Verslag van bijeenkomst digitalisering van het Fonds Podiumkunsten

Het Fonds Podiumkunsten organiseert een serie bijeenkomsten waarin wordt ingegaan op maatschappelijke thema's die ook voor de kunstensector van belang zijn. Een van deze thema's is digitalisering en deze bijeenkomst vond in het najaar van 2018 plaats.

Mogelijkheden van digitalisering


Maaike Verberk was een van de aanwezigen en benadrukte in het gesprek dat het interessant is voor podiumkunstinstellingen om te kijken naar de meerwaarde van digitalisering bij het werk rondom een productie. Door digitale toepassingen in te zetten binnen het creatieproces of bijvoorbeeld binnen educatie creëer je mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat het verhaal van een productie ook nog na de laatste voorstelling digitaal zichtbaar blijft.


Meerwaarde


De bijeenkomst was vooral bedoeld om de betrokkenen aan het denken te zetten over hoe techniek de podiumkunsten verder kan brengen. Die meerwaarde kan op verschillende manieren worden ingezet. Zo werd er gezegd:

"Er is vaak een defensieve houding bij de sector te ontdekken ten aanzien van digitalisering. Terwijl het toch veel kansen biedt: denk aan live-streaming (Theaterflix, soort Netflix voor theater) in plaats van een kostbare extra voorstelling, en bedenk wat je allemaal aan de voor- en achterkant van de voorstelling kunt doen. "
 

Thema's
Deel dit artikel