Direct naar de inhoud Direct naar het menu Direct naar de zoekfunctie Direct naar de footer

STUDIO i lanceert online platform voor inclusieve cultuur

STUDIO i is een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum Eindhoven. De twee musea vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt, ongeacht culturele of maatschappelijke achtergrond, leeftijd, gender of fysieke of mentale beperking. Met STUDIO i slaan deze musea de handen ineen om een duurzame impuls geven aan inclusiviteit.Het doel van het online platform is om kennis uit het veld te delen en om samen de cultuursector inclusief en future proof  te maken. 

De gezamenlijke inzet op het gebied van inclusie heeft al eerder geleid tot de ontwikkeling van succesvolle programma Onvergetelijk, waar mensen met dementie en hun dierbaren samen kunnen genieten van kunst. Dit programma is inmiddels geïmplementeerd in 12 musea verspreid over Nederland en gezamenlijk lanceerden zij vorige week de Onvergetelijk Museumtafel in 400 zorginstellingen.


Lancering tijdens Kenniscafé ‘Je weet wel wat ik bedoel’ 


Het online platform zal worden gelanceerd tijdens het STUDIO i kenniscafé 'Je weet wel wat ik bedoel' over inclusief woordgebruik in het Stedelijk Museum Amsterdam op woensdag 26 september. Een inspirerende middag voor museummedewerkers die de waarden inclusie en diversiteit omarmen en uit willen dragen in taal en tekst.
Deze middag wordt museale inclusie in de volle breedte getoond: hoe sluiten musea doelgroepen binnen en buiten met hun woordgebruik? Dit Kenniscafé laat praktische voorbeelden en initiatieven uit de sector zien waarbij taal een grote rol speelt. 


Wat is een inclusief museum?


Ter gelegenheid van de lancering van het online platform maakte Studio Wim in opdracht van STUDIO i een animatieom uit te leggen wat een inclusief museum is: Klik hier voor link naar animatie. 
Daarnaast doet Nynke Feenstra namens STUDIO i onderzoek naar het inclusieve museum. STUDIO i lanceert het eerste deel van haar onderzoek 'Onder woorden brengen: De relatie tussen musea, gemeenschappen en het belang van een contextspecifieke betekenis van inclusiviteit' tijdens het MuseumCongres op 4 oktober. Deze publicatie zal vanaf dat moment ook online via www.studio-inclusie.nl worden gedeeld. 


Open call


STUDIO i roept alle musea en andere culturele instellingen op hun eigen inspirerende voorbeelden van projecten en programma’s die een bijdrage leveren aan toegankelijkheid, diversiteit en inclusie te delen op het online platform. Op deze manier kunnen de collega’s uit culturele sector elkaar inspireren en vooruit helpen met best practices, publicaties en artikelen. Doe mee!

Thema's
Deel dit artikel