Dag 1: programma DEN Conferentie

Inmiddels is de DEN Conferentie geweest. We delen de belangrijkste kennis via onze site en andere kanalen. Schrijf je in voor de DEN nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te blijven.

Op de eerste dag van de DEN Conferentie duiken we in de gamewereld. Dit is dé sector voor inspiratie als het gaat om online beleving en digitale ontwikkelingen. Verder gaan we het hebben over nieuwe samenwerkingen, cybersecurity, duurzaamheid en meer. Scroll verder en ontdek het programma van 1 juni. 

Bekijk het blokkenschema

New reality: gaming, art and the future of experiences

10:25u | Keynote | Matt Radford (filmmaker en game developer van o.a. The Last of Us)
Bereid je voor op een goede dosis inspiratie van deze creatieve gaming expert. Matt weet alles van hoe technologie en beleving elkaar versterken. Hij ziet hoe nieuwe technologieën beleving en emotie steeds verder beïnvloeden. Ga hierover met hem in gesprek tijdens de Q&A! Matt werkt als VFX artiest en art director aan titels als 'The Last of Us' en ‘Uncharted 4’. Hij heeft studio Beyond-FX opgericht en meegewerkt aan films als ‘The Amazing Spiderman’. Deze sessie is in het Engels.

Creativiteit op afstand: interactief samenwerken met BUCK

11:10u | Talk met Q&A | Vincent Lammers (eigenaar creative company BUCK)
Digitaal verbindt creatief talent met elkaar. Los van tijd en plaats. Hoe? Dat laat Vincent, directeur van BUCK Amsterdam, je zien. Aan de hand van eigen werk neemt hij je mee in zijn visie over animatie als kunstvorm. We duiken in het groeiend aantal kanalen voor makers, interactie met publiek en de toekomst van cultuur en tech. Bij BUCK hebben ze hun maakproces verdeeld over de wereld. Sluit het kantoor in Amsterdam, dan gaan ze verder in New York. Super efficiënt!

Zet je publiek centraal met een digitale mindset

11:45u | Talk met Q&A | Heleen Rouw (directeur Cinekid) en Gerson Veenstra (eindredacteur online EenVandaag)
Een digitale transformatie is meer dan alleen software aankopen en implementeren. Het is een verandering in je mindset. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat komt er kijken bij zo’n proces? Waarom start je ermee en wat verandert? Gerson is de initiatiefnemer van een nieuw interactieteam bij EenVandaag dat experimenteert met interactiemogelijkheden rond het nieuws en een directe relatie met het publiek ontwikkelt. Hij praat met Heleen, directeur van Cinekid, het internationale kinderfilm-, en mediaplatform.

Cybersecurity: iedereen op scherp!

13:15 | Talk met Q&A | Wim Wensink (partner adviesbureau TwynstraGudde) en Luuk Boessenkool (hoofd bedrijfsvoering en controller bij Het Utrechts Archief)
Cybercriminaliteit is heel actueel en ook voor onze sector enorm belangrijk. Want hoe houden we cultuur veilig en toegankelijk? Ben jij je bewust van de risico's? En hoe beveilig je jouw organisatie online? Wim licht toe waarom bewustwording en een proactieve aanpak dringend nodig zijn. Dat doet hij niet voor het eerst. Hij adviseert met zijn team organisaties in de publieke (en culturele) sector over digitale weerbaarheid. Daarbij kijken ze niet alleen naar het technische, maar vooral ook naar de organisatorische kant. Wat moeten verschillende afdelingen doen om weerbaar te zijn tegen digitale dreigingen? Luuk Boessenkool van Het Utrechts Archief vertelt over hun ervaring met cybercriminaliteit. 

Creativiteit in de digitale ruimte

13:15u | Talk met Q&A | Sietze de Jong (managing director TapArt) en Suzanne Mulder (mede-eigenaar Studio PMS)
De digitale ruimte biedt ongekende mogelijkheden en ruimte om verhalen op een nieuwe manier te vertellen. Hoe maak je daar optimaal gebruik van? In deze sessie hoor je van Suzanne hoe zij als maker creatief wordt uitgedaagd door digitale mogelijkheden en nieuwe technieken zoals VR en AR. Sietze is Managing Director bij TapArt, een full-service digital agency. Hij vertelt over digitale toepassingen in grotere organisaties. Hoe zorg je ervoor dat je efficiënt content beheert? Dat je verhaal consistent blijft over verschillende kanalen? En hoe zorg je ervoor dat digitale toepassingen naadloos in elkaar over gaan?

De kracht van samenwerken: binnen en buiten de sector

14:00u | Talk | Marjon van Schendel en Mirjam Zegers (Louis Andriessen Platform) Chantal Perlee (Landhuis Oud Amelisweerd), Peter Scholing (Nationale bibliotheek Aruba) en Edric Croes (Nationaal Archief Aruba).
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Digitale transformatie vraagt om nieuwe vormen van samenwerking binnen en buiten organisaties. Hoe ga je om met veranderende inzichten en belangen? Hoe zien dit soort samenwerkingstrajecten eruit? En hoe zorg je ervoor dat je jouw publiek niet uit het oog verliest? Tijdens deze talk worden drie projecten toegelicht en ervaringen gedeeld: Marjon en Mirjam vertellen over de ontwikkeling van een muziekplatform, Peter en Edric over de samenwerking tussen instellingen op Aruba en Chantal over het ontsluiten van een archief.

Groene IT: verduurzaam je digitale transformatie

14:00u | Talk met Q&A | Julia Krauwer (sector banker Technologie, Media & Telecom bij ABN AMRO), Eric de Laat (Digi Surfer) en Vera Born (Impact Makers)
Hoe zorg je ervoor dat een groeiende IT verduurzaming helpt en niet in de weg zit? Julia, expert duurzame IT bij ABN AMRO, vertelt hierover. Wat kunnen je doen om het energiegebruik in datacenters te verkleinen? En wat is het belang van circulaire elektronica? Eric vertelt hoe je verantwoord omgaat met elektronisch afval aan de hand van het e-wastebeleid van SURF, vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Vera neemt je mee in de verduurzamingsstappen die zij heeft genomen voor de website van ‘We Are Warming Up’, een artistieke klimaatcampagne.

Host & gespreksleider

Anic van Damme, onder andere bekend als presentator NOSop3
Als host van de dag zal Anic van Damme je door de conferentie heen begeleiden, panelgesprekken modereren en Q&A’s leiden. Anic is dol op tech die de wereld vooruit helpt. Ze wil graag zo veel mogelijk mensen enthousiasmeren voor de nieuwste technologische innovaties en wat voor impact die hebben op ons leven.  Als presentator en journalist maakt Anic tv-programma’s en podcasts over technologie en innovatie. Eerder werkte ze voor NOS, NOSop3 en Bright, het tech-platform van RTL.

Programma dag 2

Dit is niet alles! Op dag twee werpen we een blik op AI. Het is de laatste tijd veel in het nieuws, maar wat betekent het voor ons? Hoe kun jij er gebruik van maken? Daarnaast gaan we in op impact. Wat is het en hoe meet je dat eigenlijk in onze sector?
Bekijk programma dag 2

Laat je inspireren op de DEN Conferentie

Stel, het is 2043. Wie komt er kijken naar jouw tentoonstelling, concert of theaterstuk? Tijd om ons te verdiepen in het publiek van de toekomst! Een ding is zeker, digitale technieken spelen een belangrijke rol. Kom naar de online DEN Conferentie en ontdek de digitale mogelijkheden voor cultuur.

Koop nu je ticket

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector
Schrijf je in