: wie komt naar je website, bekijkt jouw video’s of koopt digitaal een ticket. Kortom, het is niet alleen een kans om nieuw publiek te bereiken, maar ook om via datagedreven werken je publiek beter te leren kennen.

Wat kun je doen om dit publiek te bereiken?

Weten wie je doelgroep is, is stap 1. Dit omzetten naar acties is een volgende. DEN biedt een aantal tools en artikelen die je hierbij kunnen helpen. Zo kan toekomstverkennen je grip geven op een veranderende wereld, laat digital storytelling zien hoe je met jouw verhaal je publiek kunt raken en kunnen praktijkvoorbeelden van binnen en buiten de sector je inspireren tot nieuwe projecten en samenwerkingen.

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol tips, kennis en inspiratie.
Schrijf je in!