Pulse Transitienetwerk- Duurzaam Digitaal: schrijf je nu in voor de werksessies

1 mei 2024

Pulse Transitienetwerk, Cultuurconnect en Sociaal Fonds Podiumkunsten slaan de handen ineen voor het project ‘Duurzaam Digitaal’. De ecologische en sociale impact van de digitalisering is voor veel cultuurhuizen nog onbekend. We organiseren verschillende activiteiten die jou helpen om jouw organisatie duurzaam digitaal te maken. De sessies zijn gepland op: 2 mei, 28 mei en 19 september 2024.

Op 2 mei spreekt Else Laura Rademaker (DEN), gespecialiseerd in het thema ecologische duurzaamheid binnen de digitale transformatie van cultuur, tijdens een van de werksessies.

Er worden in totaal vier werksessies om de bestaande kennis te bundelen. Een expert geeft een korte inleiding over het thema en zet de uitdagingen scherp, daarna wissel je succesverhalen en knelpunten uit met de andere deelnemers in kleine groepen.

Je kunt je inschrijven (Opent een externe link) voor een of meerdere sessies, afhankelijk van jouw interesses.

De volgende thema’s komen aan bod:

Praktische handvatten voor een duurzame digitale organisatie - 2 mei 2024

Digitale data, online verkeer en online samenwerken hebben een ecologische impact. Ook het gebruik van hardware, software of het opslaan van archieven en het ontwikkelen van een digitaal aanbod belasten onze planeet. Toch kan de culturele sector niet achterblijven in de digitale samenleving. In deze sessie krijg je praktische tips om duurzaam te werken met digitale middelen.

Experts:
Else Laura Rademaker
(DEN), Else Laura Rademaker werkt al meer dan 20 jaar bij DEN kennisinstituut cultuur & digitale transformatie in Den Haag. Als kennisbeheerder richt ze zich op kennisdeling over onderzoeken, trends en actuele ontwikkelingen in de culturele sector. Else Laura is gespecialiseerd in het thema ecologische duurzaamheid binnen de digitale transformatie van cultuur. Digitaal is niet meer weg te denken uit onze samenleving - dus ook niet uit de cultuursector - en heeft ook impact op het milieu. Juist daarom is het belangrijk dat culturele organisaties bewuste, duurzame keuzes maken in hun digitale strategie. De duurzame en digitale transformatie zijn twee veranderprocessen die met elkaar samenhangen; een ‘Twin Transition’.

Sara Michielsen (ISIT-BE - Belgian Institute for Sustainable IT), is coördinator voor communicatie en administratie bij ISIT, een denk- en doetank met als doel om Belgische bedrijven, organisaties en individuen te helpen bij hun digitale transitie en tegelijkertijd de ecologische en sociale voetafdruk van hun IT-diensten en -gebruik te verkleinen.

Maak je online communicatie duurzaam - 28 mei 2024

De opbouw van jouw website, het versturen van nieuwsbrieven, contentontwikkeling en andere online communicatie kunnen in meer of mindere mate vervuilend zijn. Tijdens deze sessie leer je hoe je met een aantal eenvoudige ingrepen je ecologische voetafdruk kan verkleinen. In deze sessie behandelen we ook de ethische aspecten bij het gebruik van de grote BigTech communicatieplatformen (Instagram, Facebook, Youtube,...).

Experts: worden later aangekondigd.

Sociale impact van digitaal - iedereen mee - 19 september 2024

Heeft jouw publiek of personeel moeite met sommige aspecten van digitalisering? Tegen welke problemen loopt jouw organisatie aan? En hoe kan je digitale middelen inzetten om zoveel mogelijk mensen te bereiken? In deze sessie komen de basisprincipes van inclusie aan bod.

Experts: worden later aangekondigd.

Praktisch

Locatie: Brussel
De eerste sessie vindt plaats in het Herman Teirlinckgebouw, op de site van Tour & Taxis, Brussel.

Duur: 9u30 tot 12u30 (met aansluitend broodjeslunch)

Inschrijven is gratis en kan voor één of meerdere sessies. (Opent een externe link)

Meer?

Houd onze communicatiekanalen goed in de gaten, je kunt je later nog inschrijven voor een praktijksafari, webinar en een workshop.

Deel dit evenement

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector