Multiple exposure portret van een persoon.

Digitale transformatie: wat is het en wat bereik ik ermee?

Digitale transformatie. Iedereen heeft het er over. Want de wereld om ons heen wordt steeds digitaler. Maar wat bedoelen we nu eigenlijk met digitale transformatie? En waarom is het zo essentieel voor de cultuursector?

6 min. lezen

We shoppen online. We praten met onze vrienden via alle mogelijke digitale social media apps. We sparren met een collega aan de andere kant van de oceaan, zonder daar duizenden kilometers voor te moeten vliegen. Dit is wat digitale transformatie betekent voor ons in het dagelijks leven. Het maakt de wereld kleiner, maar tegelijk ook groter. Maar wat betekent het nu eigenlijk voor jouw organisatie, en voor de culturele sector als geheel?

Wij zijn ervan overtuigd dat digitale transformatie een fundamenteel onderdeel uitmaakt van het toekomstbestendig maken van onze cultuursector. De transformatie raakt daarbij alle facetten van een organisatie. Zowel de organisatiecultuur, strategie, processen, samenwerkingen en vaardigheden van de medewerkers. Jouw relatie met het publiek geeft hierin de belangrijkste richting en bepaalt de koers.

Definitie 

"Digitale transformatie is een continue verandering van de gehele organisatie, gedreven en ondersteund door het toenemend gebruik van digitale technologieën. De kern van transformatie is een verandering van het businessmodel. Hoe de organisatie waarde aan haar klanten kan blijven leveren is daarbij de hoofdvraag. De transformatie raakt daarbij alle facetten van een organisatie, zowel de cultuur, strategie, processen, relaties en vaardigheden van de medewerkers." 

S. Jansen, Hét managementboek voor digitale transformatie, 2022

Wat betekent digitale transformatie voor jouw organisatie?

Heel simpel gezegd betekent het voor de cultuursector het meebewegen met een continu veranderende beleving van een steeds breder publiek. Met een bezoeker die zich steeds vaker in een digitale wereld bevindt. Het blijven vinden en binden van jouw publiek om hun zo te kunnen verrijken met kunst en cultuur. Ondersteund door digitale technologieën. Het meebewegen op manieren die de veranderende behoeften van jouw publiek aanspreken. Jouw publiek van de toekomst.

Publiek van de toekomst digitale transformatie DEN

Publiek van de toekomst

Jouw publiek van de toekomst is een generatie jongeren die zich heel comfortabel voelt binnen het digitale landschap. Het is hun leefwereld. Een wereld waar ze elkaar ontmoeten. Waar ze dingen leren en onderzoeken. Waar ze communiceren over alles wat voor hun belangrijk is.

Zij hebben het niet over een fysieke én digitale wereld. Het één is een verlengstuk van het ander. Ongeacht waar ze zijn, zullen deze werelden altijd in elkaar overvloeien. Via alle mogelijke kanalen. Dit noemen we hybride.

Vandaar ook de opkomst van de metaverse. Hier wordt een persoonlijke, virtuele wereld gecreëerd waar mensen online met elkaar in contact komen en activiteiten kunnen uitvoeren via hun digitale dubbelganger. Een voor hun perfect digitaal en interactief universum.

Inclusie en toegankelijkheid

Maar jouw publiek van de toekomst beperkt zich natuurlijk niet alleen tot deze generatie jongeren. Het publiek van de toekomst en digitale transformatie spelen ook een belangrijke rol als we het hebben over inclusie.

Bijvoorbeeld, voor ouderen die niet meer zo makkelijk naar het theater kunnen. Of een liefhebber van Nederlandse musea die helemaal in Australië woont. Deze bezoeker kan niet alleen musea online bezoeken, maar ook meepraten binnen een internationale online community over Nederlandse musea en/of kunst. Of een student met een mobiliteitsbeperking die graag het concert van zijn/haar favoriete band wil bijwonen, en daarna nog even nakletst over hoe het was, in de digitale bar.

Jouw publiek van de toekomst beperkt zich niet alleen tot een generatie jongeren.

Digitaal is een verrijking

Digitale transformatie betekent dus niet vervanging van fysieke evenementen, musea en voorstellingen. Het betekent verrijken. Het aanbieden van extra belevingen. Van producten die de ervaring voor jouw bezoeker nog persoonlijker en rijker maken.

Digitale transformatie betekent niet vervanging van het fysieke, het betekent verrijken.

Bijvoorbeeld, bij het boeken van een ticket voor een expositie, een QR-code aanbieden. Zodat de bezoeker alvast via een website of app kan voorgenieten van het achtergrondverhaal over ieder kunstwerk en kunstenaar. Extra belevingen die jouw product verrijken.

Waardevolle inzichten

Deze online, digitale ervaringen maken het op hun beurt weer mogelijk om waardevolle data en inzichten over jouw publiek te verzamelen. Waar gaan ze van aan?

Door de constante interactie met jouw product, laten ze jou precies zien waar ze geïnteresseerd in zijn. Van het aantal clicks tot online recensies. Hierdoor kun je een nog persoonlijkere ervaring blijven aanbieden. Want op basis van de verzamelde data kun je experimenteren, testen en optimaliseren.

Publiek van de toekomst incompany cursus

Digitaal maakt toekomstbestendig

Digitale transformatie. Het creëert talloze mogelijkheden om je met een breder publiek te verbinden. Op een manier die hun aanspreekt en inspireert.

Maar het gaat verder dan dat. Digitale technologieën kunnen jouw organisatie helpen werkprocessen te optimaliseren. Hierdoor zullen jij en jouw team meer tijd hebben om te focussen op de rol van jullie organisatie binnen de samenleving, en de impact die jullie hiermee kunnen creëren. Het geeft handvatten voor een nieuw businessmodel met een groter, diverser bereik en meer impact. Hier zit de directe winst.

Wij helpen je verder op weg

Kortom, digitale transformatie heeft een allesomvattende waarde voor jouw organisatie en de cultuursector in het algemeen. Het maakt jouw organisatie en de sector toekomstbestendig. DEN helpt je op weg om hierin een start te maken. Bijvoorbeeld met de opleidingen en workshops in onze DEN Academie.

Bekijk het aanbod

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector
Schrijf je in