Jubileum: 25 jaar digitale transformatie met DEN

In februari 1999 werden de statuten getekend: DEN was een feit. Dat betekent dat we deze maand precies een kwart eeuw bestaan. Al 25 jaar dragen we bij aan de toekomstbestendigheid van cultuur via digitaal. Hier willen we aandacht aan geven! Met een terugblik én een blik op de toekomst.

2 min. lezen

Van digitale kaartenbak tot integrale aanpak

“Digitale transformatie, wat is dat?” Er zijn nog steeds mensen die het zich afvragen, maar 25 jaar geleden had écht nog niemand hiervan gehoord. Toen hielden we ons vooral bezig met het digitaal opslaan van analoog materiaal. Operatie kaartenbak, ook wel genoemd.

Nog steeds is dat een belangrijke basis! Door cultuur en erfgoed naar het digitale domein te brengen, open je deuren voor hernieuwde waardering, beleving en creatie. Toch heeft de tijd niet stil gestaan. Het digitiseren van materiaal maakte plaats voor het digitaliseren van processen. Niet alleen digitale collectievorming, ook het samenwerken van organisaties in digitale infrastructuren werd belangrijk.

De reis van kaartenbak naar integrale aanpak is terug te zien in de termen die we gebruiken. Ontdek meer over digitiseren, digitaliseren en digitaal transformeren

We zijn als mensen en sector anders gaan werken: innovatiever, wendbaarder en grenzelozer. Computers, smartphones en snelle verbindingen brachten ons in contact met nieuwe mensen, wereldwijd. We leerden van elkaar, koppelden collecties via Linked Open Data. En steeds meer maken we onderdeel uit van één netwerk. Ook ons publiek verandert. Zij adopteren digitale mogelijkheden snel en maken gebruik van alle online gemakken.

Wat is daarin de rol van cultuur? Die vraag stelt DEN nu centraal: hoe kunnen culturele organisaties meebewegen met digitale ontwikkelingen om hun publiek te blijven vinden, binden en boeien. En wat betekent dat voor de organisatie?

Dit is digitale transformatie.

Digitale transformatie is een fundamentele verandering in alle onderdelen van je organisatie, waarbij het publiek centraal staat, nieuwe waard creatie het doel is en dit wordt bereikt door digitale mogelijkheden optimaal te benutten.

Door de toenemende digitalisering in de samenleving en de invloeden die dit heeft op het publiek en de werkwijze van culturele organisaties is onze rol en ondersteunende taak fundamenteel veranderd. Het agenderen en aanjagen van digitale transformatie in de cultuursector is nu onze prioriteit. De activiteiten van DEN liggen daarmee in het verlengde van organisaties als Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) (Opent een externe link), podiumkunt.net (Opent een externe link) en NADD (Opent een externe link), die zich juist focussen op het behoud en de ontsluiting van collecties.

We zijn trots dat wij ons als DEN al 25 jaar inzetten voor een bloeiende culturele sector. Ondanks onze veranderde rol en positionering blijft één ding overeind: de kracht van cultuur, van iedereen en voor iedereen. Daar zetten we ons graag voor in, samen met jou. Want samen bereiken we het publiek van de toekomst. Reis jij met ons mee?

Aan de slag met jouw digitale transformatie

Leer je wat digitale transformatie is, wat je ermee kan bereiken en hoe je het succesvol onderdeel maakt van je strategie. Zo bouw jij aan een weerbare en wendbare organisatie waarin het publiek centraal staat.

Deel dit nieuws artikel

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Alles wat je wil weten over digitale transformatie. Een nieuwsbrief vol tips, kennis en inspiratie.