Agile werken, waarom moet ik dat wel of juist niet willen?
Je hebt er al eens van gehoord, maar wat betekent het eigenlijk: agile werken in jouw organisatie? Agile werken is meer dan het toepassen van een methode als Scrum of Kanban in een project
Agile betekent letterlijk lenigheid, wendbaarheid. Als je werkt vanuit de Agile methodiek ben je ervan bewust dat omstandigheden veranderen, de methodiek maakt hier ruimte voor en stimuleert ook juist het testen van deeloplossingen. Geen groot masterplan dat stapsgewijs tot uitvoering wordt gebracht maar kleinere projecten die bouwen aan een groot doel waarvan je aan het begin van de rit alleen de contouren hebt afgesproken.
Om écht succesvol agile te werken is er meestal een verschuiving nodig in werkwijze en organisatiecultuur. Met een focus op flexibiliteit binnen je team, samenwerking en het (toekomstige) publiek centraal zetten. Het betekent het opbouwen en onderhouden van een cultuur die vertrouwen, continue verbetering en experimenteren stimuleert. Allemaal succesfactoren die juist ook in digitale projecten van belang zijn, daarom delen we als DEN graag enkele elementen die belangrijk zijn voor Agile werken in een culturele organisatie:
Cultuur van eigenaarschap
Agile werken vraagt om een cultuur waarin iedereen zich eigenaar voelt van hun werk, teams zelforganiserend zijn en openstaan voor verandering. Transparantie van processen en besluitvorming is belangrijk, waardoor iedereen op de hoogte is van de voortgang en de resultaten.
Samenwerking
Agile werken valt of staat met goede cross-disciplinaire samenwerking: het delen van kennis tussen verschillende afdelingen en disciplines.
Publiek centraal
Agile organisaties zijn klantgericht, dit betekent voor de cultuursector: zet het publiek centraal. Streef ernaar om snel en effectief in te spelen op de behoeften van jouw publiek. Bevraag je publiek, wat werkt voor hen goed, waar liggen hun behoeftes en hoe kan jij hier het best op inspelen?
Continue verbetering
Je bouwt een organisatiecultuur waarbinnen door regelmatige evaluatie en feedback voortdurend wordt gezocht naar manieren om de dienstverlening en processen te verbeteren. Maak ruimte voor experiment en het leren van het proces zelf. Experimenteren betekent ook mogen falen in een experiment. Ook daaruit valt veel te leren en door experimenten klein te houden kan je ook snel verbeteringen maken.
Succesvol agile werken reikt dus verder dan een agile project doen met een selecte groep medewerkers en een externe (technische) partij. Het is en organisatieverandering die enorm kan inspireren nieuwe wegen in te slaan en dichter bij je publiek te komen.
Klinkt dit voor jou allemaal als iets dat jullie echt willen doen binnen jouw organisatie, maar denk je: hoe nu verder? Lees ook dit artikel over de verschillende rollen in een Agile project. Of ben jij overtuigd maar weet je niet hoe je de rest van jouw organisatie mee krijgt? Overweeg dan onze workshops Verandermanagement.