Knowledge & inspiration

Strengere regels voor General Purpose AI (GPAI), ben jij voorbereid op fase twee van de AI Act?

Cultuur chatbots

Wat is jouw digitaal leiderschapsstijl?
De wereld verandert in hoog tempo – en digitale transformatie is allang geen toekomstmuziek meer. Het raakt de kern van hoe culturele organisaties werken, communiceren en publiek betrekken. Juist in deze context speelt digitaal leiderschap een sleutelrol. De vraag is niet óf je als leider moet meebewegen, maar hoe. Ben jij een visionaire strateeg, een innovatieve vernieuwer, of juist een verbindende kracht binnen jouw organisatie?
In dit artikel ontdek je welke leiderschapsrollen van cruciaal belang zijn in een digitale context, hoe jij als leider impact kunt maken én hoe je jouw digitale leiderschapsstijl verder kunt ontwikkelen.

Agile werken, waarom moet ik dat wel of juist niet willen?
Je hebt er al eens van gehoord, maar wat betekent het eigenlijk: agile werken in jouw organisatie? Agile werken is meer dan het toepassen van een methode als Scrum of Kanban in een project. Het daagt je uit om kritisch te kijken naar vaste patronen en hiërarchieën binnen je organisatie. Ben je bereid los te laten en te vertrouwen op samenwerking, feedback en verandering?

Digitaal leiderschap in de praktijk
Digitaal leiderschap is nodig om de digitale transformatie van culturele instellingen in goede banen te leiden. Maar wat houdt digitaal leiderschap eigenlijk in? DEN sprak drie directeuren uit de cultuursector over hoe zij digitaal leiderschap in de praktijk brengen.

E-magazine #3: Meer met publieksdata
Het onderwerp ‘werken met publieksdata’ leeft in de culturele sector. Dat bleek onder andere uit de bijeenkomst die we in april over die onderwerp organiseerden in het Centraal Museum in Utrecht. Maar er is nog veel meer gebeurd in de afgelopen periode. Deze derde editie van het e-zine van de Taskforce Publieksdata geeft een update over verschillende projecten, waaronder het Culturele Doelgroepenmodel, de EU-samenwerking en het digitale informatieplatform voor de podiumkunsten. Ook spraken we met de Deense counterpart van DEN: Applaus.

Lunch & Learn 'Digitaal toegankelijk en hoe nu verder?'
Je hebt de juiste toegankelijkheidsstatus voor jouw website bereikt – gefeliciteerd! Maar digitale toegankelijkheid stopt daar niet. Voor veel organisaties voelt het behalen van die status als een verplichting. Maar zodra je de vervolgstappen zet, merk je hoeveel mensen je ermee verder helpt. En hoe krachtig het is als je digitale toegankelijkheid niet alleen technisch oplost, maar als gedeelde verantwoordelijkheid omarmt.
In deze Lunch & Learn kijken we naar de vraag: hoe nu verder? Hoe zorg je ervoor dat toegankelijk denken en doen structureel onderdeel wordt van je marketingaanpak? Hoe veranker je toegankelijkheid in het DNA van je organisatie?

Hoe krijg je digitale toegankelijkheid in het DNA van je organisatie?
Je website is (bijna) digitaal toegankelijk – gefeliciteerd! Daar mag je trots op zijn. De weg ernaartoe was waarschijnlijk lang en soms ingewikkeld. Maar nu begint misschien wel het belangrijkste deel: zorgen dat je site toegankelijk blijft.
Hoe houd je je website toegankelijk, ook als er nieuwe content, functies of collega’s bijkomen? En nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat jij als marketeer niet de enige blijft die zich inzet voor digitale toegankelijkheid?

Workshop: Aan de slag met Culturele Doelgroepen
Wil je meer Culturele Alleseters aan je binden? Proevende Buitenwijkers aanspreken met jouw aanbod? Of zichtbaarder worden voor Lokale Vrijetijdsgenieters? In deze workshop van één dag ga je, samen met een collega uit jouw organisatie, aan de slag met het Culturele Doelgroepenmodel en passen het direct toe op jouw organisatie.

Eerlijk gebruik: zo ga je om met auteursrechten
Als je werken van anderen wilt delen, heb je te maken met auteursrechten. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van digitaal educatiemateriaal, het gebruiken van afbeeldingen op je website of social media of het ontsluiten van collecties. Weet jij met welke rechten je te maken hebt?

Een dilemma: milieu-impact en kunstmatige intelligentie
Hoe kun je bewust omgaan met generatieve AI? Er liggen eindeloos veel kansen voor culturele organisaties om Artificial Intelligence (AI) te benutten. Daar staat tegenover dat de hoeveelheid beschikbare energie, water en grondstoffen om AI-systemen te trainen en gebruiken, eindig is. In dit artikel zoeken we naar de balans tussen efficiënter werken met generatieve AI en het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen van culturele organisaties.