Cultuurshift

Dit is Cultuurshift. Een inspirerende podcast voor cultuurprofessionals over digitale transformatie. Want elke dag is een nieuwe kans voor verandering. En die transformatie start bij jou. Met z'n allen kunnen we de cultuursector toekomstbestendiger maken. Digitaal biedt talloze mogelijkheden om het publiek van de toekomst te bereiken. Maar, digitale transformatie vraagt om een verandering van jou, je organisatie en de sector. Gelukkig zijn er al veel theaters, musea en poppodia die laten zien wat er mogelijk is. Luister naar inspirerende voorlopers en gedreven experts.

Het publiek van de toekomst met het Rijksmuseum

Gen Z is de snelst groeiende groep consumenten. Ook voor culturele organisaties zijn zij een belangrijke doelgroep: Traditioneel publiek vergrijst en nieuwe generaties hebben radicaal andere behoeften. Hoe ga je daar mee om? Digitale middelen kunnen je hier enorm bij helpen. Het Rijksmuseum inspireert. Zij brachten hun collectie onder in een game. Maar dat is niet alles, Peter Gorgels, manager digital products bij het museum vertelt wat zij doen om jong publiek te betrekken. Expert en marketingmanager Mèlanie Bosveld (Kult & Ace en PACT) werpt licht op wat deze generatie nou zó anders maakt dan andere groepen. 

Nieuwe creatie en beleving met Effenaar

Hoe beïnvloeden digitale technologieën creatie en beleving? Wanneer makers nieuwe technieken omarmen, heeft dat grote gevolgen voor het maakproces en uiteindelijk voor de ervaring van de bezoeker. Denk aan Lil Nas X in Roblox, ABBA Voyage of Fabrique des Lumières. De verandering in het maakproces heeft ook een grote invloed op podia en cultuurlocaties. Jos Feijen weet dit als geen ander. Hij is directeur van Poppodium de Effenaar in Eindhoven en houdt zich hier al jaren mee bezig. Wat kunnen we leren van zijn ervaringen? Maaike Bleeker, onderzoeksdirecteur en hoogleraar Media & performance studies aan de Universiteit Utrecht, vertelt meer over de ontwikkeling van digitale technologieën en het gebruik ervan in de sector.

Wat is digitale transformatie? met het Limburgs Museum

Buzzwoord of noodzaak? We verdiepen ons in de digitale transformatie. Wat houdt het precies in? En wat betekent het eigenlijk voor de Nederlandse cultuursector. En misschien nog wel belangrijker: hoe kun je het behapbaar maken voor jouw organisatie? Kun je met digitale middelen een nieuw publiek bereiken? Iemand die hier veel over kan vertellen is Bert Mennings, directeur van het Limburgs Museum. En Maaike Verberk, directeur van DEN, legt uit waarom álle organisaties, klein en groot, moeten nadenken over digitale kansen.

Digitale toegankelijkheid en inclusie met Nederlands Dans Theater

Wist je dat 2 miljoen mensen in Nederland leven met een of meerdere beperkingen? Cultuur is er voor iedereen, maar hoe zorg je dat je echt niemand buitensluit? In deze aflevering gaat het over digitale toegankelijkheid. Digitale transformatie kan een hele mooie manier zijn om cultuur toegankelijker, diverser en inclusiever te maken. Nederlands Dans Theater kiest bijvoorbeeld voor het livestreamen van hun voorstellingen. Zakelijk directeur Willemijn Maas deelt haar ervaringen. Expert op het gebied van toegankelijkheid en inclusie, Marleen Hartjes, laat zien wat je nog meer kunt doen om aanbod (online) voor een breder publiek te maken.

Impact denken, sturen en meten met Cinekid

Jouw invloed op de samenleving, dat is impact! Maar, hoe zorg je nou dat die impact positief is? En dat je bijdraagt wat je wil bijdragen? Een digitale strategie kan hier een belangrijke rol in spelen. Steeds meer instellingen gaan daar serieus mee aan de slag en één daarvan is Cinekid. Directeur Heleen Rouw vertelt over de impact die zij maken en meten. Social impact onderzoeker Marjelle Vermeulen van Impact Centre Erasmus voorziet de theoretische basis van deze aflevering: wat maakt impact impact?

Meer lezen over de voorbeelden of tips uit de afleveringen? 

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol tips, kennis en inspiratie.