Actueel

Hier vind je een selectie van aankomende evenementen, recent nieuws en belangrijke DEN-publicaties. Klik verder voor de volledige agenda of het complete nieuwsoverzicht.

Dansen in het archief: van videobanden tot digitaal archief

Het met beleid beheren, ontsluiten en verrijken van het archief is voor de meeste podiumkunsteninstellingen nog onontgonnen terrein. Maar bij een aantal instellingen lijkt het tij gekeerd. DEN sprak archivarissen van vier dansgezelschappen.

Digitaal DNA Bijeenkomst 1

DEN onderzoekt in 2020 samen met Cultuur+Ondernemen en New Nodes hoe digitale innovatie kan bijdragen aan het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen in de cultuursector. Denk mee in deze eerste bijeenkomst.

"Vanuit erfgoedoogpunt heb je als dansgezelschap de plicht een archief bij te houden en te ontsluiten"

Het 60-jarig jubileum van het Nederlands Dans Theater vormde een van de aanleidingen om stappen te zetten met het digitaliseren van het rijke archief. Elsbeth Dekker en Simone Divendal vertellen over het toegankelijk maken van het NDT-archief.

"Het woord archief viel een paar jaar geleden nog niet binnen Scapino"

Vanuit een loods vol met deels beschimmelde objecten maakten Sarah van Vuuren en Hanna Laber een plan van aanpak om orde te scheppen en een archief aan te leggen voor het Scapino Ballet Rotterdam. Letterlijk beginnen vanaf nul, hoe doe je dat?