'Venues of the future' ontvangt bijdrage in Innovatielabs

Een digitale toekomst. Wat verandert dat in de interactie met cultuurpubliek? Dat is de centrale vraag in het voorstel van NITE, Substrakt, Annette Mees en DEN. Samen verkennen we een virtuele toekomst van de podiumkunsten. Parallel aan de creatie van een live dans- en theatershow wordt geëxperimenteerd met online en hybride vormen van publieksinteractie en opdrachtgeverschap voor een online omgeving.

3 min. lezen

Cultuur voor de toekomst

Samen onderzoeken we hoe we artistieke hoogtepunten kunnen creëren met digitale technologieën. Aanbod dat aansluit bij jong en divers publiek. Met als doel: praktijkervaringen delen die duurzaam ingezet kunnen worden door allerlei locaties in de sector.

Fysiek, digitaal en hybride

Venues of the future ziet kansen in fysiek, digitaal en hybride. Met het innovatielabs project onderzoeken we hoe de sector digitale technologieën kan omarmen om uitdagingen aan te gaan. Theaters, musea en podia concurreren met immersieve cultuurvormen, digitale belevingen en games. De vraag is, hoe blijft onze cultuursector bloeien?

Venues of the future verkent kansen voor cultuurlocaties en producenten om mee te kunnen bewegen in deze nieuwe realiteit. Wat betekent een digitalere toekomst voor creatie, productie, opdrachtgeverschap en distributie van cultuurbeleving. En vooral: wat verandert er in interactie met hun publiek.

Experimenteren en ontwikkelen

Experimenteren en ontwikkelen staan centraal. Venues of the future zoekt geen vervanging van fysieke beleving, maar juist een aanvulling. Een digitale infrastructuur die fysieke locaties versterkt in hun missie. Dit doen we aan de hand van vier vragen:Hoe draagt digitaal bij aan verspreiding van cultuur, met een actieve rol voor publiek. Hoe kunnen organisaties digitale kanalen, formats en platforms inzetten om nieuwe publiek te bereiken? Welke middelen, vaardigheden en businessmodellen vraagt een venue of the future? Op welke manier creëert technologie impact, interactie en verbinding tussen publiek op afstand?

De samenwerking

NITE (Opent een externe link), ontstaan uit Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni, is een interdisciplinair gezelschap dat sinds de lockdown experimenteert met online aanbod. Ze maken producties voor een breed, modern publiek en stimuleren verbinding tussen kunst, cultuur, maker en publiek.

Substrakt (Opent een externe link) (Londen) is een digital agency die samenwerkt met culturele organisaties over de hele wereld. Samen creëren ze waardevolle digitale belevingen. In deze samenwerking brengt Substrakt technologische expertise.

Annette Mees (Opent een externe link) (Londen) heeft vanuit haar ervaring als Artistic Director Audience Labs al meerdere projecten met immersieve technologieën ontwikkeld. Daarnaast is ze senior research fellow in de culturele en creatieve sector (King's College, Londen). In Venues of the future verbindt ze het technologische met het artistieke.

DEN brengt culturele organisaties verder in de digitale transformatie: hoe blijf je weerbaar en wendbaar in de digitale wereld? DEN begeleidt het onderzoek en deelt de uitkomsten van Venues of the future met de sector.

Over Innovatielabs

Innovatielabs geeft een impuls aan veerkracht in de culturele en creatieve sector. Het programma wordt uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens alle rijkscultuurfondsen, en CLICKNL in opdracht van het ministerie van OCW.

De projectbijdrage aan Venues of the future is onderdeel van de tweede lichting. Lees meer via innovatielabs.org (Opent een externe link).

Deel dit nieuws artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol tips, kennis en inspiratie.