Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Digitale cultuureducatie: aan de slag

Het onderwijs is een belangrijke doelgroep voor veel culturele instellingen. Er is allerlei aanbod voor scholen: van bezoeklessen tot workshops en digilessen tot werkvormen over collectiestukken.

Je wilt dat leraren en leerlingen jouw aanbod kunnen vinden en dat het aansluit bij hun wensen. Maar waar sta jij als culturele instelling? En wat kun je digitaal doen om nog meer impact te hebben? Dit stappenplan helpt je op weg en geeft je handvatten om beter digitaal onderwijsaanbod te maken.

Per stap vind je tips, video's, checklists, voorbeelden, verdieping en tools. Wil je je eerst oriënteren? Bekijk dan de korte introductievideo onder de stappen. Daar vind je ook informatie over de training ‘Digitale Cultuureducatie: ondersteunen bij ontwikkeltrajecten’ en hoe je op de hoogte kunt blijven over wanneer deze training weer plaatsvindt.

1. Verken samenwerking in jouw regio

Je hoeft gelukkig niet alles alleen te doen. Overal in Nederland zijn organisaties die helpen bij het verbinden van het onderwijs en culturele instellingen. Oriënteer je eerst op welke organisaties in jouw regio je verder kunnen helpen. We geven een overzicht van verschillende partijen met wie je kunt samenwerken en wat ze jou kunnen brengen.

2. Verken de behoefte van het onderwijs

Hoe kan jouw aanbod het beste aansluiten bij het onderwijs en het curriculum? Verken eerst waar de behoefte ligt. In deze stap krijg je concrete tips voor het aansluiten bij het curriculum en lees je inspirerende voorbeelden hoe andere instellingen dit hebben gedaan.

3. Maak en publiceer digitaal lesaanbod

Wanneer je lesaanbod maakt moet je keuzes maken. Bijvoorbeeld: welke platforms gebruik je om materiaal te ontwikkelen en delen? En hoe zorg je ervoor dat het materiaal dat je maakt aantrekkelijk en bruikbaar is? In deze stap vind je tips, handvatten en platformen voor het maken en delen van lesaanbod.

4. Maak lesmateriaal vindbaar

Er is zoveel aanbod voor het onderwijs dat leraren en leerlingen soms door de bomen het bos niet meer zien. Zorg ervoor dat je goed vindbaar bent en dat leraren en leerlingen snel kunnen beoordelen wat jouw aanbod hen biedt.

Overzicht van alle onderdelen in het stappenplan

Training Digitale cultuureducatie

Begeleid jij culturele instellingen bij de ontwikkeling van digitaal aanbod voor het onderwijs en wil je jouw kennis en kunde hierover verruimen? Dan is de training 'Digitale cultuureducatie: begeleiding bij ontwikkeltrajecten' iets voor jou. Tijdens deze training leer je hoe je culturele organisaties op weg kunt helpen bij het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal. Onderwerpen die aan bod komen zijn: 

  • Hoe maak je aantrekkelijk en bruikbaar digitaal lesmateriaal?
  • Welke digitale platforms zijn er om lesmateriaal op aan te bieden en op te maken?
  • Hoe sluit je met lesmateriaal aan op het onderwijscurriculum, zodat het past bij de lespraktijk van de leraar?
  • Hoe zoeken leraren en leerlingen (en maak je jouw lesmateriaal online goed vindbaar)?
  • Tijdens deze training ga je op een interactieve manier van en met elkaar leren over digitale cultuureducatie. De training bestaat uit twee dagdelen, met een tussentijdse opdracht.

Blijf op de hoogte

Word lid van onze LinkedIn-groep en ontmoet anere cultuuredcuatoren die lesaanbod ontwikkelen. We nodigen je van harte uit om mee te praten, mee te denken en jouw kennis te delen.


We organiseren regelmatig workshops waar we uitgebreid op de stappen uit het stappenplan ingaan. Houd hiervoor onze agenda in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Heb je nu al vragen of wil je meer weten over welke stappen voor jou relevant zijn? Neem dan contact op met Sophie Heijkoop.

Sophie Heijkoop

Sophie Heijkoop

Adviseur

Sophie werkt als adviseur bij DEN. Haar aandachtsgebieden zijn onder andere digital storytelling, digitale cultuureducatie en onderzoek naar online publieksbeleving. Sophie is ook namens DEN coach bij Innovatielabs. Eerder werkte Sophie in de museumwereld op het gebied van digitale educatie.

Achtergrond

Het stappenplan komt voort uit het programma 'Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs' (2019-2021). De focus lag bij het onderzoek op erfgoededucatie in het primair en voortgezet onderwijs. Het programma werd uitgevoerd door Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed. DEN is één van de kennispartners die de kennis en producten uit het programma deelt en ondersteunt.

Meer weten over deze achtergrond? Lees dan de publicaties 'De weg van erfgoed naar de klas' en 'Hoe beschikbaar en bruikbaar is digitaal erfgoed voor het onderwijs?'. Deze laatste publicatie is er ook in het Engels.

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.