Het is de Week van de toegankelijkheid. Wat kan je doen?

Van 2 oktober tot 7 oktober zetten talloze organisaties zich in om de toegankelijkheid te vergroten. Met verschillende sessies, bijeenkomsten en cultureel aanbod maken we samen de wereld een stukje toegankelijker. Want iedereen zou moeiteloos van een cultuur moeten kunnen genieten. Doe jij mee? Lees meer over wat jij kunt doen.

3 min. lezen

Waarom de Week van de toegankelijkheid?

De Week van de toegankelijkheid (Opent een externe link) moedigt organisaties aan om stappen te zetten om hun toegankelijkheid te vergroten. 2 miljoen Nederlanders hebben een beperking waardoor cultuurbezoek lastiger wordt. Denk hierbij aan fysieke en mentale beperkingen, maar ook aan laaggeletterdheid. Dit initiatief vraagt extra aandacht voor deze mensen, zodat iedereen zich betrokken kan voelen bij kunst en cultuur.

Toegankelijkheid in de praktijk ervaren?

Om deze toegankelijkheid in praktijk te ervaren, kun je bijvoorbeeld het Mediamuseum van Beeld en Geluid in Hilversum bezoeken. Hier hebben ze verschillende maatregelen getroffen om hun aanbod toegankelijker te maken:

  • Er is rekening gehouden met hulphonden en rolstoelen
  • Slechthorende bezoekers kunnen een ondertiteling inschakelen voor een betere filmervaring
  • Bezoekers kunnen de museumapp downloaden om met hun eigen toestel de audio beluisteren
  • Ook wandteksten en borden met grotere lettertypes en contrast om het museum toegankelijker te maken voor slechtziende bezoekers.

Financiering nodig om jouw organisatie toegankelijker te maken? Sommige gemeentes bieden speciale subsidies om toegankelijkheid te vergroten.

Inleven in de doelgroep?

In DEN Haag kun je in het Stadhuis aan het Spui twee fototentoonstellingen op 3 en 6 oktober. Vijf inspirerende personen met een beperking zullen hun verhaal doen met een speciale tentoonstellingen. Zo leer je wat deze mensen nodig hebben om cultuur ten volle te beleven.

Digitale toegankelijkheid en inclusie

Toegankelijkheid strekt zich niet alleen uit tot de fysieke musea en tentoonstellingen, maar ook tot het digitale domein. Is jouw website, app of ticketshop ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden? Afbeeldingen, animaties, tekst en, formulieren zijn vaak eenvoudig te lezen voor mensen zonder de beperking, maar hoe zit het met de navigatie van jouw website voor mensen die dit niet kunnen zien?

DEN helpt culturele organisaties hun digitale toegankelijkheid te vergroten met tips, kennis en inspiratie. Hieronder vind je een aantal artikelen over dit thema op een rijtje. Zodat iedereen de kans krijgt om zowel fysiek als digitaal cultuur te beleven. 

Deze artikelen helpen je verder

Deel dit nieuws artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol tips, kennis en inspiratie.