Digitale transformatie: waar begin je?

Digitale transformatie is een middel om je organisatie toekomstbestendig te maken. Het helpt jou en je collega’s om mee te bewegen met het publiek van de toekomst én hun veranderende wereld. Maar hoe? En waar begin je? Dit samen onderzoeken en definiëren is de eerste stap naar een toekomstbestendige organisatie. Ga vandaag al aan de slag.

5 min. lezen

Met deze stappen geven we jou een aftrap om jullie digitale transformatie op te starten. Doorloop ze samen met je collega’s. Het maakt niet uit bij welke stap je begint. Digitale transformatie hoeft en kan namelijk niet in één keer. Het is een flexibel proces van experimenteren, testen en aanpassen. Ben jij er klaar voor?

Stap 1. Bepaal je doelen en focus

Laten we beginnen met wat jullie willen bereiken en wat jullie doelen zijn. Wil jouw organisatie een breder publiek bereiken? Nieuwe producten en belevingen aanbieden die bij dit bredere publiek aansluiten? Samen bepalen wat de rol van jouw organisatie binnen deze veranderende samenleving is? Of onderzoeken hoe je werkprocessen kunnen optimaliseren? Het definiëren van een digitale strategie is een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie. Formuleer een visie

Bepaal je doelen met de volgende vragen:

  • Wat willen jullie als team en organisatie bereiken?
  • Binnen welke tijd wil je dit bereiken?
  • Zijn de doelen toekomstbestendig: bewegen ze mee met de constant veranderende behoeften van jullie publiek?
  • Zijn de doelen en stappen goed afgebakend?

Tip: denk bij het bepalen van jullie doelen na over creatie, werkprocessen, beleving en waarde. Hoe kunnen jullie deze vier goed samen laten komen om integraal te werken? Het DEN focusmodel helpt je hierin op weg.

Stap 2. Toon digitaal leiderschap

Iedereen kan digitaal leider zijn, van cultuureducator tot algemeen directeur. Ben jij diegene die enthousiast wordt van die stip op de horizon? Van de kansen en mogelijkheden die de digitale transformatie biedt om jullie doelen te bereiken en jullie organisatie toekomstbestendig te maken? Dan ben jij bij uitstek de digitaal leider binnen de organisatie.

Inspireer en betrek al jouw collega’s om samen aan de slag te gaan met de digitale transformatie. En bespreek hoe zij daar op hun manier en in hun rol aan kunnen bijdragen. Een aanpak waar de gehele organisatie achter staat en waar iedereen aan meewerkt, levert de beste resultaten!

In de DEN Academie volg je trainingen en workshops die jou wegwijs maken in een digitale wereld. Bekijk het aanbod en ontdek de financieringsmogelijkheden via Werktuig PPO

Stap 3. Vergaar en deel kennis

Welke kennis ontbreekt in de organisatie om jullie doelen te bereiken? Wat zijn de punten waar jullie nog kunnen leren en inspiratie op kunnen doen? Zoek samen met jouw collega’s naar kansen en mogelijkheden om werkwijzen, producten of diensten te vernieuwen. Kennis is overal, zowel binnen als buiten je organisatie. Wat je kan doen:

  • Spreek collega's en kijk wie binnen jouw organisatie of netwerk passende kennis heeft
  • Ga het veld in en kijk wie je buiten de sector verder kan helpen. Benader (nieuwe) samenwerkingspartners, bijvoorbeeld digitale-productiebureaus, game-ontwikkelaars en specialisten in Augmented en Virtual Reality of een bureau dat gespecialiseerd is in het visualiseren en begrijpelijk maken van data.
  • Onderzoek welke tools en data jullie kennis kan verrijken.

DEN helpt je met het vergaren van informatie. Vind kennis en inspiratie over digitale transformatie.

Stap 4. Aan de slag!

Ga vooral aan de slag. Nu is het moment om de eerste stappen te zetten en om jouw organisatie toekomstbestendig te maken. Om relevant te blijven voor jullie publiek, nu en in de toekomst.

Fouten maken kan en mag. Experimenteer, verzamel data, evalueer en pas aan. Een digitale omgeving is geen voorgedrukt programmaboekje. Het is bij uitstek een omgeving die flexibel is, waarin ideeën, ontwerpen en werkwijzen makkelijk aangepast kunnen worden. Zodat jullie doelen bereikt gaan worden.

Inspiratie nodig om aan de slag te gaan?

Hier vind je mooie voorbeelden uit de praktijk:

Terug naar de basis? 

Ga naar onze overzichtspagina over digitale transformatie voor alle artikelen over dit onderwerp.

Waar sta jij? Doe de Digitale Transformatie Scan!

Grip krijgen op digitale transformatie begint bij begrijpen waar je nu staat. De Digitale Transformatie Scan is een zelfscan voor organisaties die je hierbij helpt. De scan is speciaal ontwikkeld voor culturele organisaties en bevraagt je op de verschillende onderdelen van digitale transformatie van je organisatie.

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector