Impactdenken in 5 stappen: Van data naar betere digitale strategieën
Datagedreven werken is een van de belangrijkste onderwerpen binnen digitale transformatie. Door gebruik te maken van bewijs, feiten en inzichten verbeter je je werk stap voor stap. Wanneer je de behoeften en wensen van je publiek echt begrijpt, kom je veel verder dan wanneer je veranderingen probeert aan te brengen op basis van aannames.
Verken aannames met data
We hebben allemaal wel eens aannames over ons publiek. Denk bijvoorbeeld aan: "Onze gebruikers zijn vooral geïnteresseerd in functie X" of "Onze doelgroep is tussen de 25 en 35 jaar." Impactdenken en meten helpt om deze aannames te toetsen aan de realiteit. We kunnen data verzamelen die ons inzicht geeft in het werkelijke gedrag van onze gebruikers door middel van enquêtes, analyses van websitebezoek en social media interacties kunnen we data v. Misschien blijkt wel dat onze gebruikers helemaal niet geïnteresseerd zijn in functie X, maar juist in functie Y.
Leer meer over je doelgroep
Wie is je belangrijkste publiek? Welke behoeften hebben zij? Door zowel kwalitatieve als kwantitatieve data te verzamelen over je doelgroep, krijg je een beter beeld van wie ze zijn en wat ze zoeken. Deze kennis is essentieel voor het ontwikkelen van een effectieve digitale strategie. Met behulp van interviews, tools als Google Analytics en social media analytics kunnen we demografische gegevens, interesses en gedragspatronen van onze doelgroep in kaart brengen.
Denk aan uitkomsten en ervaringen
Data gaat verder dan alleen cijfers. Het gaat ook om de verhalen achter die cijfers. Door te kijken naar de ervaringen van je publiek, krijg je een beter inzicht in de impact van je diensten. Denk aan pop-up vragenlijstjes, online focus groepen, klantreviews, feedback op social media en resultaten van usability tests. Deze kwalitatieve data kan ons helpen om te begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes maken en hoe we hun ervaring kunnen verbeteren.
Verbeter je besluitvorming
Door data te gebruiken om je beslissingen te onderbouwen, vergroot je de kans op succes. Stel jezelf de juiste open vragen en gebruik de antwoorden om je strategie bij te sturen. Bijvoorbeeld: “Maakt ons aanbod een positieve verschil in het dagelijkse leven van onze deelnemers?”of “Leidt klanttevredenheid met ons digitaal aanbod tot bezoekers naar ons gebouw?” Door data-gedreven beslissingen te nemen, kunnen we onze middelen efficiënter inzetten en betere resultaten voor je deelnemers leveren.
Maak impact meetbaar
Impactmeting is een continu proces. Door regelmatig de impact van je acties te meten, kun je leren en verbeteren. Stel SMART-doelen op (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) en kies de juiste key performance indicators (KPI's) om je voortgang te volgen. Maak gebruik van dashboards en rapporten om je bevindingen, naast andere databronnen, te delen met je team en stakeholders. Maak impactdata een deel van je toolbox.
Conclusie
Impactdenken en meten is meer dan alleen het verzamelen van data. Het gaat om het gebruik van die data om betere beslissingen te nemen en een positieve impact te hebben op je publiek. Door de vijf stappen in dit artikel te volgen, kun je je digitale strategie naar een hoger niveau tillen.
Hoe nu verder?
Volg de DEN Academie workshop Impact denken en meten en leer hoe je impactdoelen stelt en meet aan de hand van jouw eigen project. Je gaat naar huis met een concreet impactplan. De workshop vindt plaats op 23 september 2024 in Den Haag. Schrijf je snel in! De plaatsen zijn beperkt.
Deel dit artikel
Nicole McNeilly is onderzoeker, evaluatiedeskundige en bemiddelaar. Ze werkt als Impact Adviseur voor Europeana en als freelance consultant (NM Research and Consultancy) in de culturele en creatieve sector.