De beperkende maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan hebben er in 2020 voor gezorgd dat er veel online les is gegeven. Omdat cultuurinstellingen periodes dicht moesten, kwam ook cultuureducatie soms in het gedrang. Gelukkig blijkt uit inspirerende voorbeelden dat ook cultuureducatie ook digitaal en online kan werken. We geven op deze pagina tips en lichten enkele voorbeelden uit de cultuursector uit.
Online cultuurlessen geven
Wanneer onderwijs digitaal gegeven moet worden, waar begin je dan met het maken van goed digitaal onderwijs? Enkele tips om te starten:
- In 10 stappen naar een goed lesontwerp
- 6 tips om lesmateriaal aan te passen aan het niveau van de student
- Dit moet je weten als je zelf digitaal lesmateriaal gaat ontwikkelen
- Lesgeven op afstand, een overzichtspagina van Kennisnet
Andere startpunten voor het organiseren van online cultuuronderwijs:
- ErfgoedBrabant heeft een mooie overzichtspagina van bronnen voor zowel leerlingen als docenten
- KunstOnderwijsOrganisatie (KOO) heeft een mooi overzicht voor het maken van digitale kunstlessen
- Europeana heeft een pagina met leerscenario's, door docenten vanuit heel Europa gecreëerd (Engelstalig)
Digitaal erfgoed in het onderwijs
In 2020 en de eerste helft van 2021 loopt het project 'Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs', een samenwerking van Kennisnet met het Netwerk Digitaal Erfgoed. De lessons learned en producten uit dit project delen we in het stappenplan 'Digitaal erfgoed in het onderwijs' op onze website. De vier stappen zijn:
Inspirerende voorbeelden van digitale of hybride cultuureducatie
Enkele cultuurinstellingen zijn aan de slag gegaan met een digitaal of hybride aanbod in tijden dat het onzeker is of fysieke bijeenkomsten zijn toegestaan. Lees meer over hoe Maas een digitaal aanbod vormgaf aan het begin van de coronacrisis, hoe Spacetime Layers van erfgoedapp uitbreidde naar drukteindicator of hoe het filmfestival Cinekid in hybride vorm een groter bereik had dan ooit.
Meer voorbeelden
Een aantal cultuurinstellingen en makers geeft nu digitaal lessen, workshops en opdrachten, soms als vervanging van de fysieke opdrachten, maar soms ook als compleet nieuw initiatief. Enkele voorbeelden:
- Dansgezelschap Sally heeft projecten en opdrachten online gezet voor dansfans, ouders en leerkrachten.
- Het Centraal Museum Utrecht biedt kunstlessen voor thuis voor zowel primair als voortgezet onderwijs.
- Het Van Gogh Museum heeft onder andere kleurplaten, luisterboeken, StoryZoo, schoollessen voor thuis, een podcast en Animal Crossings online staan voor thuiszitters.
-
Verschillende Fablabs en Makersplaatsen in Nederland slaan de handen ineen om ook online makersplaatsen te realiseren waarin kinderen vanaf 8 jaar kunnen leren Van animeren, fotograferen of eigen games programmeren. Workshops zijn live via YouTube te volgen of later teurg te kijken via Makerstream.nl.
-
Museum De Lakenhal opende het Thuisatelier, waarin gratis opdrachten worden aangeboden van kunstenaars. Ook als het museum weer opengaat, blijven ze hiermee doorgaan.
-
Het Filiaal theatermakers biedt educatiemateriaal aan bij de voorstelling Falling Dreams, maar ook ander online lesmateriaal rondom thema's
- Museum Het Rembrandthuis heeft een online lesprogramma samengesteld dat aansluit bij de tentoonstelling Hier. Zwart in Brembrandts tijd (even doorscrollen naar de thuisschool).
- Met Erfgoed Gezocht Junior, een project van het RCE en de Universiteit Leiden, kunnen kinderen digitaal meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe.
- Het Utrechts Archief helpt kinderen én volwassenen speuren in hun online archieven
- Het Nederlands Dans Theater biedt voor kinderen opdrachten voor thuis, gelinkt aan educatieve video's over het NDT
- Het Stedelijk Museum biedt met Home School lessen over kunst
- Freedom Homeschooling heeft een lijst gemaakt met virtuele schoolreisjes (Engelstalig)
- Laagland jeugdtheatergezelschap startte Laagland on demand: jeugdtheatervoorstellingen met bijbehorende educatiefilmpjes, waarin ingegaan wordt op het thema of achter de schermen wordt gekeken. Er zitten ook opdrachten bij om zelf aan de slag te gaan.
- Nationale Opera & Ballet streamt balletlessen en heeft games & quizzes online staan
- Tetem biedt Make-It@Home kits en Code-It@Home-workshops aan waarmee kinderen dingen kunnen maken met materiaal dat thuis aanwezig is.
- Buro Bis geeft via Instagram 10-minuten durende theaterlessen voor kinderen van groep 3 t/m 5
- Bij Cultuurhuis De Klinker kun je online danslessen volgen.
- Artiance Centrum voor de Kunsten biedt elke dag een online tekenopdracht aan.
- Jeugddanstheatergezelschap en podium Maas biedt veel van het aanbod nu online aan. Behalve videoregistraties van oudere voorstellingen biedt Maas workshops, warming-ups en danstutorials online aan onder de noemer Maas @ Home.
- Jeugdtheater Hofplein gaat digitaal door met theaterlessen geven
- 3voor 12 biedt online lessen aan over popmuziek
- Het Zaans Museum geeft online workshops waarin je bijvoorbeeld je eigen mini-museum maakt
- Sadler's Wells geeft online dansworkshops voor families met kinderen en voor zestigplussers
- EYE Filmmuseum heeft online kinderactiviteiten voor elke dag en online lesaanbod voor filmeducatie