Procesinnovatie vraagt om een digitaal archief voor de toekomst

Hoe kan je goed samenwerken, processen verbeteren en informatie structureren? Digitaal archiveren met nieuwe informatie- en communicatietechnologieën draagt bij aan allerlei processen. Van conceptontwikkeling, planning en productie tot uitvoering en marketing. Kortom, een digitaal archief voor de toekomst gaat hand en hand met innovatief werken.

3 min. lezen

Waarom een digitaal archief?

Wat is het archief voor de toekomst? Wij zien dit als een digitaal archief dat lopende werkprocessen optimaal ondersteunt, maar ook mogelijkheden opent voor toekomstig (her)gebruik van digitale documenten. 

Een archief waarin AV en marketingmaterialen, productie- en/of tentoonstellingsinformatie, concepten en ontwerpen snel terug te vinden zijn binnen de eigen organisatie. Maar ook een archief dat duurzaam toegankelijk is en blijft voor andere doelgroepen, zoals de onderzoekers, cultuur- en mediamakers en het publiek. Dit met het oog op de korte én de langere termijn, kortom voor nu én in de toekomst.

''Een digitaal archief is er voor jezelf en je organisatie, maar biedt ook kansen voor extern publiek.''

5 voordelen van een digitaal archief voor de toekomst:

Je archief vormt het uitgangspunt voor allerlei procesoptimalisaties, van de eerste artistieke ideeën tot en met efficiënt samenwerken. Digitaal bewaren doe je in de eerste plaats dus voor jezelf. Om makkelijker te werken, eenvoudig toegang te hebben tot informatie en overzicht te krijgen in materialen. 

Een georganiseerd digitaal archief:

  1. Ondersteunt de werkpraktijk van kunstinstellingen
  2. Omvat documentatie van het artistieke productieproces en het digitale aanbod, zoals activiteiten, producties, online manifestaties en publieksinteractie
  3.  Versterkt efficiënt en integraal werken
  4. Registreert gebruiksrechten en afspraken met makers
  5. Borgt kennis en verschaft inzicht in de eigen geschiedenis

Archiveren voor makers

Digitaal archiveren heeft ook externe voordelen; een digitaal archief vormt een toegankelijke bron van verhalen voor diverse doelgroepen en legt verbindingen met andere collecties. Een archief van makers geeft handvatten voor hun artistieke nalatenschap. Het biedt inzicht in hun manier van opereren als cultuurproducent. Dit kan inspiratie vormen voor komende generaties makers, onderzoekers, studenten en breder publiek.

Meer over archiveren voor makers? Download onze handleiding Je archief op orde of lees het naslagwerk.

Je digitale archief optimaal benutten

Door digitaal te bewaren faciliteer je niet alleen het digitaal samenwerken binnen de organisatie. Het zorgt ook voor een efficiëntieslag en opent nieuwe manieren om bijvoorbeeld informatie in de keten uit te wisselen. 

Hoe doe je dat?

Via open data en koppelingen met AV-collecties kun je de content op je website verrijken. Bijvoorbeeld met materialen van Beeld en Geluid of het krantenarchief Delpher van de Koninklijke Bibliotheek. Op die manier ontstaan nieuwe mogelijkheden rond beleving en interactie met je publiek. Ook kun je denken aan vormen van samenwerking met andere culturele instellingen. Bijvoorbeeld rond een gezamenlijke programmering van voorstellingen en tentoonstellingen met aanbod uit de verschillende digitale archieven. 

Met een digitaal archief voor de toekomst ondersteun je de totstandkoming en documentatie van je nieuwe artistieke producties én creëer je een bron van verhalen voor het publiek van de toekomst.

Hulp nodig bij het opzetten van een digitaal archief?

Van maker tot instelling, een digitaal archief biedt kansen voor nieuwe waardecreatie. DEN adviseur Marcus Cohen weet hoe jij dit het beste aanpakt. Neem contact met hem op voor een adviesgesprek. Dan krijg jij de tips en handvatten waarmee je de basis legt voor jouw digitale archief van de toekomst.
Plan een adviesgesprek met Marcus

Deel dit artikel

Overzicht in jouw digitale aanpak?

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector
Schrijf je in