Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Digitaal erfgoed in het onderwijs

Educatie is voor veel musea, archieven en andere erfgoedinstellingen een belangrijke doelstelling. Ze willen hun kennis en collecties delen met het onderwijs.

Zo worden er bezoeklessen ontwikkeld voor scholen, worden digitale collecties online toegankelijk gemaakt en worden er lesmaterialen ontwikkeld waar scholen gebruik van kunnen. Het is echter niet vanzelfsprekend dat leraren en leerlingen al dit aanbod kunnen vinden, gebruiken en effectief inzetten in het onderwijsprogramma van de school.

Waar sta jij als erfgoedinstelling en wat kun je doen om jouw kennis en collecties nog beter aan te laten sluiten bij de behoeftes van het onderwijs? Dit stappenplan helpt je om invulling te geven aan de educatieve doelstellingen van jouw organisatie. Het biedt overzicht aan onderwerpen waar je als erfgoedinstelling rekening mee moet houden, wanneer je educatief materiaal op een digitale manier wilt aanbieden aan scholen.

Per stap geven we advies en bieden we verdiepende informatie of hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan. Deze pagina vullen we aan met kennisproducten vanuit het programma ‘Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs’.

Wil je je eerst inlezen? Lees dan de publicaties 'De weg van erfgoed naar de klas' en 'Hoe beschikbaar en bruikbaar is digitaal erfgoed voor het onderwijs?'. Die laatste publicatie is ook in het Engels te lezen.

1. Verken samenwerking in jouw regio

Je hoeft gelukkig niet alles alleen te doen. Overal in Nederland zijn provinciale en regionale organisaties die helpen bij het verbinden van onderwijs- en erfgoedinstellingen voor het maken van educatief materiaal. Oriënteer je eerst op welke organisaties in jouw regio je verder kunnen helpen.

2. Verken de behoefte van het onderwijs

Hoe kan jouw erfgoedcollectie het beste aansluiten bij het onderwijs en het curriculum? Verken eerst waar de behoefte ligt op scholen. Hoe kiezen scholen hun lesmateriaal? Waar zit de aansluiting van jouw erfgoedcollectie met de vakken en thema’s die in het onderwijsprogramma aan bod komen?

3. Maak en publiceer digitaal lesmateriaal

Er zijn verschillende platformen, technologieën en handvatten die je kunt gebruiken als je lesmateriaal wilt maken en delen. Deze hulpmiddelen bieden een structuur die de kwaliteit, vindbaarheid en bruikbaarheid van het lesmateriaal vergroot. Veel tools zijn gratis te gebruiken.

4. Maak lesmateriaal vindbaar voor de doelgroep

Voordat leraren en leerlingen gebruik kunnen maken van jouw kennis, collecties en lesmateriaal, moeten zij weten dat het bestaat en waarvoor het te gebruiken is. Je kunt dit op allerlei manieren aanbieden aan scholen, maar uiteindelijk maakt een leraar de keuze of het materiaal bruikbaar is. 

Meer weten?


Deze kennispagina vullen we aan met kennisproducten vanuit het programma ‘Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs’. Het programma wordt uitgevoerd door Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed, die zich in dit traject samen inzetten voor het verbeteren van de ontsluiting van digitaal cultureel erfgoed voor het onderwijs. DEN is hierin één van de kennispartners die de kennis en producten uit het programma delen en ondersteunen.

Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom erfgoed voor het onderwijs kun je lid worden van deze Linkedin-groep. Hier wisselen we kennis en ervaringen uit over de beschikbaarheid en het gebruik van digitaal erfgoed in het onderwijs. We nodigen u van harte uit om mee te praten, mee te denken en uw kennis met ons te delen. 

Regelmatig organiseren we workshops waar we uitgebreid op alle stappen uit het stappenplan ingaan. Houd hiervoor onze agenda in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Heb je nu al vragen of wil je meer weten over welke stappen voor jou relevant zijn? Neem dan contact op met Sophie Heijkoop:

Contactpersoon: Sophie Heijkoop

Contactpersoon: Sophie Heijkoop

Adviseur

Neem contact op met Sophie:

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.