DEN Conferentie: de recap

It's a wrap, de DEN Conferentie 2023. Digitale transformatie staat voor veel van ons in de startblokken. Of zoals Matt Radford het verwoordde: "We are just about to open up a new wave of potential, for creating and inspiring. For opening our minds." Ontdek alle hoogtepunten van de conferentie op deze pagina en duik in alle tips en informatie om een (volgende) stap te zetten in jouw digitale transformatie.

3 min. lezen

Wat hebben we geleerd? 

Van gaming tot duurzame IT en van cyber security tot digitale toegankelijkheid, AI en samenwerkingen binnen en buiten de sector. We weten nu hoe technologie en beleving elkaar versterken en hoe belangrijk die beleving en interactie voor en met het publiek is! Over een aantal onderwerpen lees je al meer op den.nl, bijvoorbeeld:

"Ik vond de sprekers interessant, toegewijd en duidelijk experts in hun vakgebied."

Reactie van een van de deelnemers

Hoe neem je je hele organisatie mee in het proces van digitale transformatie? Wat zijn risico's van en in de digitale wereld? En hoe kun je nieuwe technieken als AI en VR inzetten om iets moois te creëren en je publiek te bereiken. Nu en in de toekomst. Op al deze vragen kwam een antwoord. Wij schreven het volgende op: 

AI helpt je te experimenteren

Naast andere sprekers benadrukte Nick Sherrard in zijn presentatie over nieuwe businessmodellen hoe digitale technologieën het makkelijker maken om te experimenteren. Met laagdrempelige AI-tools maak je eenvoudig van je idee en pitch-waardig concept. Dit kun je inzetten om publiek te betrekken in het ontwerpproces of om financiers te overtuigen. 

Digitaal maakt toegankelijk, maar denk aan de rechten

Door te investeren in digitaal aanbod kun je een heel nieuw publiek aanboren. Bijvoorbeeld mensen die verder weg wonen of die een beperking hebben waardoor fysiek bezoek lastig is. Kortom, doen dus! Maar, zei Lara Meeuwissen terecht: dat betekent wel dat je de rechten goed moet regelen. Om een fysieke productie online te delen, heb je namelijk wel toestemming nodig van rechthebbenden. Meer hierover lees je binnenkort bij DEN. 

Impact, persoonlijk én sectorbreed

Janneke Defesche en Suze van Miltenburg spraken over Slumber, hun tool om impact te meten. En dat gaf waardevolle inzichten, namelijk: persoonlijke impact blijft cultuurbezoekers het langst bij. Ook geeft de digitale tool weer aanknopingspunten voor gesprek. Wat ook impact is: klein ontwikkelen en groots delen. Zij ontwikkelen Slumber vanuit een eigen behoefte, maar hopen dat dit iets kan opleveren voor de gehele sector. Want pas dan wordt het waardevol.

Was jij bij de conferentie? Dan heb je een mail gekregen om de sessies terug te kijken. Ontdek alle opnames op ons Vimeo-kanaal

Tijdens de opnames van de sessie 'digi-toegankelijkheid: de nieuwe norm voor inclusie' met v.l.n.r. Tim Kroesbergen (danser en inclusie-adviseur), Anic van Damme (presentator en journalist), Jan Schipper (oprichter Maya VR) en Suzanne Rietdijk (zakelijk leider Playgrounds).

Online conferentie: Let's get digital

De DEN conferentie was online en voelde ook fysiek! Zo kwamen aspecten van een live bijeenkomst, zoals het netwerken, ook naar voren. We hebben hiervoor het platform van 'Let's get Digital (Opent een externe link)' gebruikt en met succes! Deelnemers konden live sessies volgen, vragen stellen aan sprekers, netwerken met elkaar en aan ronde tafels over bepaalde onderwerpen in gesprek gaan.

"This was a lesson in what online presentation of a conference should look like. There's a revolution underway in the way we do creative work, and arts organisations are going to be right at the heart of it. The game is being raised."

Nick Sherrard (founder Label Sessions en keynote-spreker)

Interessante data

Werken met data biedt veel kansen en voordelen. Het geeft inzicht en stelt je in staat keuzes te maken en te verantwoorden. Daarmee kun je jouw publiek nog beter centraal stellen. Ook wij hebben wat interessante data verzameld die we graag met jullie delen. Zo hebben we aardig van CO2 bespaard door de conferentie online aan te bieden. En leuk feitje: meer dan 60 deelnemers hebben het virtuele toilet bezocht!

Data uit de online DEN conferentie

Deel dit nieuws artikel

Verder lezen na de conferentie?

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector