Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

Uitvoeren van digitaliseringsbeleid en in je dagelijkse praktijk

In je werk krijg je te maken met allerlei digitale producten. Niet alleen je eindproduct, maar ook bestanden uit je werkproces. Hoe ga je daarmee om? Hoe bewaar je het en wat bewaar je? En hoe zit het eigenlijk met de rechten?

Tijdens verschillende fases in het uitvoeringsproces komen digitale bestanden in diverse formaten tot stand. Hoe organiseer je al deze bestanden en informatieproducten zodanig dat het voor jou een anderen vindbaar en bruikbaar is? Standaardisering van je werkwijze kan je helpen. Er zijn ook handige tools beschikbaar. Krijg hierover wat meer inzicht aan de hand van de volgende onderdelen.

Informatiebeheer: grip op je werk

In je werk creëer je culturele waarde, zelfstandig en met je organisatie. Je maakt een productie, een voorstelling of een tentoonstelling, met gebruikmaking van bouwblokken als kennis, tradities, personeel en infrastructuur zoals alleen jij of je partners ter beschikking hebben. Met goed informatiebeheer vergroot je de kans dat je werk succesvol is en je moeite niet voor niets.
Zorg dat je digitale activiteiten en producten voldoen aan drie criteria: publieksgericht, toekomstvast, en interoperabel.

 

Standaardiseer je werkwijze

De voordelen:

  • Werkzaamheden en de daarbij benodigde informatie zijn sneller over te dragen. Denk aan collega's die tijdelijk zijn uitgeschakeld door ziekte of die je organisatie verlaten;
  • Verschillende werkzaamheden binnen je organisatie sluiten beter op elkaar aan, zelfs als er meerdere afdelingen bij betrokken zijn. Denk aan uitwisseling tussen informatie van bezoekers van voorstellingen en van leden van de Vereniging van Vrienden;
  • Samenwerking tussen organisaties is makkelijker. Je hebt beter inzicht in je eigen werkzaamheden en kunt die dus sneller duidelijk maken aan je samenwerkingspartners. Ook kunnen anderen gemakkelijker van jouw informatie gebruik maken, als je dat goed vindt natuurlijk.

 

Gebruik ICT-standaarden

Het gebruik van ICT-standaarden, zo mogelijk open standaarden, verhoogt de kans dat je digitale diensten toekomstvast, publieksgericht en interoperabel zijn.

-

Delen van bovenstaande tekst zijn letterlijk of in licht aangepaste vorm overgenomen uit project Tracks. Dit materiaal is, net als de inhoud van deze pagina, beschikbaar onder een CC-BY-licentie.

Deel dit artikel

This website is automatically translated by Google Translation. Some translations might not be correct.