Grensverleggende samenwerking

25 maart 2024 in Het Financieele Dagblad “Digitale Transformatie & Cyber security” - Grensverleggende samenwerking is een belangrijke stap voor digitale transformatie in de cultuursector. De veranderende behoeften van de jongeren nu, het cultuurpubliek van de toekomst, bieden kansen voor de cultuursector om zich te oriënteren op nieuwe manieren van het maken, organiseren en ervaren van cultureel aanbod. Digitaliseren of zelfs digitaal transformeren bereidt de cultuursector daarop voor. DEN helpt de sector met dit digitale transformatieproces met steun van het ministerie van OC&W. 

Door de ontwikkeling van digitaal leiderschap en een innovatieve organisatiecultuur kunnen culturele organisaties stappen zetten in het proces van digitale transformatie. Dit proces vraagt om het stapsgewijs toewerken naar een fundamenteel andere manier van werken, gedreven door de toenemende digitale innovaties in de maatschappij en gebaseerd op gedegen kennis van het veranderende publieksgedrag dat daarmee gepaard gaat. 'Grensverleggende samenwerking is hierin onmisbaar', aldus Maaike Verberk, directeur van DEN.

Lees het artikel van DEN in de verdiepingsuitgave “Digitale Transformatie & Cyber security” - 25 maart 2024 in Het Financieele Dagblad.

Meer inspiratie over grensverleggende samenwerkingen

Samenwerkingen binnen en buiten je eigen sector kunnen verrassende kansen en inzichten opleveren.

Digitale Transformatie Scan

Een digitale strategie begint met weten waar je nu staat. DEN ontwikkelde hiervoor een zelfscan voor organisaties. De scan doorlopen duurt maar 10 minuten. Na afloop van de scan kom je op persoonlijke uitkomstenpagina die je verder helpt. Juist door digitaal integraal onderdeel te maken van je strategie, kun je als culturele organisatie de kansen van de toekomst verzilveren.

Schrijf een digitale strategie in 5 stappen

Een digitale strategie maak je specifiek voor jouw organisatie. Elke organisatie heeft andere doelen en mogelijkheden. Om in kaart te brengen wat die doelen zijn en hoe jouw organisatie daarop kan groeien, biedt DEN de gratis zelfstudiemodule Hoe schrijf ik een digitale strategie. Aan de hand van vijf stappen ontwikkel je een strategie die past bij je doelen én ruimte biedt voor kansen.

Inspiratie om mee te starten

Hier vind je praktische tools en inspiratie die jou helpen bij het ontwikkelen van je digitale strategie.

Onderwerpen die jouw digitale strategie naar een hoger niveau tillen

Door digitaal onderdeel te maken van de strategie van je organisatie ben je weerbaar en wendbaar. In een toekomstbestendige strategie zijn ook maatschappelijke normen een belangrijk onderdeel. Bovendien voldoe je daarmee ook aan verschillende codes, zoals de code diversiteit en inclusie. Denk in jouw strategie daarom ook aan: toegankelijkheid, ecologische duurzaamheid, continue innovatie en digitale veiligheid.

Onze adviseurs helpen je graag verder

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector