Vanaf 2025 ticketshops verplicht digitaal toegankelijk

De culturele sector zet zich steeds meer in om de toegankelijkheid en inclusiviteit van de sector te vergroten. Met een goede redenen, want kunst en cultuur moeten er voor iedereen zijn! Dat gaat ook op voor de digitale middelen die worden ingezet. Met een toegankelijke website of app sluiten we niemand buiten. Bovendien gaat vanaf 28 juni 2025 de wetgeving op het gebied van toegankelijkheid in (de European Accessibility Act).

5 min. lezen

Waarom digitaal toegankelijk?

We adviseren culturele instellingen dan ook om serieus werk te maken van hun digitale toegankelijkheid. Wist je dat meer dan 2 miljoen Nederlanders een of meerdere beperkingen hebben? Met een toegankelijke website maak je cultuur altijd en overal beschikbaar voor iedereen.

Rik Wouters staat voor een beeldscherm
Ervaar DEN.nl als blind persoon

Wat verandert er voor de culturele sector in 2025?

Vanaf 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act (EAA) in. Deze wet voor digitale toegankelijkheid verplicht onder anderen e-handelsdiensten om te voldoen aan de gestelde normen voor toegankelijkheid (de zgn WCAG 2.1 Web Content Accessibility Guidelines). Dit geldt ook voor de ticketshops van culturele instellingen. De WCAG is een lijst met eisen voor een toegankelijke site. Hierin staan regels zoals verplicht toevoegen van ondertiteling en audiodiscriptie bij video’s, minimale eisen aan kleurcontrasten, duidelijke beschrijvingen bij afbeeldingen en een goede koppenstructuur. Door deze regels kunnen bijvoorbeeld mensen die slechtziend en kleurenblind zijn de website ook optimaal ervaren.

Welke verplichtingen en uitzonderingen zijn er?

De nieuwe wet verplicht grotere e-handelsdiensten (zoals ticketshops) digitale toegankelijk te zijn. Op dit moment is het nog niet duidelijk wat exact de gevolgen van deze wet voor culturele instellingen zijn. We adviseren om hier (in stappen) op in te spelen en daarbij niet alleen de toegankelijkheid van jouw ticketpagina’s te verbeteren, maar om jouw hele website aan een toegankelijkheidstoets te onderwerpen. Want voordat een bezoeker in jouw shop terechtkomt, navigeert deze immers eerst navigeren door je site.

Direct aan de slag met toegankelijkheid

Een toegankelijke website maken en onderhouden kost tijd. Alle betrokkenen, redacteuren, ontwerpers en programmeurs hebben kennis nodig van de toegankelijkheidsregels die zijn vastgelegd in de WCAG. Je kunt je huidige website of app technisch laten testen op de toegankelijksregels door gespecialiseerd onderzoeksbureau voor toegankelijkheid. Zij leggen uit welke onderdelen nog niet voldoen en geven verbeteradviezen waar je mee aan de slag kunt.

Wil je weten hoe je jouw website digitaal toegankelijk maakt? Met dit artikel met 5 praktische tips maak je jouw website toegankelijker.

Neem de WCAG regels mee als eis voor jouw webbouwer

Ga je binnenkort een nieuwe website of app bouwen of je bestaande website of app doorontwikkelen? Geef de WCAG-regels als uitgangspunt en eis mee aan jouw webbureau. Door tijdens het ontwerp- en bouwproces ook een toegankelijkheidsexperts mee te laten kijken, bespaar je tijd en geld en voorkom je verrassingen achteraf.

Lees meer over toegankelijkheid

Nederland telt meer 2 miljoen mensen met een beperking. Als culturele organisatie wil je iedereen over de drempel halen. Dit start met digitale toegankelijkheid. Leer de ins en outs van dit onderwerp via de tag Digitale Toegankelijkheid. 

Deel dit nieuws artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector