Leiderschap in digitale transformatie: het managementmodel

Digitaal leiderschap is nodig om een organisatie door de digitale transformatie te navigeren. In de DEN Academie gebruiken we het managementmodel van Quinn om inzicht te krijgen in jouw belangrijkste vaardigheden als manager.

2 min. lezen

Het managementmodel van Quinn bevat acht managementrollen. Op het eerste oog lijken de assen elkaar uit te sluiten, bijvoorbeeld intern en extern, maar in de praktijk bestaan deze tegenstellingen vaak goed naast elkaar. Quinn raadt aan om alle acht vervuld te hebben binnen een organisatie. Daarmee opereer je op alle vlakken, 

Weergave van het managementmodel van Quinn. Het is een cirkel die in vier kwadranten verdeeld is door twee assen. Ieder kwadrant is verdeeld in twee achtsten die een rol beschrijven. Eerst de assen: boven - flexibiliteit, onder - beheersing, links - intern en rechts - extern. De kwadranten zijn: rechtsboven - ad hocratie, rechtsonder - marktcultuur, De rollen zijn. met de klok mee: innovator (innovatie, aanpassing), bemiddelaar (groei, middelen verwerven), producent (productiviteit, resultaten), bestuurder (richting, doelverduidelijking), coördinator (stabiliteit, controle), controleur (documentatie, informatiemanagement), stimulator (participatie, openheid) en mentor (inzet, moreel).
Managementrollen van Quinn. Via managementmodellensite.nl

Topics voor de digitale leider

Digitale transformatie moet onderdeel worden van je organisatiecultuur en dit vergt nieuwe capaciteiten. Om jou een beeld te geven van de topics die belangrijk zijn bij digitaal leiderschap hebben we acht onderwerpen die van belang zijn voor een digitale leider voor je op een rij gezet: 

  • Een heldere visie op digitale transformatie
  • Innovatie is noodzakelijk
  • Klant staat centraal
  • Samenwerken in netwerken
  • Nieuwe technologieën onderzoeken
  • Wendbaar worden
  • Organisatiecultuur en een leven lang leren
  • Waarde creëren (nieuwe businessmodellen)

Toon leiderschap in de DEN Academie

Meer leren over de capaciteiten van een digitale leider? In het programma Digitale strategie & innovatie van de DEN Academie ontwikkel je de kwaliteiten waarmee jij de digitale leider van jouw organisatie wordt.

Deel dit artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, kennis en inspiratie. Alles wat je wilt weten over digitale transformatie.