Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Digitale Vaardighedendag

27 oktober organiseren we een dag vol interactieve en praktische onlineworkshops om jouw digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Meld je aan voor één of meerdere webinars.

27 oktober 2021

DEN signaleert dat er grote behoefte is aan het ontwikkelen van digitale vaardigheden op operationeel niveau. De urgentie van een duurzame digitale transformatie is meer dan ooit duidelijk geworden sinds het uitbreken van de pandemie. De hele cultuursector staat voor een enorme uitdaging. Digitale transformatie blijft onverminderd relevant voor de weerbaarheid en wendbaarheid van de sector.

Bij het vaststellen van de digitale transformatie agenda bleek uit gesprekken met mensen uit de hele cultuursector dat veel organisaties zich verder willen ontwikkelen op het gebied van digitale vaardigheden en digitale geletterdheid. Daarom organiseert DEN de Digitale vaardighedendag om door middel van praktische en interactieve workshops jou op weg te helpen in de digitale transformatie van je organisatie. Experts verzorgen interactieve workshops die ervoor zorgen dat je vervolgens zelf aan de slag kunt. 

Programma
 • 09.15u-10.45u Workshop duurzame websites en apps
 • 09.15u-10.45u Workshop Google Analytics 
 • 11.00u-12.30u Workshop crossmediale storytelling
 • 11.00u-12.30u Workshop Creative Commons
 • 13.00u-14.30u Workshop inclusieve websites ontwikkelen
 • 13.00u-14.30u Workshop metadateren 
 • 15.00u-16.30u Workshop digitaal werken en de AVG
 • 15.00u-16.30u Workshop digitale klantreizen (Engels)

Tickets zijn per workshop verkrijgbaar. Maar je kunt je natuurlijk ook voor meerdere workshops aanmelden. De tickets per workshop kosten 15 euro (excl. BTW).

Workshop Duurzame websites en apps

9.15-10.45u

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organisatie heeft maandenlang gewerkt aan een website. Maar die blijkt kort na lancering al niet meer goed te werken. Of je wilt de afbeeldingen in een app ook ergens anders gebruiken, maar de webbouwer is niet bereikbaar en je collega’s weten niet precies hoe het zit.

Zonde natuurlijk! Hoe voorkom je deze scenario’s? Door digitaal duurzaam te ontwikkelen, zodat websites het langer dan een paar jaar goed doen, digitale content makkelijk te hergebruiken is en je organisatie digitaal beheer op orde heeft.

In deze sessie leer je hoe je praktisch aan de slag kunt met digitaal duurzaam ontwikkelen en wat en wie je daarvoor nodig hebt aan de hand van concrete voorbeelden.

Lotte Belice Baltussen

Lotte Belice Baltussen

Adviseur Digitale Cultuureducatie

Lotte Belice Baltussen is freelance digitaal projectleider en adviseur in de culturele sector. De laatste jaren werkte Lotte onder meer voor het programma ‘Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs’. Hierin zetten Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed zich in om erfgoed een betere en meer betekenisvolle plek in het onderwijs te geven. DEN was hierin één van de partners. Lotte werkt voor DEN aan de verbreding en verdieping van de kennis en producten uit het programma.

Workshop Google Analytics 

9.15u-10.45u

Haal meer uit Google Analytics. Ron van Dijk gaat in deze workshop samen met jou aan de slag; hoe gebruik je analytics efficiënt, waar vind je relevante rapporten en hoe verbeter je de kwaliteit van je data? Na de workshop kun je gerichter informatie verzamelen. Ook is er aandacht voor het gebruik maken van analytics binnen de regels van de AVG. Voor het volgen van deze workshop is enige ervaring met Google Analytics aangeraden, het is niet nodig om een eigen Analytics-account te hebben omdat we werken met een oefenaccount.

Ron van Dijk

Ron van Dijk

Technisch webanalist

Ron van Dijk is een freelance technisch webanalist werkzaam in zowel de cultuur-, vrijetijds- en toerismesector. Hij heeft veel ervaring en is een veelzijdige media- en communicatieprofessional met kennis van Search Engine Optimization (SEO), E-commerce, Google Analytics, Usability, en Content Management Systems (CMS).

Workshop storystyling: 1 product, 1000 verhaallijnen

11.00-12.30u

Hoe draai je een expositie, archief of concert om in concrete verhalen op al je kanalen? Hoe zorg je dat je met je contentproductie niet steeds het wiel opnieuw hoeft uit te vinden? Duik samen met Lotte Bloem - Strategy Lead bij Verve Agency - in de schatkamer van je verhalen. Ga aan de slag met slimme crossmediale storytelling en ontdek jouw niche en rode draad.

Key take-aways

 • Een rode draad voor al je verhalen vanuit je organisatie.
 • Hoe definieer je de niche en mindset van je doelgroep
 • De juiste vorm voor elk kanaal: crossmediaal denken
Lotte Bloem

Lotte Bloem

Brand Strategist at Verve by Vruchtvlees

Lotte Bloem is een ervaren strateeg met een specialisatie in online storytelling. Vanuit Verve werkt ze aan digitale concepten waar mensen van houden en merken van groeien. Lotte heeft een scherp oog voor een pakkend merkverhaal en weet precies wat je nodig hebt om een digitale community te bouwen. Dat deed ze eerder voor o.a. Universiteit Utrecht, Z33, ARTtube, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, ANP, RET en Museumnacht010. Benieuwd naar haar blik op de wereld? Op haar online magazine nouveauniche.co brengt ze een ode aan concepten.

