Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

1. Verken samenwerking in jouw regio

Wie aan de slag gaat met het ontwikkelen van digitaal (erfgoed)lesmateriaal voor het onderwijs, doet er goed aan om zich te oriënteren op samenwerkingspartners in de regio. Overal in Nederland zijn provinciale en regionale organisaties en cultuurcoaches die helpen bij het verbinden van onderwijs- en erfgoedinstellingen voor het maken van educatief materiaal. Daarnaast zijn er ook landelijke organisaties waar een beroep op kan worden gedaan voor hulp, expertise of financiering.

Denk bijvoorbeeld aan provincies, gemeenten, stichtingen, kunst- en erfgoedhuizen, erfgoedinstellingen, musea, vrijwilligersgroepen, enthousiaste leraren, interne cultuurcoördinatoren (icc’ers), scholen en onderwijsadviesorganisaties.

Door met andere organisaties samen te werken verbeter je de kwaliteit van wat je gaat opleveren. Je kunt kennis uitwisselen met andere culturele instellingen en verbinders helpen je om beter de aansluiting met het onderwijs te organiseren. Wanneer je samen met andere culturele instellingen iets gaat ontwikkelen ben je waarschijnlijk ook beter in staat om een inhoudelijk diverser aanbod voor scholen te maken dat beter aansluit bij het onderwijscurriculum. Samenwerken zorgt er ook voor dat het lesmateriaal makkelijker te promoten is en er zijn ook organisaties je kunnen helpen om het jouw lesmateriaal beter vindbaar te maken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van financieringsmogelijkheden vanuit fondsen


Welke organisaties kunnen jou verder helpen?

Er zijn verschillende organisaties waar je mee kunt samenwerken, kennis kunt inwinnen of financiering kunt aanvragen. Wat voor samenwerking of ondersteuning je ook wil organiseren, dit heeft een groot invloed op hoe het ontwikkelproces er uit gaat zien. In dit artikel laten we zien welke organisaties er zijn en hoe deze organisatie jou verder kunnen helpen.


Verbinders: 3 voorbeelden uit de praktijk 

Om culturele instellingen te ondersteunen bij het ontwikkelen van lesmateriaal en het organiseren van samenwerking met scholen zijn overal in Nederland 'verbinders'. Deze organisaties zijn vanuit een regio of provincie verantwoordelijk voor het coördineren van vraag en aanbod bij cultuureducatie, en vaak ontwikkelen ze zelf ook lesprogramma's. Deze 'verbinders' zijn bijvoorbeeld erfgoedhuizen of kunstinstellingen. Verbinders zijn voor culturele instellingen een belangrijke partner en startpunt om de verbinding met het onderwijs te organiseren. Kijk daarom altijd eerst welke verbinder in jouw regio of provincie je kan verder helpen. 

Wil je meer weten over wat verbinders kunnen betekenen voor de sector? 


Praktische tips

Ga jij ook met andere organisaties aan de slag om lesmateriaal te ontwikkelen voor het onderwijs? Hoe zorg je dan voor een duurzame samenwerking met andere culturele instellingen? En hoe krijg je leraren en leerlingen net zo enthousiast om met jouw materiaal te gaan werken? Lees wat anderen al hebben geleerd en gebruik deze praktische tips om samenwerking soepel te laten verlopen:

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.