Dag 2: programma DEN Conferentie

Inmiddels is de DEN Conferentie geweest. We delen de belangrijkste kennis via onze site en andere kanalen. Schrijf je in voor de DEN nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te blijven.

Op de tweede dag van de DEN Conferentie werpen we een blik op AI. Het is de laatste tijd veel in het nieuws, maar wat betekent het voor ons? Hoe kun jij er gebruik van maken? Daarnaast gaan we in op impact en businessmodellen. Scroll verder en ontdek het gehele programma van 2 juni.

Unveiling the innovative business models of art organizations

10:20u | Keynote | Nick Sherrard (oprichter adviesplatform Label Ventures)
Wat brengt de toekomst? Het antwoord: Als we niets doen met digitaal betekent het irrelevantie. Als we mee veranderen, komt er een heel nieuw (business)model. Nick is de oprichter van Label Ventures, een wereldwijd adviesplatform. Op de DEN Conferentie vertelt hij over het businessmodel van een cultuurinstelling in de toekomst. Hoe ziet deze eruit? Nick is waarschijnlijk de enige die kan zeggen dat hij een innovatielab heeft gerund bij een bank, een grote detailhandelaar, een overheidsdepartement én een circus. De perfecte persoon dus, om ook de cultuursector in zijn visie op innovatie mee te nemen. Deze sessie is in het Engels.

Impactvolle cultuur: effect creëren, meten en analyseren

11:00u | Talk & Panel | Vinod Singh (communicatie-adviseur bij DutchCulture) en Suze van Miltenburg & Janneke Defesche (innovatieproject SLUMBER Festival Cement)
Impact meten: waar en hoe start je? Tijdens deze sessie geven we antwoord op vragen als: Wat is impactmeting? Welke methodiek kun je gebruiken? En welke valkuilen moet je vermijden? Bij DutchCulture is Vinod begonnen met het in kaart brengen van impact van evenementen. In deze talk vertelt hij over de overstap van klanttevredenheidsonderzoek naar impactmeting. Suze en Janneke van Festival Cement delen hun ervaring aan de hand van SLUMBER. Dit innovatieproject brengt in kaart wat een kunstervaring voor jou persoonlijk waardevol maakt. Wat gebeurt er als een festivalorganisatie zelf een product ontwikkelt? Hoe hou je als innovator vast aan een inhoudelijke visie? En welke impact wil Festival Cement met SLUMBER maken?

The art of data: how the cultural sector can thrive digitally

11:00u | Talk met Q&A | Søren Moesgaard Bjørnsen (National Museum of Denemark)
Datagdreven werken: het kan op individueel niveau, maar hoe zet je het in op verschillende levels van de organisatie? Søren deelt als insight manager van het National Museum of Denmark zijn ervaring en best practice. Hij gaat in op de mogelijkheden voor culturele instellingen om integraal aan de slag te gaan met datagedreven werken, maar zal zeker ook de valkuilen benoemen. Deze sessie is in het Engels.

Theater 2.0: makers en innovatie. Een digitale revolutie?

11:45u | Talk met Q&A | Abdelhadi Baaddi (mede-oprichter Innovation:Lab), David Middendorp (choreograaf Another Kind of Blue) en Masa Spaan (hoofd programmering De Doelen)
Innovatie in het theater door middel van digitaal: wat is er nodig? Welke uitdagingen en mogelijkheden biedt het makers? Hoe krijg je innovatie vanuit een project in een lopende organisatie? En wat levert het op? Kan het een digitale revolutie in de sector teweeg brengen? Abdelhadi is mede-oprichter van Innvation:Lab bij Theater Utrecht, waar onderzoek naar gaming-technieken in het theater plaatsvindt. David van Another Kind of Blue maakt dansvoorstellingen waarin choreografie en technologie samensmelten tot een geheel. Masa vertelt als hoofd programmering bij de Doelen over wat er nodig is om nieuwe producties op een regulier podium te tonen.

Van idee tot realiteit: auteursrecht in de online wereld

11:45u | Talk met Q&A | Lara Meeuwissen (companymanager NDT1) & Sebastiaan (specialist Europeana en open data-voorvechter)
Het digitale domein geeft makers en instellingen oneindig veel mogelijkheden. Online bereiken we een breder en diverser publiek. Maar hoe zit dat nou ook al weer met die auteursrechten? Wat houdt het precies in? En welke manieren zijn er om je eigen digitale content te delen? Het Nederlandse Dans Theater (NDT) heeft veel ervaring met het streamen van voorstellingen. Lara, companymanager van NDT1, geeft een inkijkje in de auteursrechtelijke aspecten die daar bij komen kijken. Sebastiaan, fotograaf en open data-voorvechter, vertelt over de verschillende mogelijkheden bij het gebruik van Creative Commons-licenties. Wat is de (potentiële) maatschappelijke impact van het delen van je content via Creative Commons?

