De BelevenisTafel maakt cultuur toegankelijk

Wat als je niet naar een museum kan, bijvoorbeeld door ouderdom of ziekte? Dan komt het museum gewoon naar jou toe. De BelevenisTafel geeft ouderen een digitale cultuurbeleving. Hierdoor blijft het museum toegankelijk voor een grote doelgroep.

3 min. lezen

De BelevenisTafel is een digitale interactieve touchtafel. De organisatie ontwikkelde in samenwerking met Studio i een platform genaamd het Onvergetelijk Museum. Hiermee creëren ze virtueel een ontdekkingstocht door het museum. Zo kunnen ouderen verschillende kunstobjecten en collecties bekijken zonder fysiek naar het museum te moeten.

Ze ontwikkelden hun aanbod samen met acht verschillende musea die hun collecties beschikbaar stelden voor dit project. Door samen te werken met andere instellingen kan de BelevenisTafel steeds nieuwe verhalen vertellen, dit maakt het concept toekomstbestendig. 

Samenwerken aan een digitaal project? Lees onze tips voor duurzame samenwerkingen.

Digitale collecties gebruiken? Houd rekening met auteursrechten

De BetekenisTafel deelt bestaande kunstwerken van talloze makers. Als je net als zij gebruik wil maken van werken van anderen krijg je te maken met auteursrechten. Weten welke werken je mag gebruiken en onder welke voorwaarden?

Beleving staat centraal

Op de BelevenisTafel zijn de mooiste kunstobjecten te bewonderen. Alle kunstobjecten die voorbijkomen op de belevenistafel worden ondersteund door vragen, beelden, en geluiden. Dit brengt verhalen op bij de ouderen die ze onderling delen. De kunstobjecten komen tot leven door de verhalen die de ouderen uitwisselen. Dat zorgt onderling voor plezier en verbinding.

Tip voor cultuurprofessionals: Voeg een beleving toe aan de fysieke ervaring van je culturele instelling. Door gebruik te maken van interactief beeld en geluid.

Digitaal of hybride aanbod brengt publiek op nieuwe manieren bij elkaar.

Digitaal zorgt voor verbinding tussen ouderen

De BelevenisTafel wordt onder andere ingezet bij ouderen met dementie. Bij de BelevenisTafel wisselen ze ideeën uit zonder dat ze hiervoor naar hun kortetermijngeheugen hoeven te grijpen, iets wat moeilijk is voor dementerende ouderen. Het digitale cultuuraanbod vergroot hun vertrouwen, onderlinge contact en plezier.

Toegankelijkheid is key

De BelevenisTafel maakt cultuur toegankelijk voor iedereen, door het culturele aanbod naar de ouderen toe te brengen blijven ze zich onderdeel van de samenleving voelen. Ook voor musea is het een bijzondere kans om dit publiek te blijven bereiken. Een doelgroep die in onze vergrijzende samenleving steeds groter wordt. Daarnaast inspireren deze ouderen met hun liefde voor de kunst ook het publiek van de toekomst.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer lezen over toegankelijkheid? Lees dan het praktijkvoorbeeld van de Kring.

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Altijd op de hoogte van de beste tips, laatste nieuwtjes en leukste activiteiten rondom digitale transformatie?