Succesvolle proef met computerherkenning handgeschreven brieven

Het Utrechts Archief heeft een succesvolle proef gedaan met HTR (handwritten text recognition), waarmee scans van handgeschreven brieven van kasteelvrouwe Margaretha Turnor door de computer in tekst zijn omgezet.

Het leverde spectaculaire resultaten op: waar het handmatig overtypen van oude archiefstukken voorheen uren kon duren, transcribeerde het programma Transkribus deze stukken in enkele seconden. Met deze innovatieve techniek kunnen in de toekomst mogelijk honderdduizenden handgeschreven bronnen uit de collectie online doorzoekbaar worden.


Een deel van de ruim 31 kilometer archieven en collecties van Het Utrechts Archief bestaat uit handgeschreven teksten en van slechts een fractie daarvan is de inhoud bekend. Met de techniek van het computerprogramma Transkribus, die met steun van de EU door de Universiteit van Innsbruck is ontwikkeld, werden circa 1000 brieven van Margaretha Turnor (kasteelvrouwe van Amerongen)  uit de 17e eeuw omgezet in digitaal leesbare tekst. Deze transcripties werden verzorgd door een groep enthousiaste vrijwilligers. 

Lees het volledige bericht bij Het Utrechts Archief.

Thema's
Deel dit artikel