Workshop Creative Commons 

11.00u-12.30u

In deze sessie introduceert Maarten Zeinstra je in de wereld van Creative Commons. Creative Commons is een licentiesysteem die o.a. gebruikt wordt door Wikipedia. In deze interactieve workshop leer je wat Creative Commons is, hoe je Creatieve Commons gelicenseerd materiaal kan vinden en hoe je zelf gebruik kan maken van Creative Commons-licenties op je werken breed te verspreiden.

Maarten Zeinstra

Maarten Zeinstra

Jurist auteursrecht en informatiespecialist

Maarten is jurist auteursrecht en informatiespecialist. Hij werkt als zzp'er onder de naam IP Squared. Projecten waaraan maarten gewerkt heeft zijn o.a. CreativeCommons.nl, rightstatements.org. Voor de archiefsector is Maarten Coördinator auteursrecht voor KVAN. Voor DEN schrijft Maarten samen met Maarten Brinkerink een Handreiking gezamenlijke zorg voor particuliere archieven van makers in de cultuursector.

Workshop inclusieve websites ontwikkelen

13.00u-14.30u

Steeds meer informatie en cultureel aanbod wordt online aangeboden. Hoe zorg je ervoor dat iedereen op een gelijkwaardige manier gebruik kan maken van dit online aanbod? In deze workshop ervaar je om met andere ogen naar je eigen website te kijken.

Je leert wat het begrip digitale toegankelijkheid inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je dit in je eigen organisatie toepast. Je krijgt tips om onder andere afbeeldingen, teksten en vormgeving meer toegankelijk te maken.

Mirjam Verloop

Mirjam Verloop

Ontwikkelaar digitale projecten

Mirjam Verloop ontwikkelt websites, apps en andere interactieve middelen voor de cultuursector. Ook adviseert zij bij technische vragen en geeft ze lessen over digitale vaardigheden aan leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs.

Workshop Metadateren 

13.00u-14.30u

Als je een collectie of archief hebt en geïnteresseerd bent om deze te organiseren, kan het ontmoedigend zijn om eraan te beginnen. Hoe pak je zo'n gigantische taak aan? Wat moet er eerst gedaan worden? En wat houdt metadata in en hoe kan het jouw organisatie helpen? In deze sessie gaan we snel door de verschillende beschrijvingsmethoden voor archieven, collecties (en hybride collecties), en bespreken we tips en trucs om orde in de chaos te scheppen. 

Marie-Claire Dangerfield

Marie-Claire Dangerfield

Specialist informatiebeheer

Marie-Claire werkt als expert informatiebeheer bij het Stadsarchief Rotterdam, en is 13 jaar werkzaam geweest in de Europese erfgoedsector. Haar focus ligt op het verbinden van mensen met hun belevingswereld door middel van erfgoed. In samenwerking met erfgoed DIG IT UP in Rotterdam heeft ze samengewerkt met derden om hen in staat te stellen hun eigen collecties en archieven te beschrijven.

Workshop Digitaal werken en de AVG

15.00u-16.30u

Privacy, een onderwerp waar je op de werkvloer niet meer omheen kunt. Zeker ook als die werkvloer zich bij jou thuis bevindt! In deze praktische workshop bespreekt advocaat Els Doornhein waar je qua privacy allemaal op moet letten. Of het nu gaat om het versturen van een nieuwsbrief, het vragen naar of bewaren van persoonlijke gegevens of de manier waarop je een datalek voorkomt. En, vooral ook, wat je doet als je een datalek veroorzaakt! Behalve de do’s en don’ts op het gebied van privacy zal Els ook het onderwerp “cybersecurity” meenemen. Zo zal Els onder andere ingaan op het herkennen van phishingmails en beveiligingsmaatregelen die je zelf tijdens het werk kunt treffen.

Els Doornhein

Els Doornhein

Partner bij De Vos en Partners advocaten

Els Doornhein, partner bij de vos en partners advocaten in Amsterdam ( www.devos.nl) werkt al ruim 26 jaar als advocaat en houdt zich o.a. privacy (AVG compliancy) en intellectueel eigendomsrecht. Els heeft op een focus op de creatieve en culturele sector en werkt graag voor makers (kunst, design, mode, innovatie) en musea. Els is functionaris gegevensbescherming bij de stichting Museumkaart en de Museumvereniging.

Workshop Digitale klantreizen (Engels)

15.00u-16.30u

How do you interact with digital visitors and what effect does that interaction have on their behaviour? The process of journey mapping allows staff the time and space to discover pain points and problems in the current ecosystem that require net new processes and/or prioritized set of requirements. A customer journey map is necessary knowledge to understand and document before undertaking major changes to the digital ecosystem.

Lauren Vargas

Lauren Vargas

Your Digital Tattoo | Independent Researcher and Consultant

By day, Dr. Lauren 'L' Vargas is a digital dragon wrangler with 20 years experience assisting organizations with their community and communication strategies. Vargas is an independent researcher and consultant of Your Digital Tattoo, as well as, a 'One by One' Research Associate with the University of Leicester - delivering a "practical approach to building digital literacies within specific museum contexts" for UK and US museums.

Thema's
Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.