Digitalisering en digitale transformatie bij de overheid in 2020

De Europese Commissie heeft haar plannen voor 2020 bekend gemaakt. De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering is één van de prioriteiten. Daarnaast staat digitale transformatie hoog op de beleidsagenda en wordt er onderzoek gedaan naar de impact daarvan op overheidsdiensten.

Digitalisering

De EU gaat onder meer aandacht besteden aan kunstmatige intelligentie, veiligheid van netwerk- en informatiesystemen en scholing op het gebied van digitale vaardigheden.

Welke activiteiten gaat de EU uitvoeren om de toename van digitalisering in goede banen te leiden? De belangrijkste 5 acties op een rij:

  • Er komt een actieplan om digitale vaardigheden van EU burgers te verbeteren;
  • Er komt een whitepaper over kunstmatige intelligentie om de ontwikkelingen op dit gebied te stimuleren;
  • De EU gaat de richtlijn “beveiliging van netwerk- en informatiesystemen” opnieuw beoordelen om cybersecurity in de EU te verbeteren;
  • De EU gaat voorstellen indienen om de arbeidsomstandigheden voor werknemers op digitale platforms (zoals Uber, Thuisbezorgd en Werkspot) te verbeteren;
  • Er wordt bekeken hoe krachten gebundeld kunnen worden op het gebied van onderzoek en innovatie.

Digitale transformatie

Het onderwerp digitale transformatiestaat binnen de overheid hoog op de beleidsagenda. Maar over impact ervan op overheidsdiensten weten we nog weinig. En wat moeten beleidsmakers eigenlijk doen om nieuwe technologie te implementeren in de organisatie? De overheid organiseert een internationaal onderzoek dat antwoorden op deze vragen zoekt. Het doel is om te begrijpen hoe nieuwe digitale technologieën de organisatie van overheidsdiensten veranderen. In het onderzoek worden de werkzaamheden geanalyseerd die beleidsmakers uitvoeren om de introductie van nieuwe digitale technologieën te bevorderen.

Meer informatie

Thema's
Deel dit artikel