Spin-offs
Ximon.nl
Tussen 2011 en 2014 is ervaring opgedaan met een online videoservice via ximon.nl. Via deze website kregen meer dan 143.000 abonnees toegang tot een omvangrijke catalogus film en tv in hoge kwaliteit via internet.
De collectie, met meer dan 500 uur aan materiaal, omvatte historische werken uit de Nederlandse Filmgeschiedenis die teruggaan tot begin vorige eeuw, van Majoor Frans (1916) en Dorp aan de Rivier (Rademakers, 1958) tot hedendaagse succesfilms als Zwartboek (Verhoeven, 2006). Met titels als Alleman (Haanstra, 1963) en Recycle (2007) komen ook liefhebbers van documentaires aan hun trekken. Het complete materiaal was opgedeeld in ruim 30 thematische collecties zoals bijvoorbeeld de ‘Jaren ’70 Collectie’ en de ‘Gouden Film Collectie’.
Openbeelden.nl
Diverse collecties die in het kader van Beelden voor de Toekomst zijn gedigitaliseerd, zijn opgenomen in openbeelden.nl. Hieronder vallen bijvoorbeeld bioscoopjournaals en een reeks stedenfilms, gemaakt door filmpionier Willy Mullen, en een unieke serie vroege Amerikaanse films.
De collectie op Open Beelden bestaat daarmee uit films in het publieke domein. Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt of geremixt kunnen worden.Films uit de collectie van EYE zijn nu al op diverse websites te bekijken, maar op Open Beelden biedt het EYE Filmmuseum de gebruiker de mogelijkheid om ze te downloaden, inclusief toestemming voor hergebruik van het materiaal.
EYE heeft ruim 150 integrale films uit zijn collectie vrij gegeven op een eigen portal op de website Open Beelden. Ze zijn daarmee niet alleen te bekijken, maar ook gratis beschikbaar voor hergebruik, bijvoorbeeld op Wikipedia of in nieuwe creatieve werken.
Kennisland trok samen met de archievenEYE op in dit traject en levert advies op het gebied van auteursrecht, communicatie en aansluiting met community’s.