Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Digitaal erfgoed in het onderwijs

Educatie is voor veel musea, archieven en andere erfgoedinstellingen een belangrijke doelstelling. Ze willen hun kennis en collecties delen met het onderwijs.

Zo worden er bezoeklessen ontwikkeld voor scholen, worden digitale collecties online toegankelijk gemaakt en worden er lesmaterialen ontwikkeld waar scholen gebruik van kunnen. Het is echter niet vanzelfsprekend dat leraren en leerlingen al dit aanbod kunnen vinden, gebruiken en effectief inzetten in het onderwijsprogramma van de school.

Waar sta jij als culturele instelling en wat kun je doen om de kennis en collecties nog beter aan te laten sluiten bij de behoeftes van het onderwijs? Dit stappenplan helpt je om invulling te geven aan de educatieve doelstellingen van jouw organisatie. Het biedt een overzicht aan onderwerpen waar je als culturele instelling rekening mee moet houden, wanneer je educatief materiaal op een digitale manier wilt aanbieden aan scholen.

Per stap geven we advies en bieden we verdiepende informatie of hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan. 

Wil je je eerst inlezen? Het stroomschema 'De weg van erfgoed naar de klas' geeft inzicht in welke routes erfgoed doorloopt om vanuit een culturele instelling uiteindelijk als lesmateriaal in de klas terecht te komen. De publicatie 'Hoe beschikbaar en bruikbaar is digitaal erfgoed voor het onderwijs?' is een inventarisatie die laat zien hoe culturele instellingen nu hun erfgoedmateriaal beschikbaar stellen en hoe scholen dit gebruiken. Die laatste publicatie is ook in het Engels te lezen.

1. Verken samenwerking in jouw regio

Je hoeft gelukkig niet alles alleen te doen. Overal in Nederland zijn er organisaties die helpen bij het verbinden van onderwijs- en culturele instellingen voor het maken van educatief materiaal. Oriënteer je eerst op welke organisaties in jouw regio je verder kunnen helpen. We bieden je een overzicht van verschillende partijen met wie je kunt samenwerken en wat deze partijen jou kunnen brengen.

2. Verken de behoefte van het onderwijs

Hoe kan jouw erfgoedcollectie het beste aansluiten bij het onderwijs en het curriculum? Verken eerst waar de behoefte ligt op scholen. Hoe kiezen scholen hun lesmateriaal? Waar zit de aansluiting van jouw erfgoedcollectie met de vakken en thema’s die in het onderwijsprogramma aan bod komen? n deze stap krijg je concrete tips voor het aansluiten bij het curriculum en lees je inspirerende voorbeelden hoe andere instellingen dit hebben gedaan.

3. Maak en publiceer digitaal lesmateriaal

Wanneer je aan de slag gaat met het ontwikkelen van lesmateriaal, kom je voor een aantal keuzes te staan. Bijvoorbeeld welk platform ga je gebruiken om het materiaal te ontwikkelen en te delen? En hoe zorg je ervoor dat het materiaal dat je maakt aantrekkelijk is? Er zijn verschillende tips, handvatten en platformen die je kunt gebruiken als je lesmateriaal wilt maken en delen. Deze hulpmiddelen vergroten de kwaliteit, toepasbaarheid en vindbaarheid van het lesmateriaal.

4. Maak lesmateriaal vindbaar voor de doelgroep

Voordat leraren en leerlingen gebruik maken van jouw kennis, collecties en lesmateriaal, moeten zij weten dat het bestaat en wat je gaat leren. Je kunt lesmateriaal op allerlei manieren aanbieden aan scholen, maar uiteindelijk maakt een leraar de keuze of het materiaal bruikbaar is. In deze stap vind je tips waarmee je zorgt dat jouw lesmateriaal beter gevonden en gebruikt gaat worden.

Training digitale cultuureducatie

Begeleid jij culturele instellingen bij de ontwikkeling van digitaal aanbod voor het onderwijs en wil je jouw kennis en kunde hierover verruimen? Dan is de training 'Digitale cultuureducatie: begeleiding bij ontwikkeltrajecten' iets voor jou. Tijdens deze training leer je hoe je culturele organisaties op weg kunt helpen bij het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal. Onderwerpen die aan bod komen zijn: 

  • Hoe maak je aantrekkelijk en bruikbaar digitaal lesmateriaal?
  • Welke digitale platforms zijn er om lesmateriaal op aan te bieden en op te maken?
  • Hoe sluit je met lesmateriaal aan op het onderwijscurriculum, zodat het past bij de lespraktijk van de leraar?
  • Hoe zoeken leraren en leerlingen (en maak je jouw lesmateriaal online goed vindbaar)?
  • Tijdens deze training ga je op een interactieve manier van en met elkaar leren over digitale cultuureducatie. De training bestaat uit twee dagdelen, met een tussentijdse opdracht.

Digitaal gastlessen organiseren

Het stappenplan helpt bij het voorbereiden, ontwikkelen en vindbaar maken van lesmateriaal met digitale middelen. Daar houdt het niet op wanneer je (met het lesmateriaal) ook digitale gastlessen gaat organiseren. In periode dat scholen thuis- of blendedonderwijs door de Coronacrisis zijn meer culturele instellingen de mogelijkheden van digitale gastlessen gaan onderzoeken. Want hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

In de publicatie ‘Gastlessen organiseren? Zo doe je dat digitaal!’ wordt uitgebreid ingegaan op wat er komt kijken bij het organiseren van digitale gastlessen aan de hand van vier vragen:

  • Hoe bereid je een digitale gastles voor?
  • Hoe zet je video’s optimaal in?
  • Hoe bouw je een digitale gastles op?
  • Hoe geef je pedagogisch afstandsonderwijs?

Bekijk hier de publicatie:

Meer weten?


Deze kennis verwerkt in dit stappenplan komt voort uit het programma ‘Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs’. Het programma is uitgevoerd door Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed, die zich in dit traject samen inzetten voor het verbeteren van de ontsluiting van digitaal cultureel erfgoed voor het onderwijs. DEN is hierin één van de kennispartners die de kennis en producten uit het programma delen en ondersteunen.

Om andere professionals die lesmateriaal ontwikkelen te ontmoeten en bijvoorbeeld een vraag te stellen kun je lid worden van deze Linkedin-groep. Hier wordt  kennis en ervaring uitgewisseld over de beschikbaarheid en het gebruik van digitaal erfgoed in het onderwijs. We nodigen je van harte uit om mee te praten, mee te denken en jouw kennis te delen. 

Regelmatig organiseren we workshops waar we uitgebreid op alle stappen uit het stappenplan ingaan. Houd hiervoor onze agenda in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Heb je nu al vragen of wil je meer weten over welke stappen voor jou relevant zijn? Neem dan contact op met Sophie Heijkoop:

Contactpersoon: Sophie Heijkoop

Contactpersoon: Sophie Heijkoop

Adviseur

Neem contact op met Sophie:

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.