De subsidiewijzer voor jouw digitale project

Heb je een digitaal project voor ogen, maar ben je nog op zoek naar financiering? Verschillende fondsen dragen daar graag aan bij. DEN zet een aantal belangrijke fondsen op een rijtje en denkt met je mee bij het vinden van de juiste subsidieregeling.

3 min. lezen

Fondsen en subsidieverstrekkers zien steeds vaker de waarde van digitale technologieën voor cultuur. Bij de volgende partijen kun je aankloppen met jouw digitale plan of project.

Cultuurloket DigitALL

Heb je plannen om je publieksbereik te verbeteren door de inzet van digitale technologie? En zoek je ondersteuning? Dan moet je bij Cultuurloket DigitALL zijn! Ze zijn ontstaan in 2022 en helpen culturele organisaties met het verzilveren van kansen die digitale technologie biedt. Dat doen ze met donaties tot €250.000. Ook geven ze ontwikkelbijdragen tot €10.000 voor een vooronderzoek of om een prototype te maken voordat je een projectplan ontwikkelt.

Bekijk de regeling via de website van Cultuurloket DigitALL (Opent een externe link)

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie – Digitale Cultuur

Bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kunnen makers en culturele organisaties subsidies aanvragen voor vormgeving, architectuur en digitale cultuur. Binnen de Regeling Digitale cultuur kunnen startsubsidies tot € 7.500 en projectsubsidies voor grotere bedragen worden aangevraagd.

Bekijk de subsidiemogelijkheden via Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (Opent een externe link)

Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst en Werktuig PPO

Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (Opent een externe link) is opgericht met één doel: het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Dit doen ze onder andere met de regeling 'Werktuig PPO'. Hiermee financieren ze opleidingstrajecten voor cultuurprofessionals en culturele organisaties. Je kunt via deze regeling (deels) je opleidingen financieren om bijvoorbeeld je digitale vaardigheden te verbeteren of om een digitale strategie te ontwikkelen. Programma's van de DEN Academie kun je ook financieren met deze regeling.

Bekijk de mogelijkheden van WerktuigPPO (Opent een externe link).

Algemene kunst- en cultuursubsidies

Er zijn verschillende Europese, nationale, provinciale en gemeentelijke overheidssubsidies, publiek-private en private fondsen voor kunst en cultuurorganisaties. Fondsen in Nederland (Opent een externe link), Cultuur + Ondernemen (Opent een externe link) en BeroepKunstenaar (Opent een externe link) geven een overzicht van (vrijwel) alle culturele subsidies.

De fondsen waar je (ook) terecht kunt met je digitale plannen zijn:

Ook nuttig voor subsidieaanvragen: een digitale strategie

Een digitaal project financieren is één ding, maar hoe zit het met de digitale strategie binnen je organisatie? Hoe ga je van een digitaal project naar een integrale aanpak? Steeds meer subsidieverleners. waaronder de BIS, vragen om een digitale strategie van jouw organisatie. Een digitale strategie helpt je om weerbaar en wendbaar te blijven én je publiek te vinden, binden en boeien in een veranderende wereld. DEN helpt je verder. 

Hulp nodig bij het schrijven van je subsidie- of fondsaanvraag?

Via verschillende organisaties kun je informatie, tips en hulp krijgen bij het schrijven van je aanvraag. Fondsen of subsidieverstrekkers bieden zelf vaak ook adviesmogelijkheden aan.

      Deel dit artikel

      De DEN nieuwsbrief vol inspiratie en kennis.

      Alles wat je wilt weten over digitale transformatie. Iedere maand in je inbox!