Schuinbovenaanzicht van een gestructureerd labyrint

Procesinnovatie vraagt om een archief voor de toekomst, dit is waarom

Hoe kan je goed digitaal samenwerken, processen verbeteren en informatie structureren? Slim archiveren met nieuwe informatie- en communicatietechnologieën kan hierbij helpen. Dit draagt bij aan allerlei processen, van conceptontwikkeling, planning en productie tot uitvoering en marketing. Kortom, het digitaal archief voor de toekomst gaat hand en hand met innovatief werken.

3 min. lezen

Archief voor de toekomst: wij zien dit als een archief dat lopende werkprocessen optimaal ondersteunt, maar ook mogelijkheden opent voor toekomstig (her)gebruik van digitale documenten. Een archief waarin AV en marketingmaterialen, productie- en/of tentoonstellingsinformatie, concepten en ontwerpen snel terug te vinden zijn binnen de eigen organisatie. Maar ook een archief dat duurzaam toegankelijk is en blijft voor andere doelgroepen, zoals de onderzoekers, cultuur- en mediamakers en het publiek. Dit met het oog op de korte én de langere termijn, kortom voor nu én in de toekomst.

5 voordelen van een digitaal archief voor de toekomst:

Je archief vormt het uitgangspunt voor allerlei procesoptimalisaties, van de eerste artistieke ideeën tot en met efficiënt samenwerken. Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen van een digitaal archief binnen jouw organisatie:

Een digitaal archief:

  1. Ondersteunt de werkpraktijk van kunstinstellingen

  2. Omvat documentatie van het artistieke productieproces en het digitale aanbod, zoals activiteiten, producties, online manifestaties en publieksinteractie

  3. Versterkt efficiënt en integraal werken

  4. Registreert gebruiksrechten en afspraken met makers

  5. Borgt kennis en verschaft inzicht in de eigen geschiedenis

Een toekomstgericht archief heeft ook externe voordelen; het vormt een toegankelijke bron van verhalen voor diverse doelgroepen en legt verbindingen met andere collecties. Dat biedt handvatten voor je artistieke nalatenschap. Het biedt inzicht in je manier van opereren als cultuur producent voor komende generaties van onderzoekers, studenten en het bredere publiek.

Je digitale archief optimaal benutten

Met zo'n archief faciliteer je niet alleen het digitaal samenwerken binnen de organisatie. Het zorgt ook voor een efficiëntieslag en opent nieuwe manieren om bijvoorbeeld informatie in de keten uit te wisselen.

Door te werken met open data en koppelingen met AV-collecties, bijvoorbeeld Beeld en Geluid of het krantenarchief Delpher van de Koninklijke Bibliotheek, kan content op je website worden verrijkt. Op die manier ontstaan nieuwe mogelijkheden rond beleving en interactie met je publiek.

Ook kun je denken aan vormen van samenwerking met andere culturele instellingen. Bijvoorbeeld rond een gezamenlijke programmering van voorstellingen en tentoonstellingen met aanbod uit de verschillende digitale archieven. 

Met een archief voor de toekomst ondersteun je de totstandkoming en documentatie van je nieuwe artistieke producties en creëer je een bron van verhalen voor het publiek van de toekomst.

Hulp nodig bij het opzetten van een digitaal archief?

Van maker tot instelling, een digitaal archief biedt kansen voor nieuwe waardecreatie. DEN adviseur Marcus Cohen weet hoe jij dit het beste aanpakt. Neem contact met hem op voor een adviesgesprek. Dan krijg jij de tips en handvatten waarmee je de basis legt voor jouw digitale archief van de toekomst.

Plan een adviesgesprek met Marcus

Deel dit artikel

Overzicht in jouw digitale aanpak?

  • Gebruik het DEN Focusmodel om je digitale strategie integraal vorm te geven. 

  • Download onze handleiding particuliere archieven. 

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector
Schrijf je in