Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Archieftraject podiumkunsten

Ga aan de slag met inventariseren, organiseren en ontsluiten van het archief.

Kunnen we inspirerend archiefmateriaal opnieuw inzetten? Waar bestaat ons archief eigenlijk uit? Hoe hebben we het georganiseerd? Dit zijn een paar vraagstukken waarmee podiumkunstinstellingen aan de slag gaan tijdens het archieftraject. Met het archieftraject ondersteunt en adviseert het team van DEN podiumkunstinstellingen bij het doorlichten van hun archief. Deelnemers gaan aan de slag met inventariseren, organiseren en het ontsluiten van het archief. Op deze pagina lees je alle informatie over het archieftraject

Inleiding

Een cloudomgeving waar teamleden hun documenten delen, een verhuisdoos vol met videobanden bovenop een kast, of een depot met decorstukken van de afgelopen jaren. De archieven van podiumkunstinstellingen zijn ontzettend divers. Maar voor alle archieven geldt dat het belangrijk is te weten wat er is en hoe het is georganiseerd. Wanneer je dat weet kun je opnieuw uit je archief putten. En als dat (analoge) archief digitaal wordt, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om materiaal als culturele content in te zetten. Het archieftraject helpt podiumkunstinstellingen om actief met het archief aan de slag te gaan.

Het traject

Het traject biedt handvatten zodat instellingen zelfstandig hun archief duurzaam kunnen inrichten. Hoe ziet het traject eruit en waar werken deelnemers naar toe?

Het team

De coaches begeleiden deelnemers tijdens het traject. Ontmoet de vijf coaches van het archieftraject.

De deelnemers

Niet elk archief is hetzelfde. En wat wil je eigenlijk met je archief? Instellingen doen mee aan het traject met verschillende ambities.

Aan de slag met je archief

Waar begin je? Waar loop je tegenaan, en vooral, hoe overwin je obstakels? We delen de ervaringen en geleerde lessen van het traject in een serie blogs.

“De ambitie is om enerzijds dit grotendeels analoge archief goed te digitaliseren, maar ook om een manier te vinden om huidig en toekomstig werk goed en volledig op te slaan. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de komende generaties makers en Artemissen op kantoor.” - Sam Cuppen, publiciteit Theater Artemis
DEN Archieftraject kwam tot stand in nauwe samenwerking met meemoo en CEMPER (Vlaanderen) 

Het traject is gebaseerd op de archiefdoorlichting die onze Vlaamse collega’s van meemoo en CEMPER met succes hebben ontwikkeld. DEN heeft dit traject eerder samen met Theater Utrecht doorlopen en besloot om het ook in Nederland  te introduceren. De vragenlijst en de methode die CEMPER en meemoo ontwikkelden, vormen hiervoor de basis. CEMPER en meemoo verleenden advies over de inhoud, opzet en organisatie van het traject.

Interesse of vragen?

Heb je interesse in het traject? Of loop je zelf met vragen omtrent het archief van je instelling? Neem dan gerust contact op met Guido Jansen. En meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Guido Jansen

Guido Jansen

Projectleider en coach archieftraject

Guido werkt als zzp'er aan het archieftraject bij DEN. Met een achtergrond in zowel de podiumkunsten als digitale media brengt hij deze twee velden samen. Bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht werkt hij als docent Interactive Performance Design, en daarnaast is hij als dramaturg betrokken bij makers en choreografen. Eerder werkte Guido als junior docent aan de Universiteit Utrecht voor de opleiding Media en Cultuur Studies, en organiseerde hij contextprogramma's voor SPRING Performing Arts Festival en het IMPAKT Festival.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.