
Waarom digitale toegankelijkheid in de culturele sector geen eenmalige klus is
“Theater? Dat is toch niets voor mij.” Die woorden hoorde een oud-medewerker van Het Nationale Theater vijf jaar tijdens haar revalidatie. Niet vanwege een gebrek aan interesse, maar omdat deze persoon dacht dat theater voor iemand met een beperking simpelweg niet toegankelijk was.
En dat is precies waarom digitale toegankelijkheid ertoe doet. Want wat als iemand wél graag wil, maar je website een onzichtbare drempel vormt? Het Nationale Theater deelt wat ze leerden tijdens de toegankelijkheidstest vijf jaar geleden en de test van het afgelopen jaar. Want toegankelijkheid is geen eenmalig project is, maar een blijvende verantwoordelijkheid.
Digitale toegankelijkheid in cultuur
Voor Martijn werd het belang van digitale inclusie duidelijk toen een collega revalideerde en mensen ontmoette die dachten dat theater niet voor hen was vanwege een beperking. “Maar dat is onzin. Je hebt alleen andere voorwaarden nodig. Met kleine digitale en fysieke aanpassingen maak je cultuur toegankelijk voor iedereen.”
Wat leer je van een toegankelijkheidstest?
Martijn Westerop is marketeer bij het Nationale Theater en onderdeel van HNTonbeperkt: de afdeling die zich inzet voor toegankelijk theater. Sinds 2020 maken voorstellingen toegankelijk voor mensen die slechthorend of doof zijn, slechtziend of blind en voor mensen met een hoge prikkelgevoeligheid. Zo bieden zij in theaterseizoen 2024-2025 wel 27 verschillende voorstellingen aan die een gericht zijn op een van de doelgroepen van HNTOnbeperkt. Ook begonnen zij in 2020 al met digitale toegankelijkheid. Martijn liet de website van het theater testen op toegankelijkheid. Wat bleek? “Er waren allerlei technische en inhoudelijke gebreken die we zelf niet zagen. Zo werd de zoekfunctie voor blinden verkeerd voorgelezen, wat de gebruikservaring enorm verslechtert.”
Een paar voorbeelden uit het testresultaat:
Knoppen zonder label (“undefined”)
Agenda die je niet kunt bedienen met tab-navigatie
Formulieren die niet af te ronden zijn met toetsenbord
Dat zijn geen details: het zijn drempels die bezoekers uitsluiten. Denk aan iemand die geen kaartje kan kopen of niet kan vinden waar de voorstelling plaatsvindt. De website is destijds toegankelijk gemaakt. Logischerwijs werd in de jaren daarna de site verder gevuld en vonden er doorontwikkelingen plaats.
Digitale toegankelijkheid is nooit klaar
De trouwe achterban weet inmiddels het team HNTOnbeperkt goed te vinden. Zo kreeg Martijn de melding van blinde bezoekers die sommige informatie – met name de prijzen - niet goed meekregen.
Dit was de aanleiding voor Het Nationale Theater om nu, vijf jaar later opnieuw een toegankelijkheidsonderzoek te doen. “Weer kwamen er nieuwe punten naar boven. Dat hoort erbij. Een website is altijd in beweging.” aldus Martijn Westerop.
Om te zorgen dat een website toegankelijke blijft vereist dit dus om structurele aandacht. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van contentmakers, marketeers, webbouwers/ developers en leidinggevenden.

Zelf ook aan de slag? Start met de e-learning Digitale Toegankelijkheid
Wil je weten hoe jouw organisatie digitaal toegankelijker wordt? Volg dan de e-learning Digitale toegankelijkheid voor cultuur. Hierin leer je onder andere:
- Wat digitale toegankelijkheid is en waarom het nodig is
- Hoe je zelf je website of content toegankelijker maakt
- Hoe je samenwerkt met webbouwers en vormgevers
- Hoe je digitale toegankelijkheid borgt in je organisatie
Deel dit artikel
Waarom testen op toegankelijkheid: de European Accessibility Act
Vanaf 28 juni 2025 is digitale toegankelijkheid wettelijk verplicht. Wat betekent dat voor jouw culturele organisatie? Voorkom boetes én zorg dat iedereen toegang heeft tot cultuur – ook online.
- Jouw website moet bruikbaar zijn met schermlezers en toetsenbordnavigatie
- Je online ticketplatform moet ook toegankelijk zijn voor iedereen
- Niet verplicht, maar wel fijn: Maak ook je social mediaberichten en digitale communicatie toegankelijk