Close-up van publiek in een drukke ruimte, waarschijnlijk een concert

Plannen Taskforce Publieksdata voor 2022 en 2023

De Taskforce Publieksdata heeft laten onderzoeken hoe de partijen in de sector zo optimaal mogelijk kunnen samenwerken als het gaat om het delen en toepassen van publieksdata. Dit onderzoek, uitgevoerd door Siebe Weide, heeft geresulteerd in acht aanbevelingen die staan in het rapport Schets van toekomstige samenwerking in het delen van publieksdata in de cultuursector. 

2 min. lezen

Dit is een artikel van Taskforce Publieksdata. Artikelen van de Taskforce worden gehost op de website van DEN.

Op basis van de ervaringen uit het eerste jaar van de taskforce en op basis van onder andere dit rapport zet de Taskforce Publieksdata voor 2022 en 2023 in op:

  • Het vergroten en verbreden van kennis en kunde rondom het werken met publieksdata door erover te informeren en te inspireren. We organiseren en nemen deel aan voorlichtingsbijeenkomsten, organiseren workshops waar we actief met instellingen met segmentatiemodellen aan de gang gaan en ondersteunen individuele organisaties met het verkrijgen van inzichten van hun data en het koppelen van acties daaraan.
  • Het maken van inhoudelijke tools over onderwerpen die direct of indirect gelieerd zijn aan het werken met publieksdata, zoals AVG en de handleiding Werken met publieksdata.
  • Inhoudelijke focus op onderwerpen waarbij het verschil voor instellingen gemaakt kan worden. Het gaat dan in ieder geval over de onderwerpen standaardisatie, het toewerken naar een nationaal systeem van doelgroepsegmentatie gericht op cultuur, het verkrijgen van inzicht in publieksdata op het gebied van cultuurparticipatie en cultuureducatie onder jongeren en het in samenspraak met zelfstandige makers onderzoeken hoe het verzamelen en analyseren van publieksdata bijdraagt aan de versterking van hun positie op de arbeidsmarkt en het vergroten van hun verdienvermogen.
Publiek achter dranghakken - Alberto Bigoni/Unsplash
  • Een intensieve samenwerking met de betrokken zeven steden en regio’s door financiering van lokale en regionale initiatieven en het delen van kennis en kunde.
  • Het kijken naar andere Europese landen voor initiatieven op het gebied van het verzamelen en segmenteren van publieksdata. Dit doen we om te kennis en ervaringen uit te wisselen, ons te laten inspireren en waar mogelijk samen te werken.
  • Samen kijken hoe we invulling kunnen geven aan een organisatie die bij het bovenstaande past. Mede op basis van de aanbevelingen uit het rapport Schets van toekomstige samenwerking in het delen van publieksdata in de cultuursector gaan we vanuit de Taskforce Publieksdata in gesprek met de diverse partijen die hierbij een rol kunnen vervullen.

Download hieronder het volledige rapport.

Schets van toekomstige samenwerking in het delen van publieksdata in de cultuursector

Een rapport met acht aanbevelingen voor de sector.
Download het rapport

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector
Schrijf je in