7 tips om je vakantie cyberveilig te maken

Tijdens de vakantie is het goed om extra aandacht aan je cyberveiligheidsmaatregelen te besteden. Wanneer medewerkers in de vakantiemodus zijn en de bezetting beperkt is, is er minder toezicht en kunnen cybercriminelen juist gebruik maken van deze rustige periode en hun aanval strategisch inplannen.

  1. Maak altijd gebruik van een veilig wifi-netwerk

    Juist in de vakantieperiode werken meer mensen vanaf vakantieadressen (bijvoorbeeld in hotels, op luchthavens of in cafés) en openbare wifi-netwerken brengen risico’s met zich mee. Hackers kunnen toegang krijgen tot onbeveiligde apparaten via dit netwerk.

  2. Voor de achterblijvers: wees alert op phishing

    Cybercriminelen maken gebruik van de afwezigheid van collega’s door het sturen van valse e-mails vanuit medewerkers die op vakantie zijn. Tijdens de vakantieperiode zijn mensen vaak minder alert of haastiger, wat de kans op fouten vergroot.

  3. Wees alert op spoofing

    Cybercriminelen kunnen inspelen op de hectiek van het afronden van werkzaamheden voor de vakantie en een e-mail met daarin een betaalverzoek versturen. Het lijkt alsof de e-mail van de bank afkomstig is waardoor je de betaling snel wil voldoen. Wees kritisch en alert op verdachte verzoeken, juist in deze periode.

  4. Communiceer wie op vakantie is en wie aan het werk is.

    Maak een vakantieoverzicht zodat duidelijk is welke medewerkers aanwezig zijn en welke niet. Hiermee verklein je het risico op social engineering. Social engineering is het misleiden van mensen om vertrouwelijke informatie te verkrijgen of toegang te krijgen tot systemen, bijvoorbeeld door mee te kijken bij het invullen van wachtwoorden of door phising.

  5. Maak gebruik van sterke wachtwoorden en een multifactorauthenticatie (MFA)

    Mocht een hacker toegang willen krijgen tot jouw laptop helpt het natuurlijk deze te beveiligen met een sterk wachtwoord. Nog beter is om jouw laptop met een MFA te beveiligen, de aanvaller probeert in jouw laptop te komen maar krijgt een blokkade want jouw telefoon of app-code is nodig om in te loggen.

  6. Maak afspraken over het meenemen van een werklaptop of -telefoon

    Naast digitale veiligheidsrisico’s bestaan er natuurlijk ook fysieke veiligheidsrisico’s. Wanneer je laptop of telefoon wordt gestolen of kwijtraakt kan er bedrijfsgevoelige informatie op straat komen te liggen. Maak duidelijke afspraken hierover.

  7. Vergeet de zonnebrand niet!

Share this article

Lunch & Learn 'Cyberveiligheid in de cultuursector'

9 september 2025, 12:00-13:00

Is cyberveiligheid nu echt een onderwerp waar we ons binnen de cultuursector mee bezig moeten houden? Hoe dan?! Ja, cyberveiligheid is ook voor de cultuursector van essentieel belang. De digitale crimineel staat ook bij jou voor de deur, vaker dan je denkt.

DEN geeft een interactieve Lunch & Learn over cyberveiligheid in de cultuursector. Leer hoe je risico’s beperkt en beleid ontwikkelt voor digitale veiligheid.

Discover the latest digital trends in the culture sector!

Receive tips, knowledge and inspiration on digital transformation in culture every month.