Oproep: reageer op de consultatie over de implementatie van de DSM-richtlijn

De Werkgroep Auteursrecht heeft een modelreactie opgesteld voor de internetconsultatie over het wetsvoorstel waarmee de regering de DSM-richtlijn in Nederland wil implementeren. Erfgoedinstellingen en -organisaties worden opgeroepen om deze reactie te ondersteunen.

De regering is een internetconsultatie gestart over het wetsvoorstel waarmee ze de nieuwe richtlijn Auteursrecht in de Digitale Eengemaakte Markt in Nederland wil implementeren. De consultatie staat nog open tot 2 september 2019. De Werkgroep Auteursrecht heeft inmiddels een modelreactie opgesteld en directies van erfgoedinstellingen en -organisaties worden hierbij opgeroepen om deze reactie gezamenlijk te ondersteunen.

Gezamenlijke reactie

Het wetsvoorstel raakt erfgoedinstellingen direct omdat er artikelen in staan die het voor erfgoedinstellingen onder bepaalde voorwaarden mogelijk maken om auteursrechtelijk beschermde werken te kopiëren voor Tekst- en Datamining en voor preserveringsdoelen, en om out-of-commerce-werken te digitaliseren en online beschikbaar te stellen. De Werkgroep Auteursrecht heeft daarom een modelreactie opgesteld ter gezamenlijke ondersteuning door zowel branche- en belangenverenigingen uit de erfgoedsector, als door individuele bibliotheken, musea en archieven.

Ondersteun de reactie!

De Werkgroep hoopt dat deze reactie zo breed mogelijk gedragen wordt en daarom roept ze de directies van erfgoedinstellingen op om deze reactie te ondersteunen.
Dat kan door uiterlijk donderdag 29 augustus om 18:00u een mail te sturen aan Annemarie Beunen of Maartje Hülsenbeck.
N.B. Hiervoor is geen digitale bestuurdershandtekening nodig, maar wel de verzekering dat de directie/bestuur daadwerkelijk instemming heeft gegeven voor de ondersteuning. 

Individuele reacties

Het is aan te bevelen om als instelling daarnaast ook zelf een reactie in te sturen via de consultatiewebsite, met gebruikmaking (en desgewenst aanpassing) van de reactie die u hieronder in Word vindt. Wanneer u inderdaad een eigen reactie stuurt, dan is het goed om te vermelden dat u ook de gezamenlijke reactie heeft ondersteund.   

Download Created with Sketch.
Download de gezamenlijke reactie (PDF)

Download Created with Sketch.
Download de gezamenlijke reactie (Word)

Thema's
Deel dit artikel