Digi-toegankelijkheid: de nieuwe norm voor inclusie

13:15u | Talk met Q&A | Tim Kroesbergen (danser en inclusie-adviseur), Jan Schipper (oprichter zorgonderneming MayaVR) en Suzanne Rietdijk (zakelijk leider Playgrounds)
Digitale transformatie zorgt voor een grotere toegankelijkheid, maar niet zomaar. Wat je kunt doen en hoe het helpt, hoor je tijdens deze talk. Tim Kroesbergen is danser en inclusie-adviseur met grote passie voor mobiliteit, cultuur en zelfredzaamheid. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen en geeft daarmee advies voor een grotere inclusiviteit in de cultuursector. Jan Schipper, oprichter van MayaVR schuift ook aan. MayaVR is een jonge zorgonderneming die met behulp van VR maandelijks duizenden ouderen bij de maatschappij betrekt. Jan vertelt hoe hij ouderen heeft bereikt met culturele uitstapjes.

Digitale innovatie: samen blijven vernieuwen

13:15u | Panel | Winfred Voordendag (adviseur kunstensector), Eva Roolker (Innovatielabs) , Tanja Zuijderwijk (DigitALL) en Cobie de Vos (CIPU)
In dit gesprek wordt ingegaan op het belang van innovatie voor de sector. Wat is er nodig om van innovatie een blijvertje te maken? Wat zijn de lessons learned voor het opzetten van regelingen die zich richten op digitale projecten en innovatie? En hoe zorg je er met elkaar voor dat niet iedereen het wiel opnieuw gaat uitvinden, maar juist de krachten weet te bundelen? Voor makers en instellingen in de culturele- en creatieve sector zijn er een aantal regelingen om met (digitale) innovatie aan de slag te kunnen gaan. Onder de noemer Innovatie Alliantie vindt informeel overleg plaats. Innovatielabs, Cultuurloket DigitALL, Cultuur innovatiefonds Provincie Utrecht en DEN wisselen hun ervaringen met elkaar uit. Wat zijn hun tips voor instellingen die ook een aanvraag willen indienen?

AI ontrafeld: zo ga je om met de nieuwe realiteit

14:00u | Talk met Q&A | Laurens Vreekamp (journalist en schrijver The Art of AI)
De wereld verandert voortdurend en AI wordt steeds zichtbaarder. Kennis over hoe AI werkt en wat wel en niet kan, is belangrijk, aldus Laurens. Als je begrijpt hoe het werkt, hoef je er niet bang voor te zijn. Dan ontdek je dat het geen magie is en ben je bovenal beter in staat om de nieuwe mogelijkheden ervan te benutten. Laurens is journalist, design thinker en oprichter van de Future Journalism Today Academy. In 2022 kwam zijn boek The Art of AI uit, een praktisch boek over AI en machine learning.

Host & gespreksleider

Anic van Damme, onder andere bekend als presentator NOSop3
Als host van de dag zal Anic van Damme je door de conferentie heen begeleiden, panelgesprekken modereren en Q&A’s leiden. Anic is dol op tech die de wereld vooruit helpt. Ze wil graag zo veel mogelijk mensen enthousiasmeren voor de nieuwste technologische innovaties en wat voor impact die hebben op ons leven. Als presentator en journalist maakt Anic tv-programma’s en podcasts over technologie en innovatie. Eerder werkte ze voor NOS, NOSop3 en Bright, het tech-platform van RTL.

Programma dag 1

Heb je het programma van dag 1 ook al bekeken? We duiken onder andere in de gamewereld. Dit is dé sector voor inspiratie als het gaat om online beleving en digitale ontwikkelingen. Hoe houdt de gamewereld hun steeds digitaler wordende publiek vast en wat kunnen wij hiervan leren?

Laat je inspireren op de DEN Conferentie

Stel, het is 2043. Wie komt er kijken naar jouw tentoonstelling, concert of theaterstuk? Tijd om ons te verdiepen in het publiek van de toekomst! Een ding is zeker, digitale technieken spelen een belangrijke rol. Kom naar de online DEN Conferentie en ontdek de digitale mogelijkheden voor cultuur.

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector