Activiteiten worden afgelast en ook ZZP'ers in de cultuursector zien hun geplande werk en daarmee ook inkomsten in het water vallen. Gelukkig worden er ook veel creatieve oplossingen verzonnen; de digitalisering in de maatschappij biedt mogelijkheden om tóch publiek te bereiken en om geld te verdienen, zij het op een minder conventionele manier. DEN zoekt deze mogelijkheden voor je op en deelt de voorbeelden. Want wat kun je nog doen om je publiek te bereiken en om je inkomen te realiseren als je geen fysieke activiteiten meer kunt plannen?
Cultuur zonder fysieke aanwezigheid: de digitale alternatieven
Nu bijna alle kunsten- en erfgoedorganisaties in verband met de coronamaatregelen nog maar beperkt geopend zijn, zoeken veel cultuurmakers naar alternatieven voor het publiek. DEN zoekt uit welke mogelijkheden digitalisering biedt om toch je publiek te bereiken en om online geld te verdienen met je werk.
Langetermijnperspectieven voor de cultuursector in tijden van COVID-19
Hoe gaan we verder als deze periode voorbij is? Hoe verandert onze maatschappij permanent en wat doet dat met de cultuursector? Op deze pagina verzamelen we toekomstperspectieven, scenario's en ideeën voor de toekomst van de cultuursector.
Hoe toon je werk & bereik je publiek digitaal?
Je werk digitaal tonen en het publiek bereiken, hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn verschillende manieren om je werk online te tonen, bijvoorbeeld door voorstellingen te streamen of verhalen te vertellen in de vorm van een podcast. Daarnaast zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden, zoals de auteursrechten van het materiaal dat je online wilt zetten.
Inspirerende voorbeelden van online tonen en verdienen
Makers en culturele instellingen lopen publiek én inkomsten mis nu podia, musea, filmhuizen en presentatieruimtes dichtgaan. Op deze pagina tonen we je voorbeelden die laten zien hoe je je werk digitaal kunt tonen. In sommige van die voorbeelden laten makers ook zien hoe ze daar geld mee verdienen.
Meer voorbeelden uit binnen- en buitenland
Nu culturele instellingen gesloten zijn, gebeurt er veel online. DEN verzamelt zowel uit Nederland als uit het buitenland mooie en inspirerende voorbeelden: streamen, virtueel museumbezoek, of toch je première op Facebook?
Digitale cultuureducatie in tijden van corona
In 2020 is er noodgedwongen veel online les gegeven. Omdat cultuurinstellingen periodes dicht moesten, kwam ook cultuureducatie soms in het gedrang. Gelukkig blijkt uit inspirerende voorbeelden dat ook cultuureducatie ook digitaal en online kan werken. We geven op deze pagina tips en lichten enkele voorbeelden uit de cultuursector uit.
Digitale dienstverlening & toegankelijkheid volgens de Code DI
Juist nu fysiek bezoek de komende periode niet of nauwelijks mogelijk zal zijn, is het van belang de digitale dienstverlening zo goed mogelijk beschikbaar te maken en je website toegankelijk te maken volgens de Code DI.
Digitaal artistiek onderzoek doen
Veel instellingen hebben hun deuren moeten sluiten en makers moeten noodgedwongen hun activiteiten aanpassen. Maar deze nieuwe situatie biedt ook mogelijkheden om vooruit te kijken naar het moment waarop de deuren van de instellingen weer open gaan. Een lijst met bronnen voor je artistieke research.
Virtuele Livesessies: Opbrengsten en verslagen
Nu de cultuursector noodgedwongen thuis zit en in toenemende mate digitaal gaat, merken we dat de behoefte om met vakgenoten te overleggen groot is. DEN faciliteert daarom virtuele livesessies, waarin collega's met dezelfde vragen kennis en ervaringen uit kunnen wisselen.
Wat heb jij nodig? Laat het ons weten!
Waar loop jij tegenaan nu je op digitale mogelijkheden bent aangewezen? Waar kan jouw instelling hulp bij gebruiken? Naar welke tools ben je op zoek om culturele content digitaal bij bezoekers te krijgen? Kortom: waar kunnen wij je als kennisinstituut mee helpen? Laat het ons weten via den@den.nl.
Steun aan de cultuursector
In Nederland:
- De zes Rijkscultuurfondsen bieden extra ondersteuning binnen hun bestaande budgetten
- Het kabinet stelt 300 miljoen euro beschikbaar voor de culturele sector
- Er komen in de recessie geen bezuinigingen in de cultuursector
- Er is een taskforce opgericht namens de cultuursector
- Bezoekers kunnen Nederlandse cultuurinstellingen steunen met de regeling bewaarjeticket
- Maatregelenpakket cultuursector: huur rijksmusea opgeschort met drie maanden
- Culturele sector verdient een noodfonds, stellen PvdA, SP, GroenLinks en een groep artiesten
- Brief aan minister van OCW over steunpakket culturele en creatieve sector
- Minister gaat in gesprek met culturele sector over impact afgelastingen
- Minister van Engelshoven: ‘We gaan zorgen dat de culturele sector deze tijd door gaat komen’
In het buitenland:
- De European Cultural Foundation lanceert financiering voor vindingrijke culturele initiatieven die de solidariteit en gedachte van Europa als gemeenschappelijke openbare ruimte versterken tijdens deze pandemie
- Culture In Quarantine: bringing arts and culture into the home
- Face au coronavirus, le gouvernement lance #CultureChezNous
- Duitsland heeft 50 miljard euro beschikbaar gesteld voor de creatieve en culturele sectoren
- Voor musea in het oosten van Engeland is een noodfonds beschikbaar
- Cause4 biedt steun aan Engelse culturele instellingen
Europees:
- The Chair of EP Committee on Culture and Education: New funds must reach creative sectors immediately
- KEA houdt op een kaart de beleidsmaatregelen bij voor de culturele en creatieve sector in Europa, iedereen kan toevoegen aan dit overzicht.
- European museum collaboration and innovation space: call for proposals
Meer informatiebronnen
- Alle informatie vanuit de Rijksoverheid over het coronavirus voor de culturele sector
- DutchCulture heeft een helpdesk voor internationale culturele samenwerking
- Digitale Lente: Tips en voorbeelden van werken en leren op afstand
Een initiatief van adviesbureau New Nodes - Informatiebronnen en loketten vanwege coronacrisis
Cultuur+Ondernemen maakte een lijst met belangrijke bronnen - Impact coronavirus op de cultuursector
Het LKCA brengt de gevolgen van het coronavirus voor de cultuursector in kaart - FAQ voor werkgevers m.b.t. de coronacrisis
Cultuurconnectie houdt veelgestelde vragen van werkgevers in de cultuureducatiebranche bij - Culture & Covid-19: Impact & Response Tracker van UNESCO. Om de impact van de pandemie op de cultuursector in beeld te brengen, heeft UNESCO een wekelijkse 'tracker' gelanceerd om een overzicht te geven van de snel veranderende situatie.
- NEMO report on the impact of Covid-19 on museums in Europe. Ongeveer 1000 musea uit 48 Europese landen hebben bijgedragen aan dit onderzoek naar musea in crisistijd.
- Het Franse ministerie van cultuur ontwikkelde een landelijk platform om al het digitale culturele aanbod te verzamelen.