Persoon met een patroon van blauwe verf op het gezicht

Vijf jaar AVG in een datagedreven samenleving

Op 25 mei was de AVG precies vijf jaar van toepassing. Tijd voor een feestje? Of toch te veel gedoe? Hoe dan ook, we kunnen er niet omheen in een datagedreven wereld. DEN wijst je de weg.

3 min. lezen

Sinds 2018 houdt de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) de gemoederen al bezig. Een wet die steeds relevanter wordt in onze digitale maatschappij. Ter ere van het vijfjarig bestaan reflecteert Aleid Wolfson, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (Opent een externe link), op wat de AVG tot nu toe heeft gebracht op het gebied van een open en vrije datagedreven maatschappij – en waar staan we over 5 jaar?

Ook SURF – de ICT-coöperatie voor onderwijs en onderzoek – kijkt in een blog terug op wat er in de afgelopen vijf jaar is gebeurd, nadat het stof rond de eerste privacypaniek was neergedaald, en welke uitdagingen er nog te wachten staan: 5 jaar AVG: geen privacypaniek meer (maar we zijn er nog niet) (Opent een externe link)

De culturele sector en de AVG

Voor culturele organisaties is de AVG onder meer van belang bij het verwerken van publieksdata, bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden. Om culturele instellingen daarbij te helpen heeft de Taskforce Publieksdata, waarvan DEN voorzitter is, de handleiding Publieksdata & de AVG (Opent een externe link) laten samenstellen, waarin de belangrijkste aspecten over dit onderwerp aan bod komen, specifiek gericht op de culturele sector. Het naslagwerk bevat ook een praktisch stappenplan.

Daarnaast heeft de Taskforce Publiekdata een aanvulling op de algemene handleiding laten opstellen die inzoomt op specifieke AVG-aspecten rondom het gebruik van het Culturele Doelgroepenmodel (Opent een externe link).

DEN helpt je op weg

Ondanks dat we er al een tijdje mee werken, blijft de AVG een ingewikkelde wet. Wanneer voldoe je als culturele organisatie aan de AVG? En wat kun je doen om gegevensbeleid binnen je organisatie op de kaart te zetten? DEN ontwikkelt en bundelt kennis op het gebied van privacy en wetgeving. Zet nu de volgende stap. 

Deel dit nieuws artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Vol tips, kennis en inspiratie.